Lama (hayvan)

Lama (Lama glama), devegiller (Camelidae) familyasından Güney Amerika’nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan Guanako’dan evcilleştirilmiş gevişgetiren bir otçul hayvan türü.

Lama (hayvan)

Diğer anlamı|Lama Taksokutu | renk = lightgreen | ad = Lama | resim = LLama.jpg | statü = Domesticated | alem = Animalia | şube = Chordata | sınıf = Mammalia | takım = Artiodactyla | familya = Camelidae | cins = Lama | tür = L. glama | ikili_ad = Lama glama | ikili_ad_yazar = (Linnaeus, 1758)

Lama (``Lama glama``), devegiller (Camelidae) familyasından Güney Amerika`nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan Guanako`dan evcilleştirilmiş gevişgetiren bir otçul hayvan türü. Aslında koyuna çok benzeyen ama develerin yakın akrabası olunduğu bilinmektedir.

Özellikleri

Lama genel olarak 1-2 m boyunda olup, 15 cm uzunluğunda bir kuyruğa sahiptir. Omuzları yerden 1-2 metre yüksektir. Ağırlığı 70-140 kg civarında olup, narin bir vücudu, uzun bir boynu ve uzun ince bacakları vardır. Develerden farklı olarak sırtında hörgüç bulunmaz. Başı küçüktür, uzun bir çene kısmı, uzun kulakları ve fırlamış gözleri vardır. Postu kaba ve yünlüdür. Dişilerde tüyler boyun ve ayaklarda kısadır. Tüküren bir hayvandır.

Üreme

Ağustos ve eylül aylarında çiftleşirler. Gebelik 11 ay sürer. Yeni doğan yavru anne tarafından dört ay emzirilir. Lama 2.5-3 yaşlarında üremeye başlar.

Dış bağlantılar

commons-ufak|Lama glama species-ufak|Lama glama

thumb|centre|350px| Lamaların günbatımındaki görüntüsü]

memeli-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar