Körelmiş Yapılar

Kısaca: Körelmiş Yapılar, evrim teorisi`ne göre, zaman içerisinde işlevsizleşerek iz halinde kalmış yapılardır. ...devamı ☟

Körelmiş Yapılar
Körelmiş Yapılar

Körelmiş Yapılar, evrim teorisi`ne göre, zaman içerisinde işlevsizleşerek iz halinde kalmış yapılardır.

Sanılanın aksine, körelmiş organlar, asıl işlevi dışında bir takım farklı işlevler gösterebilir.

İnsan Vücudundaki körelmiş organlar

  • Apandis, ince barsağın kalın barsağa açıldığı bölgede yerleşen parmak şeklinde kör bir uzantıdır. Tavşan ve at gibi hayvanlarda selülozun sindiriminden sorumludur. İnsanlarda apandisin vücudun savunma sisteminde rol oynadığı iddia edilir.
  • Kulak kasları, iç ve dış kaslar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kaslar toynaklıların ve yırtıcı etoburların kulak kepçelerini hareket ettirmelerine yarar, insanlarda ise esneme ve gülme sırasında dış kasların aktive olduğu görülmüşse de, net olarak kulak hareketlerine katkıları önemsizdir. Bu kasların embriyolojik hayatta kulak şeklinin oluşmasında görev aldıkları gösterilmiştir.
  • Yirmiyaş Dişi, kişinin beslenme alışkanlığına bağlı olarak çeneler yeterli genişliğe ulaşamadığı takdirde sorun yaratabilir. Evrimle bir ilişkisi yoktur.
  • Erkek Memesi, memelerin tek işlevi olan yavruyu emzirme, sadece dişiler tarafından gerçekleştirilmesine rağmen aynı doku erkeklerde de bulunur. Bu genetik açıdan anlaşılabilir bir durumdur. Çünkü erkek ve dişi bireyler ortak bir taslaktan farklılaşırlar. Dişilerde meme dokusunun olması için, ortak taslakta da böyle bir doku bulunmalıdır, dolayısıyla erkeklerde de meme kalıntısı görülür.
  • Plica Semilunaris, gözün içe bakan kenarında küçük bir dokudur. Diğer hayvan türlerinde üçüncü göz kapağı görevi görmektedir. İnsanlarda salgıları ve içerdiği lenfoid doku sayesinde gözü korur.


Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.