Kıbrıslı Türk Diasporası

Kıbrıslı Türk diasporası 1983`te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin bağımsızlığını ilan etmesinden beri, uluslararası boyutta tanınan Kıbrıslı Rumların yönetimindeki Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye hariç diğer ulusların da katılımıyla KKTC`ye mali, siyasi ve kültürel bir ambargo uygulamaktadır (Son zamanlarda ambargo biraz olsun yumuşatılmıştır.) Ambargonun sebebi, uluslararası toplumun KKTC`yi, Türkiye`nin Kıbrıs`ı işgali sonrasında oluşturulmuş, kurulması yasal olmayan bir devlet olarak görmesidir. 1974`teki Türk müdahalesinden sonra, Türkiye buraya Anadolu`dan binlerce kişiyi getirmiştir, ve bu da bölgenin demografik yapısını değiştirmiştir. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi bu politikayı "Kıbrıslı Rumların sistematik olarak kovuluşu ve Kıbrıslı Türklerin Türkiye tarafından işgal edilen yerlere zorla göç ettirilmesi, Türkiye`nin uzun süredir var olan yayılmacı siyasetinin bir parçasıdır. Türkiye`nin açıkça hedeflediği, Kıbrıs`ın kendi denetimi altında olan kısmını asimile edip tamamen ilhak etmektir." olarak değerlendirirken Türkiye ve KKTC`nin iddiası ise "Adadaki nüfusun büyük bölümünün Rum olduğu ve göçmenlerle demografik dengeyi tekrar kurmak istedikleri" yönündedir.

Demografik çözümlemeler ve Kıbrıs`a giren ve çıkan insan sayılarının istatistiklerinin incelenmesi ile Kıbrıslı Türklerin göç ettirildiği ve yerlerine sistematik olarak, sayıca kendilerinden fazla olan ve anakaradan gelen göçmenlerin geldiği görülebilir. İstatistiksel kanıtların gösterdiği üzere, Kıbrıslı Türkler, ambargonun getirdiği işsizlik; mali, sosyal ve ahlaki anlamda bozulmalar gibi sebeplerden göçe zorlanmışlardır. 55000 Kıbrıs Türkünün göç ettiği tahmin edilmektedir, ki bu da bütün Kıbrıs Türklerin üçte biridir.

Ambargo yüzünden büyük miktarda Kıbrıs Türkü daha iyi bir hayat için KKTC dışına yerleşti. Ambargonun kaçanlardan çok Türk`ü Kıbrıs`a getirdiği yönünde iddialar vardır. (Demografik denegeyi yakalamak için) Kıbrıslı Türk diasporası ise siyasi sürgünlerden çok mali sığınmacılar olarak görülmektedirler.

Rakamlar Kıbrıs kökenli Türklerin Kıbrıs`tan çok Kıbrıs dışında yaşadığını göstermektedir (bazı iddialara göre gelen göçmenler kalan Kıbrıslılardan sayıca daha büyüktür). Bu her iki taraf için de bir propaganda unsuru olarak o zamandan bu zamana kullanılmıştır. (Rumlar bunu göçmenler yüzünden olumsuz olarak görürler, Türkler ise bunu ambargonun kendilerine dayattığı bir hareket olarak görürler.)

Diasporanın büyük kısmı Batı Avrupa`dadır, özellikle İngiltere`de. Diğer kaydadeğer Kıbrıslı Türk grupları Avustralya ve Kuzey Amerika`dadır. Bu Türklerin bir kısmı Yurtdışındaki Kıbrıslı Türkler Derneği (ATCA) vasıtasıyla görüşmektedirler. .

Kıbrıs Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kaynak

  • kaynak wiki | url=http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Turkish_Cypriot_diaspora&oldid=90821157 | tarih=29 Kasım 2006 | dil=İngilizce | madde=Turkish Cypriot Diaspora


İlgili Maddeler



Linkler

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.