--}}

Malurus Coronatus

''Malurus coronatus'', Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Kuzey Avustralya'da endemiktir. İki alt türü tanınmaktadır.

Malurus coronatus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Kuzey Avustralya'da endemiktir. İki alt türü tanınmaktadır. Türün ilk örnekleri A.C. Gregory'nin 1855 ve 1865 yılında Kuzey Avustralya'ya yaptığı geziler sırasında doktor J.R. Elsey tarafından toplanmıştır. İki örnek Victoria Nehri'nde toplanmış ve 100 yılı aşkın bir süredir incelenmemiş olan üçüncü örnek Robinson Nehri'nden toplanmıştır. İlk olarak ornitolog John Gould tarafından 1858 yılında tanımlanmıştır. Bilimsel adı Latince "taç" anlamına gelen cǒrōna sözcüğünden gelir. Ana ırk Kuzeybatı Avustralya'da Kimberley bölgesinde yaşar. Diğer ırk macgillivrayi, Gregory Mathews tarafından 1913 yılında tanımlanmıştır ve Carpentaria Körfezi'ni çevreleyen bölgede yaşar. İki ırk birbirlerinden 200 km mesafe ile ayrılmaktadır ve aralarında bulunan bölge yaşamları için uygun değildir. Tüyler genelde kahverengidir, kanatlar ise boz-kahverengidir. gaga ve ayaklar kara renklidir. Üreme dönemi tüyleri içinde erkekğin tepesi mor renklidir ve yüzü ile ensesi kara renklidir. Başın üzerinde kara dikdörtgen bir leke vardır. Karnı krem-ten rengidir ve ucu beyaz olan kuyruğu mavi renklidir. Eklips tüylerinde ise tepe boz renklidir ve kafa kara ile boz lekelidir. Dişinin tepesi mavimsi boz renklidir, kulak örtüleri kestane rengi ve kuyruğu yeşilimsi mavidir. Erişkin olmayan kuşların tepesi kahverengidir ancak erkek kuşların altı ile dokuz aylıktan itibaren yüzlerinde kara tüyler çıkmaya başlar. Tercih ettiği yaşam alanı bir akarsuyun 10 m yanında Pandanus cinsi otlardır.

Kaynakça

;Genel * ;Özel

Kaynaklar

Vikipedi

Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.