Maryot Kanunu

Kısaca: Bir gaz kütlesinin, sıcaklık sabit kalması halinde basıncı ile hacmi arasındaki ifade. XVII. yüzyılda İngiltere'de Robert... ...devamı ☟

Bir gaz kütlesinin, sıcaklık sabit kalması halinde basıncı ile hacmi arasındaki ifade. XVII. yüzyılda İngiltere'de Robert Böyle ve Fransa'da Edme Mariotte tarafından aynı zamanda ifade edilen bu kanuna göre: Aynı sıcaklıkta verilen bir gaz kütlesinin basıncı (P) ile hacmi (V) çarpımı sabittir. Gazların temel özelliklerinden birisi olan sıkışabilmelerini esas alan bu kanunda; bir gazın sıkıştırılması halinde hacminin küçüldüğü, buna karşı da basıncının çoğaldığı gösterilmektedir. Buna göre basınç ve hacim çarpımı (P.V.) sabittir. Bp durum, bir gazın çeşitli denge durumları için uygulanabilir. Bir gazın, birinci denge halindeki basıncı (Pl), hacmi (VI), ve ikinci denge durumundaki basıncı (P2), hacmi (V2) olduğuna göre Pl VI = P2 V2 olur. Bu ikinci denkleme göre kanunun iradesi şöyledir: Aynı sıcaklıkta verilen bir gaz kütlesinin hacmi, basıncı ile ters orantılıdır.

Aynı sıcaklıkta olan bir gaz kütlesinin basıncının artması halinde hacmi küçüleceğinden, o gazın yoğunluğunda bir artma meydana gelir. Bu duruma göre de aynı sıcaklıkta, bir gazın yoğunluğu elde edilir. Yoğunluk (d), kütlenin (m) hacme (v) bölümüne eşit olduğuna göre, bu sonuç, Böyle Mariotte Kanununa göre dl/d2=pl/p2 olur.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.