Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd, ABD'li rock müzik grubu. 1970'lerde, vokalist ve birincil şarkı yazarı Ronnie Van Zant liderliğinde etkin olmuştur.

düzenle|Ocak 2008

Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd, bir Amerikan Southern Rock Grubudur. Grup, 1970`lerde, vokalist ve birincil şarkı yazarı, Ronnie Van Zant, liderliğinde etkin olmuştur. Bu egemenlik, 1977 McComb Mississippi`de 1977`de vuku bulan uçak kazasında Roniie Van Zant, gitarist Steve Gaines ve back-up vokalist Cassie Gaines`in ölümüyle son bulmustur. Grup, adını Leonard Skinner isimli, Robert E. Lee Lisesi, Jacksonville, Florida`da okuyan bazı grup elemanlarının, beden/basketbol hocasından almıstır. Southern Rock terimi, kuruldugu zamanlarda adlandırılmamıs olsa da elestirel olarak zamanının en iyi gruplarındandır (1970`lerin), ve Rock and Roll Hall of Fame`e Mart 13, 2006 tarihi itibariyle kabul edilmistir. Farkedilir 3`lu gitar atakları, a€˜` Freebird`` ve a€˜` Sweet Home Alabama`` yı FM radyo klasigi ve Amerikan antemleri yapmıstır.

RnR Hall of Fame`e alınan elemanları, vokalist Ronnie Van Zant, gitarist Gary Rossington, Allen Collins, Ed King ve Steve Gaines, bascı Leon Wilkeson, klavyeci Billy Powell ve baterist Bob Burns ve Artimus Pyle`ı icerir.

GEÇMİŞ

Orijinal olarak a€˜`My Backyard`` adındaki grup, 1964 yazında, Jacksonville, Florida`da teenage yasıtlar Van Zant, Collins, Gary Rossington (gitar), Larry Junstrom (bas) ve Burns tarafından kurulmustur. İlk etkilesimleri Free, The Yardbirds, the Rolling Stones ve The Beatles, bunlara ek olarak da Southern blues ve country & western muzigi olmustur. 1968`de grup yerel bir Battle of the Bands yarısmasını kazanmıs ve aldıkları parayla, a€˜` Need All My Friends a€˜`(Jacksonville a€˜li Shade Tree Records`dan cıkıs single`ları), ve a€˜` Michelle``i kaydetmislerdir. Bircok Guney-doguda gerceklesen California kokenli psychedelic grup Strawberry Alarm Clock grubu konserlerinde ilk olarak sahneye cıkmıslardır.

İLK YILLAR

1970`de grup, Hell House`da (Green Cove Springs`de, Clay County`de kucuk bir sehir, Jacksonvilee`in hemen dısında) izole bir ciftlikte provalara basladılar. Roadie Billy Powell da klavyeci olarak gruba, bu zamanlarda katıldı.

Orijinal adlarını a€˜` One Percent a€˜` olarak belirlediyseler de, a€˜` Noble Five a€˜` a kadar bircok isim degisiklikleri oldu. Sonunda "Leonard Skinnerd." Oldu isimleri. Leonadr Skinnerd, Rossington ve Burns`un Robert E. Lee Lisesi`ndeki beden ogretmenleri, Leonard Skinner`dan gelmekteydi.

Skinner, okulun giyim kuralına sıkı sıkıya baglıydı ve uzun sac sevmiyordu. Okul sonrası, grup, Skinner`la sıkı ilişkiler kurdu. Sonraki senelerde, Skinner Jacksonville Memorial Coliesum`da bir konserde grubu tanıttı. Ayrıca, Skinner, Rock and Roll Hall of Fame`e girmelerini kutlayan bir konsere de katıldı..

Erken 1970`lerde, grup , Guney`de calmaya devam etti. Boylelikle de Blues-rock soundları ve imajları percinlenmis oldu. Leon Wilkeson, basda Larry Junstrom`un yerini aldı. Fakat Wilkeson, arkadaslarını sasırtarak ilk album kaydından once gruptan ayrıldı. (Wilkeson, daha sonra Van Zant`ın daveti uzerine kısa bir sure sonra dondu gruba). Strawberry Alarm Clock gitaristi Ed King, bascı olarak gruba dahil oldu. Album tamamlandıktan sonra, Van Zant, saka yoluyla King`e birlikte caldıgı en kotu bascı, dedi. King`in gitara gecmesini istedi, boylelikle de 3lu gitar mix iyle ilk studyo albumleri yapıldı.

EN İYİ YILLARI

1973`de grup adını Leonard Skinnerd`den Lynyrd Skynyrd`a degistirdi. Blood , Sweat and tears`ın muzisyen, sarkı yazarı ve produktoru, Al Kooper, Funocchio`s denilen Atlanta klubunde gruptan hayli etkilendi.1972`de MCA Records`a aldıgı grup, ilk albumlerinin de produktorlugunu yaptıgı, 1973 (pronounced `leh-`ní©rd `skin-`ní©rd) albumunu cıkardı. Hit sarkıları a€˜` I Ain`t the One a€˜`, a€˜` Simple Man a€˜` , a€˜` Gimme Three Steps a€˜` ve a€˜` Freebird`` oldu. Billboard Hot 100`de 19. Sıraya cıkan a€˜` Freebird a€˜`, ulusal radyolarda calınmaya baslandı. Sarkı ayrıca RnR klişe sarkısı oldu. Her konserde calınması, hayranları tarafından istendi.(kimlerin caldıgı onemli degildi). Lynyrd Skynyrd hayran kitlesi 1973`lerde hızla buyudu. Bunu grup, The Who`nun Quadrophenia`sının acılıs grubu olmasına borcluydu. 1974`te cıkan 2. Albumleri Second Helping, grubu bri hayli meshur etti. a€˜` Sweet Home Alabama a€˜` (Agustos 1974`te chartlarda 8. oldu). Bub sarkı, Neil Young a€˜ın a€˜`Alabama`` ve a€˜`Southern Man`` ine bir cevaptı. Gunumuzde Young aralarında bir sorun olmadıgını belirtmis ve iyi arkadas ve muziklerinin hayranları oldugunu soylemistir. Young, bir ara a€˜`Powderfinger`` isimli sarkısını LS`e verecegini de inkar etmemektedir. Diger hitler ise, a€˜`Workin` for MCA`` ve a€˜`Call Me the Breeze`` olmustur bu albumden.a€˜Powderfinger` yazıldıgından sadece aylar sonra olan ucak kazası Young`ın 1979 Rust Never Sleeps albumunde kendi soylemesiyle sonuclanmıstır. Young, zaman zaman a€˜`Sweet Home Alabama`` korosunu konserlerinde kullanmıstır ve hatta Van Zant`ın oldugu sonrası ilk konserinde de. Son olarak, Van Zant`ın olumu oncesine ait bir fotografta Neil Young t-shirt u vardır Ronnie`nin ustunde.

Second Helping 1974`te 12. Sıraya yukselmistir ve multi-platinum album olmustur. Ozark Music Festival`inde 350,000 kisinin katıldıgı kaydedilmistir. Bu erisilen en yuksek sayılardan biridir konser tarihlerinde. Grup, 1975`te Golden Earring ve 1976 da The Rolling stones la İngiltere`yi turlamıstır.

1975`te Burns grubu bırakır ve yerine Artimus Pyle gelir. Nuthin` Fancy yayınlanır ve ilk Top Ten albumleri olur. a€˜`Saturday Night Special`` (27 numara Billboard Hot 100`de) olur. Nuthin` Fancy turunun ortalarında, Ed King grubu bırakır. 2 gitarlı, 6 kisilik bir grup olarak calmya devam eder grup. 1976`da cıkan Gimme Back My Bullets, diger onceki 2 albumun basarısını yakalayamaz. a€˜`Double Trouble`` isimli sarkıları bircok southern rock cd sinde calınır. Aralık 1975`te backup vokalistler Leslie Hawkins, Cassie Gaines ve JoJo Billingsley, diger adlarıyla Honkettes , gruba dahil olur. 1976`da Cassie Gaines`in erkek kardesi Steve Gaines gruba, King`in yerine dahil olur. 2 cd lik double album One More from the Road(2. Top Ten hitleri) `da artık Gaines calmaktadır. En iyi zamanlarında grubun kendine has 3lu gitar stili bir slide ve Gibson Firebird icermektedir. Melodik bas, vahsi fakat ritmik perkusyon Van Zant`ın guclu vokalleri ve Powell`ın keyboard/piano calıs stili. LS`nin 6. Albumu Street Survivors, a€˜What`s Your Name` ve a€˜That Smell`i icerir. Ekim 17 1977 itibariyle yapılan album klasik line-up ın son albumudur.

UÇAK KAZASI(1977)

Persembe, Ekim 20 1977`de, Street Survivors`ın cıkarılmasından sadece 3 gun sonra, grup tamamen rahat, en iyi turuna cıkmaya hazırken; Greenville, South Carolina`dan LSU, Baton Rouge, Louisiana`ya ucan Convair 240 mekanik problemler yasamaya baslar. Ve ucak McComb, Mississippi yakınlarında bir yere duser.

ARA SENELER(1977-1987)

Rossington ve Collins, The Rossington-Collins Band 1980-82 arası grubunu kurar. Pyle, The Artimus Pyle Band i kurar. Collins The Allen Collins Band i kurar(1983). Trajedi yine bas gosterir ve 1986`da bir araba kazasında Collins(alkolluyken) , kızarkadasını kaybeder ve bel altından itibaren felc yasamaya mahkum olur. Reunion Seneleri (1987-Gunumuz) Kazadan kurtulan Gary Rossington, Billy Powell, Leon Wilkeson ve Artimus Pyle ve eski gitarist Ed King grubu tekrar kurar. Ronnie`nin kucuk kardesi Johnny Van Zant vokale gecer. Collins, felc oldugu icin sadece muzikal direktorluk yapar. Collins, 1989 da verem olur ve Ocak 23,1990`da olur. Yeniden kurulan grup aslında sadece orjinal line-up a tribute ozelligi tasıyan Southern By The Grace of God - 1987 double-live albumu icin kurulmustur. 1994`te bircok country sanatcısı Skynyrd tribute albumu olan Skynyrd Frynds icin bir araya gelir. Tekrar kurulan Lynyrd Skynyrd bircok eleman degistirmistir ve hala album ve tur yapmaktadır. Skynyrd`in 1972`den beri bascısı olan Leon Wilkeson, otel odasında ciger hastalıgına baglı olarak olu bulunur.Temmuz 2001. Kalan elemanlar Thyrty adı altında bir double-album cıkarırlar. Haziran 2004`te Lyve: The Vicious Cycle Tour yayınlanır. 2005 baslangıcında Hughie Thomasson grubu bırakır.

Mayıs 10, 2005`te Johnny ve Donnie Van Zant Get Right With the Man adıyla bir album yaparlar. Gırtlak problemi yasayan Johnny 3 ay sarkı soyleyemez. Eylul 10, 2005`te Johnny siz bir Lynyrd Skynyrd Katrina Kasırgası kazazedeleri icin Music Relief Concert duzenlerler. Kid Rock vokaldedir bu sefer.

2004``te Rolling Stone Magazine grubu En İyi 100 Sanatcı arasından 95. Gosterir.

Ronnie Van Zant`ın dul esi Judy Van Zant Jenness, bir Lynyrd Skynyrd tribute web sitesine sahiptir ve bu sitede orijinal grup elemanlarından soz edilmektedir. Eylul 9, 2007`de eski Skynyrd gitaristi Hughie Thomasson kalp krizi sonucu Florida`daki evinde olur.

Discography

Studio albums
	1973 - (pronounced `leh-`ní©rd `skin-`ní©rd) (MCA) 2X Platinum 
	1974 - Second Helping (MCA) 2X Platinum 
	1975 - Nuthin` Fancy (MCA) Platinum 
	1976 - Gimme Back My Bullets (MCA) Gold 
	1977 - Street Survivors (MCA) 2X Platinum 
	1991 - Lynyrd Skynyrd 1991 (Atlantic) 
	1993 - The Last Rebel (Atlantic) 
	1994 - Endangered Species (Capricorn) 
	1997 - Twenty (CMC) 
	1999 - Edge Of Forever (CMC) 
	2000 - Christmas Time Again (CMC) 
	2003 - Vicious Cycle (Sanctuary) 


Compilations
	1978 - Skynyrd`s First And... Last - collection of 1971-1972 demos (MCA) 
	1979 - Gold & Platinum - best of (MCA) 
	1982 - The Best of the Rest - collection of unreleased demos, B-sides (MCA) 
	1987 - Legend - collection of unreleased demos, B-sides (MCA) 
	1989 - Skynyrd`s Innyrds - best of (MCA) 5X Platinum 
	1991 - Lynyrd Skynyrd - 3-CD box set compilation (MCA) 
	1997 - Old Time Greats - 2-CD best of (Repertoire [1], reworked in 2005 by Universal) 
	1998 - The Essential Lynyrd Skynyrd - 2-CD compilation (reissued 2006 as Gold) (MCA) 
	1998 - Skynyrd`s First: The Complete Muscle Shoals Album - compilation of 1971-1972 demos previously scattered across 3 albums [2] (MCA) 
	1999 - A Retrospective. 
	1999 - 20th Century Masters: The Millennium Collection: The Best of Lynyrd Skynyrd - part of the 20th 


Century Masters Collection
	1999 - Solo Flytes (Geffen) 
	2000 - All Time Greatest Hits - best of (MCA) 
	2000 - Then and Now - live & studio album (CMC) 
	2003 - Thyrty: The 30th Anniversary Collection - compilation 
	2005 - Then And Now, Vol. 2 (Sanctuary) 
	2005 - Greatest Hits - 2-CD best of (Universal [3], rework of the 1997 by Repertoire) 
	2006 - Gold - 2-CD compilation (reissue of the 1998 Essential Lynyrd Skynyrd) 


Lives and videos
	1976 - One More from the Road - live album (MCA) 
	1988 - Southern By The Grace Of God (Lynyrd Skynyrd Tribute Tour 1987) - live album (MCA) 
	1988 - Lynyrd Skynyrd Tribute Tour - tour video (Cabin Fever) 
	1996 - Freebird... The Movie - video of live concert footage (Cabin Fever) 
	1996 - Freebird... The Movie - video soundtrack (MCA) 
	1996 - Southern Knights - live album (SPV) 
	1998 - Lyve From Steel Town - live album (CMC) 
	1998 - Lyve From Steel Town - tour video (CMC) 
	2003 - Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour - tour video (Sanctuary) 
	2004 - Lynyrd Skynyrd Lyve: The Vicious Cycle Tour - live album (Sanctuary) 


Singles
  Shade Tree Records
	1968 - "Michelle / Need All My Friends" (101/102) (reissued in 1978 by MCA around the release of the "First and Last" album) 
  Sounds of The South/ MCA Records
	November 1973 - "Gimme Three Steps / Mr. Banker (demo)" (MCA 40158) 
	April 1974 - "Don`t Ask Me No Questions (remix) / Take Your Time (demo)" (MCA 40231) 
	August 1974 - "Sweet Home Alabama / Take Your Time (demo)" (MCA 40258) #8 US 
   MCA Records
	November 1974 - "Free Bird" (edit of 1973 album version) / Down South Jukin` (demo)" (MCA 40328) #19 US 
	1975 - "Saturday Night Special / Made In The Shade" (MCA 40416) #27 US 
	1976 - "Double Trouble / Roll Gypsy Roll" (MCA 40532) #80 US 
	1976 - "Gimme Back My Bullets / All I Can Do Is Write About It" (MCA 40565) 
	1976 - "Gimme Three Steps (live) / Travellin` Man (live)" (MCA 40647) 
	1976 - "Freebird (live) / Searchin` (live)" (MCA 40665) #38 US 
	1977 - "What`s Your Name? / I Know A Little" (MCA 40819) #13 US 
	1978 - "You Got That Right / Ain`t No Good Life" (MCA 40888) 
	1978 - "Down South Jukin` / Wino" (MCA 40957) 
	2006 - "Sweet Home Alabama" #61 UK 
	2007 - "Sammy Del. SWR"/ "street survivors" (MCA 40567)

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Lynyrd Skynyrd ilgili konular

  • Gökhan Büyükkara

    Gökhan Büyükkara 07.11.1983 te İstanbul`da doğdu.
  • Garage Inc.

    Garage Inc., ABD'li thrash metal grubu Metallica'nın, 24 Kasım 1998'de çıkardıkları 8. albümlerinin adıdır.
  • Lynyrd Skynyrd

    Lynyrd Skynyrd, ABD'li rock müzik grubu. 1970'lerde, vokalist ve birincil şarkı yazarı Ronnie Van Zant liderliğinde etkin olmuştur.
  • Noel Baba Şehre Geliyor

    Noel baba şehre geliyor (Santa Claus Is Coming to Town)" bir Noel şarkısıdır. J. Fred Coots ve Haven Gillespie tarafından yazılmıştır. İlk
  • Ufuk Birdal

    Ufuk Birdal (d. 10 Aralık 1983, Kocaeli) Türk müzisyen.
  • Old Time Greats

    ''Old Time Greats'' Amerikalı rock grubu Lynyrd Skynyrd tarafından 2-disk derleme albümüdür. 1997 yılında yayımlanmıştır. Ronnie Van Zant,
  • Komşu Kızı

    ''Komşu kızı'', yönetmenliğini Luke Greenfield yaptığı başrollerini ise Emile Hirsch, Elisha Cuthbert ve Timothy Olyphant yer aldığı 2004
  • CMT Crossroads

    CMT Crossroads, Country Music Television ve Palladia kanallarında yayınlanmakta olan Amerikan televizyon programıdır. Her bölümde bir country m
Lynyrd Skynyrd
Lynyrd Skynyrd