Louis Auguste Blanqui

Kısaca: (1805-1885) Fransız sosyalisti ve ihtilâlcisi. Hukuk ve Tıp öğrenimi görmüştür. Genç yaşlarında politikaya atılmıştır. İhtilâlci politika taktiklerinde ustalığıyla tanınmıştır. 1830 İhtilâli’nde savaşmıştır. İş başına gelen Louis Philippe yönetimiyle geçinememiştir. Gizli cumhuriyetçi dernekleri kurmaya koyulmuştur. 1831 ve 1836’da iki kez hapse mahkum edilmiştir. 1839’da bir silahlı ayaklanma düzenlemiştir. Sonunda yenilmiş, ölüme mahkûm edilmiş, ancak cezası ömür boyu h ...devamı ☟

(1805-1885) Fransız sosyalisti ve ihtilalcisi. Hukuk ve Tıp öğrenimi görmüştür. Genç yaşlarında politikaya atılmıştır. İhtilalci politika taktiklerinde ustalığıyla tanınmıştır.

1830 İhtilali’nde savaşmıştır. İş başına gelen Louis Philippe yönetimiyle geçinememiştir. Gizli cumhuriyetçi dernekleri kurmaya koyulmuştur. 1831 ve 1836’da iki kez hapse mahkum edilmiştir.

1839’da bir silahlı ayaklanma düzenlemiştir. Sonunda yenilmiş, ölüme mahkum edilmiş, ancak cezası ömür boyu hapse çevrilmiştir.

1848 İhtilali’nde tahliye edilerek Cumhuriyetçi hareket liderliğine getirilmiştir. Hükümeti solcu bir politikaya zorlamıştır. “Jacobinisme” ilkeleri doğrultusunda yoğun faaliyet göstermiştir. Ancak taraftarlarının meclis binasına saldırmaları üzerine yeniden on yıl hapse hüküm giymiştir. Politika felsefesini hapishane yıllarında kurmuştur.

Proleterya diktatörlüğünü komünizmi gerçekleştirecek tek yol olarak kabul etmiştir. İşçi sınıfının, sendikaları politik amaçlara yönelterek, grevler düzenleyerek ve eylemlere geçerek rejimi yıkabileceğini savunmuştur. Proleterya diktatörlüğü kurulduktan sonra kapitalizmden aşamalı olarak sosyalizme geçilmesini önermiştir.

1859’da tahliye edilince gizli dernekleri yeniden örgütlemeye çalışmıştır. Bir kez daha hapsedilmişse de kaçarak Belçika’ya sığınmıştır.

1870-71 Fransız-Alman Savaşı’nda Paris’te silahlı ve eğitimli 4 bin kişilik bir ordu kurmuştur. Fransız ordusunun Sedan’da yenilmesi üzerine ordusunu harekete geçirerek imparatorluk rejimine son verilmesinde etkili olmuştur. Bir aralık Paris’te birkaç saatlik bir geçici hükümete başkanlık etmiştir. Ateşkesten sonra bir köşeye çekilmiş, ancak iktidara gelen Thiers’nin emriyle tutuklanmıştır. Paris Komünü’ne seçilmişse de, hapiste olduğundan katılamamıştır.

1879’da affedilmiş ve mücadelesine ömrünün sonuna değin kalemiyle devam etmiştir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.