Malya Ovası

Kısaca: Halk arasında "Çöl" ya da "Seyfe Ovası" olarak adlandırılan Malya Ovası, Kırşehir'in kuzeyinde yer almaktadır. [Çiçekdağı] ilçesinin Salep Boğazı ve Taburoğlu köyleri doğrultusunda başlayan ova, Mucur topraklarını içine alarak Kayseri il sınırına doğru uzanır. ...devamı ☟



Halk arasında "Çöl" ya da "Seyfe Ovası" olarak adlandırılan Malya Ovası, Kırşehir`in kuzeyinde yer almaktadır. [1] ilçesinin Salep Boğazı ve Taburoğlu köyleri doğrultusunda başlayan ova, Mucur topraklarını içine alarak Kayseri il sınırına doğru uzanır. 1100 metre yükseklikte yüksek bir ovadır. 400 kilometrekare alana sahip olan ovanın üzerinde Malya Tarım İşletmeleri (Malya Devlet Üretme Çiftliği) bulunmaktadır. Kırşehir`deki platolann yumuşak yapısı sonucu büyük aşınmalarla ortaya çıkmıştır. Karasal iklimin etkili olması nedeniyle Malya Ovası orman bakımından yeterli değildir. Tabii bitki örtüsü genellikle steptir. Yaz sıcaklığı ve kuraklığı, tabii bitki örtüsünün gelişimini engellemektedir. İlkbahar yağışlarıyla yeşeren seyrek papatya, gelincik, çiğdem, çayır ve ot toplulukları yaz aylarında şiddetli kuraklık ve sıcaklardan sararır yok olurlar. İç Anadolu Bölgesi`nin bozkır kuşağı içinde bulunan ovada yer yer çalılıklar göze çarpmakla birlikte; kavak, söğüt ve benzeri ağaç toplulukları genellikle akarsu boylarında görülür.

Yaşanmış bir olay sonrası yapılmış bir tesbit

1236 yılında Selçuklu Sultanı Gıyasettin Keyhusrev`e başkaldıran Anadolu Alevileri, Sultanın üstlerine gönderdiği 1. orduyu Malatya`da, 2. orduyu da Tokat`ta bozguna uğratırlar ve Sultanın başkenti Konya`nın üzerine yürürler. Alevi ordusu, bu günkü Malya Ormanı`na gelir ve konaklarlar. Sultanın askerleri, Malya Ormanı`nı gece ateşe verirler. Ormanın derinliklerine konaklamış 67 bin Anadolu yiğidinin büyük bölümü o gece çam ağaçlarıyla birlikte kavrulur, yanarlar. Bu kıyımdan sonra Malya Ovası yüz yıllardır üstünde ağaç bitirmez olur, yanan, kül olan askerlerin ardından. Ağısını, acısını Seyfe gölündeki flamingo kuşlarının, mavi boyunlu turnaların kanatlarına, yüreğine sağar bir süre, sonraki yıllarda da buğday tanelerinin aklığını kucaklar, acısını küllemeye çalışır yüz yıllarca. Kıyımdan sonra Sarı Saltuk Ata, bir süre bu topraklar üzerinde kalır Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli ile. Sonra tüm kıyıcıların ürküsü, korkusu olur Saltuk Ata.. Anadoludaki Selçuklu Saltuklu büyükleri, aile ve soy büyükleri saydıkları Sarı Saltuk`un Malya yenilgisinde, alevi ordusunun başında olduğuna inanırlar. Onu Sümerlerin, Sakaların, Hititlerin, Urartuların, Medlerin, Firiklerin bir gönül ustası, uzantısı sayarlar. Bu nedenle de bu toprakları dünya kültür dünyasının beşiği sayarlar.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Malya Ovası Resimleri