La Haye Adalet Divanı

Kısaca: (Lahey Adalet Divanı adıyla bilinir). Milletler cemiyeti antlaşmasının 14. maddesi gereğince kurulan yargılama kurulu; 15 üyesi vardır (11'i asil, 4'ü yedek). Bu üyeler, Milletler Cemiyeti konseyi ye kurulu tarafından dokuz yıl için seçilirlerdi. Süre sona erdikten sonra yeniden seçilebilirlerdi. Adalet divanının merkezi La Haye'deydi. Yılda en az bir toplantı yapmak ve kararlarını, gerekçeleriyle bildirmek zorundadır. Divanda üyesi olmayan devletler arasında anlaşmazlık çıktığı takdirde, 31. ...devamı ☟

(Lahey Adalet Divanı adıyla bilinir). Milletler cemiyeti antlaşmasının 14. maddesi gereğince kurulan yargılama kurulu; 15 üyesi vardır (11'i asil, 4'ü yedek). Bu üyeler, Milletler Cemiyeti konseyi ye kurulu tarafından dokuz yıl için seçilirlerdi. Süre sona erdikten sonra yeniden seçilebilirlerdi.

Adalet divanının merkezi La Haye'deydi. Yılda en az bir toplantı yapmak ve kararlarını, gerekçeleriyle bildirmek zorundadır. Divanda üyesi olmayan devletler arasında anlaşmazlık çıktığı takdirde, 31. madde, bu devletlerin kendi hakimini doğrudan doğruya seçmesini ve bu hakimin, dava süresince toplantıya katılmasını öngörüyordu.

1930'da seçilen ve görevleri 1939'da sona eren son şokuz üye yeniden seçilmeyince, Adalet divanı Milletler cemiyeti tarafından lağvedildi (18 nisan 1946 kararı). Birleşmiş Milletler teşkilatı, Divan'ın yerine Milletlerarası Adalet divanını kurdu.

LA HAYE HAKEMLİK DİVANI

1899'da, La Haye'de kurulan milletlerarası yargılama kurulu. Milletlerarası hukuk alanında en yetkili bilginleri biraraya toplayan bu kurulan üyeleri, Hollanda'nın başkentinde büyükelçilikleri bulunan imza sahibi devletler tarafından seçilir.

Sözü geçen bağımsız devletler arasında beklenmedik bir anlaşmazlık çıkarsa, bunun giderilmesi için, her devlet adı geçen hukuk bilginlerinden ikisini hakem olarak seçer. Bu hakemler de, yargı kurulu başkanı olacak bir üst hakem seçme zorundadırlar. Hüküm, çoğunluğun oyuna sunulur ve gerekçeli olarak verilir.

LA HAYE KONFERANS VE KONVANSİYONLARI

Birinci La Haye konferansı (18 mayıs -28 temmuz 1899):

ar Nikolay II'nin teşebbüsüyle toplandı, bütün Avrupa devletlerinden başka, birçok Amerika ve Asya devletini de biraraya getirdi. Konferans, kara savaşının yasaları ve gelenekleri, 22 ağustos 1864 tarihli Cenevre antlaşmasının deniz savaşına uygulanması ve La Haye'de kurulacak bir Hakemlik divanı ve Milletlerarası büro aracılığıyla, milletlerarası anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözülmesi konusunda üç sözleşme kabul etti. Hava bombardımanlarının, zehirleyici gazların, ve patlayıcı mermilerin yasaklanmasıyla ilgili üç bildiri yayımladı.

İkinci La Haye konferansı (15 haziran-18 ekim 1907):

A..D. cumhurbaşkanı Th. Roosevelt'in teşebbüsüyle toplandı; 44 devleti biraraya getirdi. Milletlerarası anlaşmazlıkların barışçı yoldan çözülmesi ve kara savaşı talimatnamesi, kara ve deniz savaşı hukuku, tarafsız ülkelerin hak ye ödevleri, savaşın başlatılması (savaşın ilanından sonra başlatılması şart koşuldu) ile ilgili 1899 uzlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesiyle sonuçlandı. Buna karşılık, İngiliz hükümetinin muhalefeti, bir Milletlerarası mahkemenin kurulmasıyla ilgili antlaşmanın imzalanmasına engel oldu.

Milletlerarası görüş ayrılıkları, mecburi hakemlik ilkesinin bir konvansiyonla tespitine imkan vermedi. 1885'te olduğu gibi, 1907'de de devletler, silahlanmanın sınırlanması meselesinde milletlerarası bir anlaşmaya varamadılar.

1907 Konvansiyonlarının etkili olmasını engelleyen hukuki sebeplerden biri dayanışma (si omnes) şartının eklenmesidir; bu şarta göre konvansiyonlar ancak imza koyan devletlere uygulanacaktı. Bu yüzden konvansiyonu imzalamayan ülkelerin savaşa girmesi, konvansiyonları geçersiz kılmaya yetecekti. Nitekim iki dünya savaşında bu durumla karşılaşıldı.

İlgili konular

lahey adalet divanı

Öner kaya - 3 yıl önce
Ben Sayın Uluslararası Adalet Divanın posta Adresini isteyecektim

Zelen topaç - 2 yıl önce
ICC de uluslarası adalet divanında neden Türk hakim yok ?

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.