Kuleli

Kısaca: Kuleli İstanbul’da Çengelköy ile Vaniköy arasında kışla ve lise olarak başlangıçtan bu yana pekçok değişikliklere uğrayan bugünkü askeri lise. Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul’u aldığı zaman şimdiki Kuleli’nin bulunduğu yerde Papas Korusu adı ile anılan bir koru ve içerisinde bir manastır ile kule vardı. Yavuz Sultan Selim Han (1512-1520) zamanında bu manastır yeniçerilere kışla olarak verildi. Kışla mevkii zamanla saraya çiçek ve sebze yetiştiren güzel ve süslü bir bahçe haline getirild ...devamı ☟

Kuleli İstanbul’da Çengelköy ile Vaniköy arasında kışla ve lise olarak başlangıçtan bu yana pekçok değişikliklere uğrayan bugünkü askeri lise. Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul’u aldığı zaman şimdiki Kuleli’nin bulunduğu yerde Papas Korusu adı ile anılan bir koru ve içerisinde bir manastır ile kule vardı. Yavuz Sultan Selim Han (1512-1520) zamanında bu manastır yeniçerilere kışla olarak verildi. Kışla mevkii zamanla saraya çiçek ve sebze yetiştiren güzel ve süslü bir bahçe haline getirildi. Bundan sonra Kuleli Bahçesi diye anılmaya başladı. Kanuni Sultan Süleyman Han (1520-1566) bahçede dokuz katlı büyük bir kasr yaptırdı.

Sultan Üçüncü Ahmed Han (1705-1730) zamanında ise Bizans devrinden kalan kule yıktırıldı. Kaymak Mustafa Paşa tarafından 1774 yılında sahile şirin bir mescid yaptırıldı. Şimdiki okulun bulunduğu yerdeki ilk binayı Sultan İkinci Mahmud Han (1808-1839) süvari askerleri için kışla olarak yaptırdı. SultanAbdülmecid Han devrinde (1839-1861) ise kışlanın yanında, iki tarafında kuleler olan yeni bir bina ilave ettirdi. Bu tarihten itibaren Kuleli kışla denilmeye başlandı. Sultan Abdülmecid Hanı tahttan indirmek için Kafkasyalı Hüseyin Paşa tarafından tertiplenen hareketin suçluları 1859 yılında burada mahkeme edildiler. (Bu hadise tarihte Kuleli Vak’ası olarak bilinmektedir.)

Kırım Savaşına iştirak eden Fransız ve İngiliz askerleri bu kışlaya yerleştirildi (1854). Burası bir müddet müttefik askerler için kışla ve hastane olarak kullanıldı. Kışla 1856 yılında İngilizler tarafından boşalttırılırken kasden yakıldı ve tamamen harab oldu. Sultan Abdülaziz Han devrinde (1861-1876) iki katlı kışla yeniden inşa edildi (1871). Böylece bugünkü bina yapılmış oldu. Mekteb-i Fünun-i İdadi adı ile açılan askeri lise, 1872 yılında Kuleli kışlasına taşındı. 1901 yılında Kuleli Askeri İdadisi (Askeri Lise) adını aldı. Balkan Harbi sırasında hastane haline getirilen okul 1913’te öğretime tekrar başladı.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında, İstanbul işgal edilince okul İngilizler tarafından boşaltıldı. Bu mukaddes ocak, Ermeni çocukları ve göçmenleri için “Ermeni Yetimleri Mektebi” adı altında kullanıldı(1920). İstiklal Harbinin sona ermesinden sonra 1923-1924 öğretim yılında “Kuleli Askeri Lisesi” olarak açıldı. İkinci Dünya Harbine kadar öğretime devam eden okul 1941’de Konya’ya taşındı.Kuleli Kışlası, bin yataklı Askeri Hastane haline getirildi. 1947 yılında okul tekrar Askeri Lise olarak öğretime açıldı. Öğretimine hiç ara vermeden günümüze kadar devam eden okul, silahlı kuvvetlerimize kültürlü seçkin subaylar yetiştirmektedir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

kuleli

Türkçe kuleli kelimesinin İngilizce karşılığı.
[Kuleli Military High School] n. tower, gun turret, dungeon, gazebo, steeple
n. ash, ashes, cinder, cinders
adj. towered, castellated, turreted

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.