League Of Legends

Kısaca: League of Legends(LoL) (), Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan gerçek zamanlı strateji oyunudur. Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. ...devamı ☟

League of Legends(LoL) (), Riot Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan gerçek zamanlı strateji oyunudur. Oyun Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Oyun 27 Ekim 2009 yılında piyasaya çıkmıştır. Oyunun baş tasarımcısı Defense of the Ancients(DotA) haritasını tasarlayan Steve Feak dir. Oynanış League of Legends Defense of the Ancients örnek alınarak geliştirilmiştir.

Oynanış

açısından çok daha hızlıdır ve savaşlar uzun sürmemektedir. DotA modundan farklı olarak oyunda "Mastery" ve "

Rün

ler" sistemi vardır. Oyunda skillere getirilen bir değişiklik DotA'dan farklı olarak kullandığımız şampiyonların yeteneklerine üzerimize aldığımız eşyaların katkılarını ekliyor. Yani edindiğiniz her eşya sahip olduğunuz yeteneklere artı bir güç olarak ekleniyor. Bazı yetenekler edindiğimiz eşyalardan %50-%60 olarak etkilenirken bazı yetenekler ise eşyanın direk olarak katkısını alabiliyor.

Genel bilgiler

Moba türü bir oyundur.

Haritalar

Oyunda 3 farklı oyun tarzı sağlayan toplam 4 adet harita vardır. Oyun gelişmekte olduğu için bu sayı her an değişebilir.

Summoner

's Rift (Sihirdar Vadisi)

Summoner

s Rift
haritası, Warcraft III haritası olan Defense of the Ancients örnek alınarak yapılmıştır. Çok sayıda benzerlikler göstermektedir. Bu harita League of Legends oyununun en çok oynandığı ve turnuvaların yapıldığı ana haritadır. Ayrıca bu haritada yapay zeka şampiyonlarını takımlara ekleyebilir veya yapay zekaya karşı oynayabilirsiniz. Haritada en fazla beşer kişi olmak üzere eşit sayıda oyuncusu olan "mavi takım" ve "mor takım"ın savaştığı haritadır. Haritanın sol alt köşesinde mavi, sağ üst köşesin mor takım bulunmaktadır. İki takımın ana üslerini birbirine bağlayan toplam 3 adet yol bulunmaktadır. (Top lane - Üst yol, Middle lane - Orta yol, Bottom lane - Alt yol) Her yol üzerinde iki takımında üçer adet kule ve önleyici (inhibitor) bulunmaktadır. Kuleler rakip takım oyuncularının kendilerini savunmaları için büyük avantaj sağlamaktadır. Önleyicilerin yıkılması ise karşı tarafın saldırı gücünü arttırmaktadır. Önleyici yıkıldığı zaman yıkan takımın yaratıklarına (Creep) ek olarak her tur süper minyon (Super Minion) ilave olarak gelmektedir. Eğer her yoldaki önleyiciler yıkılırsa her yoldan ikişer adet mega yaratık gelmeye başlar. Takımların ana üslerinin merkezinde Nexus binalası ve bu binayı koruyan 2 adet kule (Nexus Towers) bulunmaktadır. Karşı takımın Nexusunu yıkan takım oyunu kazanır. Haritada bulunan 3 yol üzerinden de belli aralıklarla yaratıklar (Creeps) gelmektedir, her takım 3 yol üzerinden gelen yaratıkları veya düşman şampiyonlarını öldürerek para ve tecrübe kazanırlar. Yol üzerindeki kendi kulelerini koruyup karşı tarafın kulesine olabildiğince zarar vermeye çalışırlar. Ayrıca para ve tecrübe kazanmak için üç yolun arasında bulunan ormanda (Jungle) tarafsız yaratıkları (Neutral Monsters) öldürebilirler. Bazı tarafsız yaratıklar para ve tecrübe yanında ekstra özelliklerde vermektedir;

The Twisted Treeline (Uğursuz Koruluk)

The Twisted Treeline haritası

Summoner

s Rift
haritasıyla benzer özellikler taşımaktadır, ancak yapay zekaya karşı oyun bulunmamaktadır. Haritada en fazla üçer kişi olmak üzere eşit sayıda oyuncusu olan sol tarafta mavi takım ve sağ tarafta mor takımın savaştığı haritadır. Takımların ana üslerini birbirine bağlayan 2 adet yol bulunmaktadır. (Top lane - Üst yol, Bottom lane - Alt yol) Yolların her birinde ikişer adet kule (tower) ve önleyici (inhibitor) bulunmaktadır. İki yoldan da belli aralıklarla yaratıklar gelmektedir, karşı tarafın önleyicisi yıkılınca o yoldan süper minyon (Super Minion) ilave olarak gelmektedir. Her takımın ana üssünde Nexus binası ve bunu koruyan kule bulunmaktadır. Karşı tarafın Nexusunu yıkan takım oyunu kazanır. Haritanın üst tarafında ve iki yolun arasında bulunan ormanda (Jungle) tarafsız yaratıklar (Neutral Monsters) bulunmaktadır. Bu yaratıklar öldürülünce para ve tecrübe vermektedir, bazıları ekstra özelliklerde vermektedir;

Hakimiyet haritası

Şampiyonlar

Oyunda 110'dan fazla şampiyon bulunmaktadır ve belirli aralıklarla yeni şampiyonlar eklenmektedir. Her şampiyonun oyun kendi özgü dörder adet yeteneği bulunmaktadır. Bu yetenekleri ve şampiyonların özellikleri doğrultusunda şampiyona eşya alınarak şampiyon yapılandırılır. şampiyonlar üç faklı şekilde yapılandırılırlar;

Saniye başına hasar

Saniye başına hasar

(DPS - Damage Per Second) şampiyonlarının yapılandırılırken 5 özelliğin bazıları güçlendirilir. Bunlar fiziksel atak gücü (AD - Attack Damage) , kritik atak şansı (Critical Strike Chance), saldırı hızı (AS - Attack Speed), can çalma (Life Steal) ve rakibinin zırhını düşürme(Armor Penetration)dir. Neredeyse her DPS şampiyonda fiziksel atak gücü, saldırı hızı ve can çalma geliştirilir, diğer ikisi opsiyoneldir.

Saniye başına hasar

şampiyonlarında amaç düşmana kısa sürede en fazla fiziksel hasarı vermektir. Bunun için karakterin fiziksel atak gücü arttırılır, ve saniyede daha fazla vuruş yapabilmesi içinde saldırı hızı arttırılır. DPS şampiyonlarının yapılandırılmalarında genellikle kritik hasarda kullanılır. Kritik hasar tek seferde rakibinize 2 katı güçte vuruş yapmanızı sağlar, rakibinize kritik vuruş yapabilmeniz için kritik atak şansınızı arttırmanız gerekmektedir. Rakibinize yaptığınız vuruşunuzun etkisi rakibinizin zırhına oranla azalır, bunun için rakibinin zırhını düşürme ile rakibin zırhı azaltılır. Yapılan bütün yapılandırma saldırı amaçlı olduğu için savaşlarda uzun süreli hayatta kalabilmesi için savaşlarda fazla hasar almayacağı yerlerde durur ve can çalma kullanarak azalan canını tekrar artırır. Can çalma yaptığınız vuruşun belli bir kısmının sizin can puanınıza eklenmesini sağlar.

Yetenek gücü

Yetenek gücü

(AP - Ability power) yapılandırılmasında 5 özelliğin bazıları güçlendirilir. Bunlar yetenek gücü, büyü puanı (Mana), yetenek süresi azaltma(Cooldown Reduction), can çekme (Spell Vamp) ve rakibin büyüye dayanıklılığını düşürme (Magic Penetration). Her AP şampiyonda

Yetenek gücü

geliştirilir, diğerleri opsiyoneldir ancak çoğu zaman AP şampiyonlarının 4 özelliği de geliştirilir.

Yetenek gücü

şampiyonlarında amaç şampiyonun yeteneklerinin vuruş gücünü maksimuma çıkartmaktır. Yeteneklerin hasarının artması için karakterin "yetenek gücü" arttırılır.

Şampiyonlar

(birkaçı hariç) yeteneklerini kullanmaları için "büyü puanı"na ihtiyaç duyarlar, hasarlarını yetenekleriyle verdikleri için diğer şampiyonlara oranla daha çok yetenek kullanırlar bunun için ekstradan "büyü puan"ına ihtiyaç duyarlar ayrıca azalan "büyü puan"larını arttırmak içinse "büyü puanı yenileme"lerini (Mana Regen) arttırabilirler. Her yetenek kullanıldıktan sonra tekrar kullanabilmek için belli bir süre beklemek zorundalar, bu bekleme süresini azaltmak içinse "yetenek süresini azaltma"ları gerekmektedir. AP şampiyonlarının verdikleri hasar rakibin "büyüye dayanıklılığına"(Magic Resist) oranla azalır, bunun içinde büyüye dayanıklılığını düşürme ile hasarlarını arttırabilirler. Genellikle AP şampiyonlarının canları az olmaktadır, DPS şampiyonları gibi canlarını arttırmak için can çekme (Spell Vamp) kullanırlar, bu sayede savaşlarda daha uzun süre ayakta kalabilirler.

Tank

Tank

şampiyonlarının yetenekleri de karakter özellikleri de defansiftir ve yapılandırmalarında 5 temel özelliklerini güçlendirirler. Bunlar can (HP - Hit Point veya Health), zırh (Armor), "büyüye dayanıklılık" (Magic Resist), "can yenilme" (Health Regen) ve alan etkisi (Aura). Her tank şampiyon canını arttırır, karşı tarafın saldırı durumuna göre zırh ve büyüye dayanıklılıklarını arttırırlar, bazı tanklar opsiyonel olarak can yenilenmelerini ve alan etkilerini arttırırlar.

Tank

ların esas amacı rakip takımın saldırılarını üzerine çekerek takım arkadaşlarının hasar görmelerini engeller.

Tank

ların savaşta uzun süre ayakta kalabilmeleri için canlarını kesinlikle arttırırlar, daha sonra karşı tarafın durumuna göre defanslarını geliştirirler. Rakibin DPSlerine göre zırh, APlerine göre büyüye dayanıklılığı arttırılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak can yenileme alırlar.

Tank

lar yapılandırmaları sırasında alan etkilerini de kullanırlar. Savaşın tam ortasında yer alacakları için aldıkları alan etkileri defansif veya ofansif olabilir. Defansif alan etkileriyle kendi takımının saldırı hızı, hareket hızı veya zırhı gibi çeşitli özelliklerini arttırabilir, ofansif alan etkileriyle karşı takıma alan hasarı verebilir veya saldırı hızı, büyüye dayanıklılığı gibi özelliklerini azaltabilir.

Destekleyici

Destekleyici

(Support) şampiyonlarının özelliği takımındaki arkadaşlarını desteklemektir. Destek şampiyonları bir çeşit AP şampiyonlarıdır. Ancak yetenekleri saldırı amaçlı değildir. AP şampiyonları gibi yapılandırmaları 3 temel özelliğe dayanır; yetenek gücü (AP - Ability power), büyü puanı (Mana) ve yetenek süresi azaltma(Cooldown Reduction). Destek şampiyonlarının özellikleri AP şampiyonları gibi yetenekleridir. Yeteneklerin gücünü arttırmak için yetenek gücünü arttırırlar. Daha sık ve devamlı yetenek kullanmak için büyü puanını arttırıp ve yetenek süresini azaltırlar. Yetenekleri takım arkadaşının canını veya hareket hızını arttırmak, diriltmek veya rakibi yavaşlatıp, büyü yapmasını engellemek gibi çeşitli şekillerdedir.Sonuç olarak,takım arkadaşının para kazanmasını ve güçlü olarak düşmanlarını öldürmesini sağlar.

Hibrid

Hibrid

(Hybrid) şampiyonları yukarıdaki 3 çeşit şampiyonun (DPS, AP,

Tank

) 2 çeşidinin aynı anda geliştirilmesiyle oluşurlar. Ortak özellikleri pek yoktur, gelişimleri şampiyona göre değişiklik göstermektedir. Örnek olarak Jax hibrid bir şampiyondur, DPS veya AP özellikleri geliştirilir. Ancak Guinsoo's Rageblade, Hextech Gunblade ve Trinity Force gibi hibrid eşyalarla iki özelliği aynı anda geliştirilirse Jax oyunda çok daha etkili olur.

Oyun Metası

Oyunda oyuncuların tecrübelerine ve haritanın özelliklerine bağlı olarak kalıplaşmış sistemler uygulanmaktadır. Bunlar genelde büyük turnuvalarda ve yeni patchlerden sonra değişir, insanlar tarafından benimsenir ve uygulanır. Oyunda 5 çeşit rol vardır. Her role uygun şampionlar vardır. Bunlar genel olarak bilinir ve bunların dışına pek çıkılmaz. Çıkıldığında ise genelde başarısız olunur. 1-Ap Carry/Mid lane Bu lanede genelde yetenekleri "ability power"dan güç alan şampiyonlar kullanılır. Bunun sebebi takım savaşlarında bu şampionlara ihtiyaç duyulmasıdır. Bu şampiyonların can ve savunma değerleri genelde düşüktür. Daha çok alan bazlı hasar vermekle yükümlülerdir. Ve bu şampionların çok gelişmiş kaçış yetenekleri yoktur. Bu sebepten dolayı ganklerden en rahat kaçılabilecek lane olan mid lane'de gelişirler. Bu ap şampionları counterlamak için bazen ad championlar kullanılır(talon). Kaçış skilleri yüksek ap championlar ise solo top rolünde de tercih edilirler(kennen, vladimir). 2-Ad Carry/Bot lane Ad carry'ler oyun sonunda, takım savaşlarında, hiç aksatmadan sürekli hasar verebildikleri için önemlidir. Oyun sonunda Ap carry'lerin vuruşları tanklanabilir ama Ad carry'lerin vuruşları çok kolay tanklanamaz. Bu sebepten takım savaşlarında ilk öldürülmesi gereken kişi Ad carry'lerdir. Melee ad carryler takım savaşlarında pozisyon almaları zor olduğundan pek tercih edilmezler. Ad carry'lerin korunması için support karakterler görevlendirilir. Farmlarına bu support karakterler karışmaz. Bu iki karakter bot lane'e giderler. Tabii bot lane olması gerekmez illa, bazen top lane ile bot lane yer değiştirir. Genelde bot lane'de iki kişinin bulunmasının sebebi erken oyunda ejderha için çıkabilecek bir savaşta 4 kişi olabilmektir. Yine de taktiksel olarak, laneswap adı verilen bot lane ile top lane'in yer değiştirme olayı turnuvalarda çoğunlukla görülür. 3-Support/Bot lane Support karakterlerin başlıca görevi Ad carry'yi korumak, lane de rakip ad carry'yi etkisiz hale getirmek ve haritayı wardlamaktır. Support karakterlerde yüksek disable skilleri bulunmalıdır. Buff, debuff, heal, mana, slow, stun, snare, knock up, pull özellikleri supportlarda bulunur. Hepsinin bir supportta bulunması gerekmez. Temel olarak eşyalara fazla bağlı olmadan oyunda işini yapabilen şampiyonlar supportluk yapabilir. Sadece support oynayan karakterler olduğu gibi, cc'leri yüksek olduğu için support olarak kullanılan karakterler de bulunmaktadır. 4-Solo Top Bu lanede support ihtiyacı olmadan jungler'ın yapacağı ganklerden kurtulabilecek kadar tanky ya da kaçış skillerine sahip olan championlar tercih edilir. Bu sebepten dolayı turnuvalarda bu lane'in counterlanması çok önemlidir. Bu lane'deki champion bazen ad carry de olabilir, ap carry de. Ama offtank olması daha tercih edilen bir durumdur. 5-Jungler Farmını ormanda yapan, geride olan lanelere yardım etmek amaçlı gank yapan ve genelde tanky olan şampiyonların tercih edildiği bir roldür. Late game'i güçlü, çok beslenmese de iş yapabilecek şampiyonlar burada tercih edilir. Bu championların da supportlar gibi disable özellikleri önemlidir. Çünkü lane gank atmaya çalıştığında rakip champion kaçmadan onu öldürmesi gerekir. Gap closer ve movement speed de junglerlar için önemlidir.

Tank

y junglerlar turet arkasından, tureti tanklayarak gank atabilirler. Oyun içi dragon ve baron kontrolünden junglerlar ve supportlar sorumludur. Counter jungle yaparak rakip junglerla sürekli kapışma içersinde olabilirler. Bazen bu lane kapışmasına benzeyebilir. Smite spell'i junglerlar için vazgeçilmezdir. Bu spell sayesinde dragon ve baronları rakip keserken çalabilir, rakibin bufflarını olabildiğince bir şekilde alabilirler. Smitesız jungle yapabilecek şampiyonlar vardır ama yine de smite almak gereklidir.

Kullanıcı hesapları ve özellikleri

Summoner

Oyuncuların karakterlerine verilen addır.

Masteries

Rün

Sihirdarlar oyunu oynadıkça deneyim puanı kazanır ve Level (Seviye) atlar.Seviye atladıkça sihirdarların rün sayfalarına rün ekleyip oyunun başında standart özelliklerini arttırabilirler. Dokuz mühür, dokuz nişan , dokuz damga ve üç cevher olmak üzere 30 tane rün dizme hakkı var sihirdarların. Damga ofansif öncelikli, mühür büyü öncelikl, nişan defansif önceliklidir. Cevher ise hepsinde etkilidir

Mağaza

Mağaza

oyun içindeki alışveriş yeridir.

Mağaza

dan yeni şampiyonlar, runeler,kostümlü wardlar, şampiyon kıyafetleri ve birkaç kullanıcı eşyası alabilirler (örneğin; server değiştirme bileti veya kullanıcı ismi değiştirme bileti).

Tribunal

Oyun içinde küfür veya diğer sebeplerden dolayı rapor edilen oyuncuların tribunal diye adlandırılan bir sistemde başka oyuncular tarafından cezasının kesilmesidir.

Oyun türleri

Sunucular Riot Games Inc şirketi tarafından yayınlanan League of Legends'ın 8 adet resmi sunucusu vardır; * League of Legends Amerika * League of Legends Batı Avrupa * League of Legends İskandinavya, Doğu Avrupa * League of Legends Brezilya * League of Legends Türkiye * League of Legends Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu * League of Legends Latin Amerika * League of Legends Güney Kore (Bu sunucu ayrı arayüz üzerinden çalışır.) ayrıca Garena şirketi tarafından yayınlanan 2 farklı sunucu daha vardır. Bunlar; * League of Legends Çin * League of Legends Singapur & Malezya

Türkiye sunucusu

League of Legends

Türkiye sunucusu

ilk defa 27 Temmuz 2012 tarihinde LoL resmi facebook sayfasında duyuruldu. Daha sonra 29 Ağustos 2012 tarihinde kapalı beta yayınlandı. Tamamen Türkçeleştirmek için 56 farklı seslendirme sanatçısı ile seslendirme ekibi kuruldu. Dünya Şampiyonası League of Legends her yıl başında yeni sezona girer ve her sezon sonunda tüm sunuculardan seçilmiş takımlar ile

Dünya Şampiyonası

tunuvası yapılır. Turnuva sonunda kazanan takıma para ödülü verilir. Ödüller Dış bağlantılar * League of Legends Türkiye - Türkçe resmi sitesi. * Riot Games - Üretici firmanın sitesi. * MobaFire - Oyun fan sitesi.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.