Lama (Alet)

Kısaca: Tıraşlamada, dilmede, kesmede, kazmada kullanılan bütün âletlerin mâdeni kısımları. Köprü ve tren raylarının yapımında, elektrik hatlarını bir yerden bir yere taşımak için aralıklı olarak dikilen uzun ve yassı demir veya çelik parçalarına da bu isim verilir.İnşaatçılık sektörü ve mîmârîde sütunun iki tamburası arasına ve her tamburayı meydana getiren taşların birbirleri üzerine binerek ezmemesi için aralarına konan kurşun levhalara, demircilerin çeşitli çap ve büyüklükteki demir parçalarını tutm ...devamı ☟

Tıraşlamada, dilmede, kesmede, kazmada kullanılan bütün aletlerin madeni kısımları. Köprü ve tren raylarının yapımında, elektrik hatlarını bir yerden bir yere taşımak için aralıklı olarak dikilen uzun ve yassı demir veya çelik parçalarına da bu isim verilir.

İnşaatçılık sektörü ve mimaride sütunun iki tamburası arasına ve her tamburayı meydana getiren taşların birbirleri üzerine binerek ezmemesi için aralarına konan kurşun levhalara, demircilerin çeşitli çap ve büyüklükteki demir parçalarını tutmak için kullandıkları “demir kıskaca”, vida ve civataların adımlarını yapmak için kullanılan alete de “lama” adı verilir.

Marangozlukta, odun, maden ve hızarcılıkta kullanılan testerelerin kesici kısımlarını meydana getiren, üzerine dişler açılan çelik levhalara da “lama” denmektedir. Testerelere yol veren el aletlerine de “lama” ismi verilir. Mikroskopla inceleme yapmak için ince ince kesilen metal parçalarına, sondajlarda kullanılan, sonda saplarının çıkarılmasına yarayan takıma da “lama” denir.

Lama tabiri kömürlerin kalite, kalori ve cinslerini belirlemek için yapılan işlemde de kullanılır. İncelemesi yapılacak kömür cinsinin bir yüzeyi asitle iyice yumuşatılır. Daha sonra aynı yüzey jiletle güzelce kesilip laboratuvarda kimyasal ve fiziksel yönden incelenerek kömürün kalitesi ortaya çıkarılır. Bu şekilde incelemeye ise “Kömür inceleme laması” denir.

Torna, matkap ve diğer delicilerin birbirlerinden farklı düz veya yuvarlak zemin meydana getirmeleri için de lamalar kullanılır.

Başlıca lama çeşitleri:

1. Parlatma laması: Bunların ağızları düz ve keskindir. Perdah ve düzeltme işlerinde kullanılır.

2. Şekil verme laması: Kendi ekseni etrafında dönen lamalar, şekil verilmek istenen parça ve maddelerin içine daldırılır ve istenilen şekiller böylece elde edilir.

3. Delgi laması: Dönen delgi çubuğunun etrafına bağlanarak, yuvarlak ve silindir şeklindeki çaplı delikleri ayarlamak için işlem yapılır.

Güneşten ve soğuktan korunmak için ev camlarına çekilen ve birbirini ardarda kapamakla, aralarında dışa doğru hafif eğik olarak konan küçük atmalardan herbirine de “lama” denir. Binalara ve çeşitli yerlere döşenen boruların altlarına konan askı demirlerine de bu isim verilir. Bundan başka lama Amerika’da yetişen ve devegiller familyasından olan bir hayvanın ismidir (Bkz. Lama). Tibet ve Moğolistan’da Buda rahibi ve üstad, üstün kişi anlamlarına da gelmektedir. (Bkz. Lamaizm)

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.