Küçükyoncalı Köyü

Kısaca: küçükyoncalı köyü ...devamı ☟

Küçükyoncalı Köyü 1875 yılında Bulgaristan’ın Tırnova vilayeti , Selvious İlçesine bağlı Kuşva ve Nosel Köylerinden göç eden Türkmenlerce kurulmuştur.İlk adı Osmanlı beyitlerinde Kocatarla olarak geçer Köyü kuranlarca istenmeyen bu ad, Demirbaş olarak değişir.Köyün yerleşim alanı ve çevresindeki Manika kalesiyle anıldığından,çevre halkınca bu isimle anılır ve söylenir1879 yılında Tatar çiftliğinde mandıra yerleşim birimi (Büyükyoncalı) ile birleştirilerek Manika adıyla Osmanlı kayıtlarına geçer aralarında 4km mesafe bulunan aynı köyün iki mahallesi 1908 yılında idari bakımdan ikiye ayrılarak Küçükmanika ismini alır.Köy Yunan İşgalinde işgalci kayıtlarına Küçük Marika olarak geçsede kurucuları Manika adının kullanır.1922 yılında Saray İlçesinin Kırklarelinden ayrılıp Tekirdağ Nire bağlanır.1961 yılında Köyün yeni adı Küçükyoncalı olarak değişir.

Köyümüz 1026 kadın, 1006 erkek olmak üzere toplam 2032 nüfusa sahiptir.

1875 baharında kurulan Köy beşinci adıyla tarihteki yolculuğuna devam ederken;

● 14 şubat 1878-3 haziran 1878 tarihleri arsında Rus ordusunun,

● 30 ekim 1912-20 Temmuz 1913 tarihleri arasında Bulgar ordusunun,

● 27 Temmuz 1920-30 Ekim 1922 tarihleri arasında Yunan ordusunun işgalinde kalmıştır.

Küçükyoncalı Köyü 40 hane ile kurulup bugün 650 haneyi ve 2000’ i aşan nüfusu dışında;bu miktardan fazla hemşerisiyle Ülkemizin ve Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamaktadırlar.

Köyün yerleşim alanı Yıldız (Istranca) dağlarıyla Ergene ovasının birleştiği hattır.Köyün kuruluşunda hayvancılık ağırlıklı yaşamda, tarım giderek önem kazanmış ve Bölgede organize sanayinin gelişmesiyle istihdam zamanla sanayi sektörüne kaymıştır.Bugün Küçükyoncalı vatandaşları tarım yaparak,hayvan üreterek ve organize sanayi (Ç.O.S.B.) de çalışarak geçimlerini sağlamaktadırlar.Tarım ürünlerinden Buğday, arpa,yulaf,mısır ve ayçiçeği yanında her türlü sebze ve meyve türü üretilmekte ve büyükbaş hayvanların yanında koyun besiciliği de yapılmaktadır.

Köy evlerinin mimari doğusundaki iki odalı (soba ve aş odalı) kerpiç evlerin yerini bir ve iki katlı betonarme binalar almıştır.Köyün coğrafi konumu tapoğrafik yapısı ve mükemmel doğasıyla bir evleri için özel bir cazibe merkezi olma konumundadır.

Mavi göğün altında, yeşil meşe ormanlarının kıyısında, ayçiçek tarlalarının ortasında , iki derenin birleşme noktasındaki Küçükyoncalı Köyü keyfi bir piknik alanı ve huzurlu bir dinlenme yeridir.

Göç sonucu kurulan,göçlerle büyüyen Köy halkının tamamı balkan kökenli olduğundan;halkın yaşam tarzında, giyiminde ve kuşamında Balkan kültürünün ve geleneğinin izleri vardır.

Küçükyoncalı Köyünü Saray İlçesine ve Büyükyoncalı beldesine asfalt,diğer komşu Köylere stabil yollarla bağlıdır.Yol 80 kanalizasyon,elektrik,telefon hizmetleri üst seviyeye ulaşmış bir köydür.

Küçükyoncalı Köyü Ülke ortalamasının üstünde eğitilmiş ve üretken bir nüfusa sahip olup, var olan her meslekten elemana sahiptir ve Ülke ekonomisine emeğiyle değer katarak tarihteki yolculuğuna değer katmaktadır.

http://www.kucukyoncali.com

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.