Kâhinlik

Kısaca: Kâhinlik, çok eski uygarlıklardan beri var olan bir uzmanlık alanı olup, kısaca, meydana gelecek olayları birtakım yöntemlerle önceden bilmeye çalışma olarak tanımlanır. Eski uygarlıklar içinde kâhinlik çalışmalarına önem vermemiş bir uygarlık hemen hemen yok gibidir. ...devamı ☟

kâhinlik
Kâhinlik

Kahinlik, çok eski uygarlıklardan beri var olan bir uzmanlık alanı olup, kısaca, meydana gelecek olayları birtakım yöntemlerle önceden bilmeye çalışma olarak tanımlanır. Eski uygarlıklar içinde kahinlik çalışmalarına önem vermemiş bir uygarlık hemen hemen yok gibidir.

Antik Yunan`da kahinlik



Kahinlik uygulamaları içinde en bilinenleri, antik Yunan`daki ve okült bilgilerinin büyük kısmını Etrüskler`den ve bir kısmını da eski Yunanlılar`dan almış Romalılar`daki uygulamalardır. Antik Yunan`da kahinlik çalışmaları özellikle Apollon tapınaklarının bulunduğu orakl merkezlerinde yoğunluk kazanmıştı. Eski Yunanca`da kehanet anlamına gelen mantika doğal ve yapay olarak ikiye ayrılırdı: Oneirokritai (haberci rüyaların yorumu), manteuma veya orakl (transa dayalı hikmetli sözler ve bunlardan anlam çıkarma), egkoimesis (istihare) ve nekromansi (bedensiz varlıklardan bilgi alma) doğal mantika içinde yer alırdı. Yapay mantika ise fallardan oluşurdu.

Roma uygarlığında kahinlik



Romalılar birçok alanda olduğu gibi, kahinlik çalışmalarını da Etrüsk kültürüne borçludurlar. Eski Roma kahinliğindeki üç önemli terim signa (çeşitli yollarla gelen ilahi mesajlar) , omina (içerdiği ilahi mesajı anlamak için anlam çıkarılan insan sözü) ve prodigia`dır (kendilerinden anlam çıkarılan olağanüstü doğa olayları). Signa`lar ex caelo (gök işaretleri), signa oblativa (kendiliğinden gelen işaretler) ve signa impetrativa (dinleme yoluyla anlaşılabilen işaretler) olmak üzere üç gruba ayrılırdı. Eski Roma kahinlerine göre, bir insana veya bir topluma ilahi bir mesaj verilmek istendiğinde bu mesaj herhangi bir insana da herhangi bir zamanda söylettirilebilirdi (omina). Önemli olan bu sözleri anlayabilmek, iyi yorumlayabilmek, yani mesajı almasını bilmekti. Prodigialar`dan cansız doğadakilere portentum ve ostentum, canlı doğadakilere de monstrum derlerdi. Etrüskler`de en tanınmış kahinlik türlerinden ikisi gözlemlenen kuş uçuşları ve yıldırımların analitik yorumuydu.

Türk-İslam kültüründe kahinlik



Şamanist inisiyasyondan geçmiş veya sufilik terbiyesiyle büyümüş eski kahinler, kendilerine bir sorunla ilgili olarak, danışmak üzere gelenlere bildikleri bir şey varsa konuşur, bilmedikleri veya sakıncalı gördükleri konularda asla konuşmazlardı; ayrıca verdikleri bilgi için en ufak bir maddi veya manevi karşılığı kesinlikle kabul etmezlerdi. Halk arasında ermiş,evliya gibi çeşitli adlarla zikredilen bu zatlar, 21.yy.`a doğru yerlerini yavaş yavaş bu işi bir geçim kaynağı olarak gören, ehil olmayanlara terk etmişlerdir.

Kahinlik yöntemleri

Kahinlik yöntemleri şöyle sınıflandırılır:

1-Psişik yöntemler:
  • İstihare yoluyla alınan mesajlar ve yorumlanması
  • Haberci rüya yoluyla alınan mesajların yorumlanması
  • Sezgi yoluyla alınan mesajlar ve yorumlanması
  • Vizyon yoluyla alınan mesajlar ve yorumlanması
2-Maddi yöntemler (divination)
  • Gözlemler:
    • Astrolojik gözlemler ve verilerin değerlendirilme ve yorumları
    • Nümerolojik gözlemler ve verilerin değerlendirilme ve yorumları
    • Olayların (omen) gözlemi ve gözlemlerden sentez ve muhakeme yoluyla sonuçlar çıkarılması
  • Fallar





  • Nostradamus, Mother Shipton (Shipton ana) ve Edgar Cayce Batı`nın en ünlü kahinleri arasında sayılırlar.


Kaynakça

  • İnanç Sözlüğü, Orhan Hançerlioğlu
  • Dictionary of Mysticism, Nevill Drury
  • Dharma Ansiklopedi, Dharma Yayınları


Kaynaklar

Vikipedi

kâhinlik

Türkçe kâhinlik kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. soothsaying

kâhinlik

kâhin olma durumu ya da kâhince söz, kehanet.

kâhinlik

Türkçe kâhinlik kelimesinin Fransızca karşılığı.
divination [la], prophétie

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.