Köprülü, Makedonya

Kısaca: Köprülü (Makedonca: Велес, Yunanca: Βελεσά ''Velesa''), Vardar Nehri üzerinde Makedonya'nın orta kısmında bulunan şehir. ...devamı ☟

Köprülü (Makedonca: Велес, Yunanca: Βελεσά Velesa), Vardar Nehri üzerinde Makedonya'nın orta kısmında bulunan şehir. == Tarih Erken Tarih 6. yüzyılda Köprülü’yü de içine alan bölgeye Slav nüfus gelmeye başlamıştır. Bu dönemde bölgede Slavlar yayılmıştır. Şehrin Slav dillerindeki adı olan Veles, Slav Tanrısı Veles’ten gelmektedir. 1004 yılı itibarıyla bölge Doğu Roma egemenliğinde olmuştur. Çar Samoil bölgeyi Doğu Roma’nın elinden almaya çalışsa da 1014 yılında yapılan savaşta yenilgiye uğramıştır. Bu yılların sonrasında şehir ve civarı Çar Kaloyan önderliğindeki Bulgarların eline geçmiş, Kaloyan’ın ölümü sonrasında da Sıpr jupan Stefan Nemanjić bölgenin kontrolunu almıştır. Stefan Nemanjić’in ölümünün akabinde ise bölge Selanik muhitine hükmeden Latinlerin kontroluna girmiştir. 14. yüzyıl sonlarına kadar bölge sık sık el değiştirmiştir. 1445 yılına ait bir kayıtta Köprülü Kalesi’nde yerleşimin olduğu yazılmıştır. 1395 yılından 20 yıl kadar sonraya ait bir kayıt kalede yerleşimin olmadığı, şehrin bu tarihten sonra iskan bakımından gelişmeye başladığı belirtilmiş. Bu dönemden itibaren şehrin adı “Köprülü” (كوپريلى) olarak kullanılmış, bu kullanım Türkçede Osmanlı dönemi sonrasında da aynen devam etmiştir. Köprülü Sancağı, 1494-1875 yılları arası Rumeli Eyaleti'ne, 1875-1881 yılları arası Selanik Vilayeti'ne, 1881-1912 yılları arasında da Kosova Vilayeti'ne bağlıydı. Köprülü, 14. yüzyıl sonlarından Balkan Savaşları dönemine (1912-1913) kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Enver Paşa İkinci Meşrutiyet’in ilan bildirisini bu şehirde duyurmuştur. Osmanlı tarafından inşa edilen Kara Cami halen kullanılmaktadır. Osmanlı köprüleri halen kullanılmaya devam edilmektedir. Köprülü'den Türkiye'ye göç etmiş birçok aile olduğu gibi halen şehirde yaşayan Türkler toplumun etnik yapısının bir kısmını oluşturmaktadır.

Yugoslavya Krallığı Dönemi

Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonrasında, küçüklü büyüklü birçok muharebe sonrasında Köprülü bölgesi, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı egemenliğinde kalmıştır. Krallık, sonrasında Yugoslavya Krallığı olarak 1943 yılına dek egemen olmuştur.

Yugoslavya Dönemi

1943 yılı ile beraber Yugoslavya Krallığı ortadan kalkmış, yerine Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu dönemde de Köprülü, devam eden idari yapı içinde yer almıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Josip Broz Tito şehrin adını Titov Veles olarak değiştirmiştir. Makedonya Cumhuriyeti bağımsızlığını kazanınca tekrar Veles adına döndü.

Makedonya Cumhuriyeti Dönemi

1991 yılında Makedonya’nın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden bağımsızlığını ilan etmesiyle Köprülü, bağımsız Makedonya Cumhuriyeti içinde yer almıştır. == Ekonomi Şehir Makedonya'nın kültür ve ticaret merkezlerinden biridir. Vardar Ovası üzerinde olması ticareti geliştiren önemli bir faktördür. Kardeş Şehirleri == Köprülü Belediyesi’nin anlaşma imzaladığı kardeş ve dost şehirler şunlardır: * Ziştovi, Bulgaristan * Samobor, Hırvatistan * Pula, Hırvatistan * Slobozia, Romanya * Celje, Slovenya * Thermaikos, Yunanistan * Çan, Türkiye * Ujiçe, Sırbistan * Sombor, Sırbistan * Niş, Sırbistan * Nowogard, Polonya * Sandanski, Bulgaristan * Pernik, Bulgaristan * Silistre, Bulgaristan == Dış bağlantılar == * Köprülü Belediyesi resmi internet sitesi * Google uydu haritası * Şehre yapılmış bir gezinin notları için

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.