Kutup martısı

Kutup martısı (Larus hyperboreus), martıgiller (Laridae) familyasından kuzey yarımkürede kutup dairesi çevresinde ve Avrupa'nın Atlas Okyanusu kıyılarında yaşayan iri bir martı türü.

Kutup martısı

Taksokutu | renk = lightblue | ad = Kutup martısı | resim = Larus hyperboreus1.jpg | statü = LC | alem = Animalia (<small>Hayvanlar</small>) | şube = Chordata (<small>Kordalılar</small>) | sınıf = Aves (<small>Kuşlar</small>) | takım = Charadriiformes <br />(<small>Yağmur kuşları</small>) | familya = Laridae <br />(<small>Martıgiller</small>) | cins = Larus | tür = L. hyperboreus | ikili_ad = Larus hyperboreus | ikili_ad_yazar = (Gunnerus, 1767)

Kutup martısı (``Larus hyperboreus``), Mavi-yeşil martı olarak da bilinir, martıgiller (Laridae) familyasından kuzey yarımkürede kutup dairesi çevresinde ve Avrupa`nın Atlas Okyanusu kıyılarında yaşayan iri bir martı türü.

Özellikleri



Kutup martıları oldukça iri ve güçlü hayvanlardır ve tüm tüyleri oldukça açık renkildir. Kuryuklarında ya da kanatlarında siyah tüy bulunmaz. Yetişkin bireyler mat gri renkte ve koyu sarı gagalı olurlar. Daha genç bireyler daha açık gri olurlar ve gagaları siyah - pembe olur. Benzerleri olan İzlanda martılarından daha büyük ve kalın gagalıdırlar. Bir yavrunun olgunluğa ulaşması yaklaşık dört yıl alır.

Üreme



Bu martılar kıyı bölgerlerinde, kayalıklar üzerinde sürüler halinde ya da tek olarak çiftleşme ve yavrulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Kayalıklar üzerinde yaptıkları kuluçkaya yatarlar. Genelde üzerlerinde koyu benekler olan açık kahvrengi 2 - 4 yumurta yumurtlarlar.

Beslenme



Bir çok ``Larus`` türü martı gibi kutup martıları da hepçil canlılardır. Yiyebilecekleri küçük canlılar aramalarının yanı sıra aç kaldıklarında yiyecek bulmak için leş de ararlar. Yüzerken ya da yürürken avlanırlar. Bazen su yüzeyine yakın canlıları avlar bazen de uçarken gökyüzündeki küçük kuşları yerler. Balıkçı teknelerini takip ederler ve martı türleri arasında en yırtıcılardan biri olarak bilinirler.

Dağılımı



Kışları, Atlas Okyanusu`nun ve Büyük Okyanus`un kuzeyinden, Britanya`nın güney kıyılarına kadar inen bölgelerde geçiren göçmen bir kuştur. Amerika Birleşik Devletleri`nin kuzey eyaletlerinde ve Büyük Göller çevresinde de görülürler. Kimi kuşlar bazen daha güney eyaletlere ve Meksika`ya dek ulaşabilirler.

<br clear="all">

Linkler



commons-ufak|Larus hyperboreus Species-ufak|Larus hyperboreus

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar