mavi baştankara

Mavi baştankara (Parus caeruleus), baştankaragiller (Paridae) familyasından mavi-sarı renkli küçük bir kuş türü.

Mavi baştankara

Taksokutu | renk = Lightblue | ad = Mavi baştankara | statü = LC | resim = Parus caeruleus 1fotograf ru.jpg | alem = Animalia (<small>Hayvanlar</small>) | şube = Chordata (<small>Kordalılar</small>) | sınıf = Aves (<small>Kuşlar</small>) | takım = Passeriformes <br />(<small>Ötücü kuşlar</small>) | familya = Paridae <br />(<small>Baştankaragiller</small>) | cins = Parus <br />``(<small>Baştankara</small>) | tür = P caeruleus | ikili_ad = Parus caeruleus | ikili_ad_yazar = Linnaeus, 1758

260px|thumb|Yuva 260px|thumb|Yavru Mavi baştankara (``Parus caeruleus``), baştankaragiller (Paridae) familyasından mavi-sarı renkli küçük bir kuş türü.

Özellikleri



Mavi baştankaraların 12-14 cm kanat açıklığı, 12 cm`ye varan vücut uzunluğu ve 11g ağırlığı vardır. Kuyruk, kanat ve başının üstü mavi, alnı ve yanaklar beyaz, sırtı yeşil karnı ise tümüyle sarıdır. Gencinde yanaklar beyaz değil sarıdır. Gerdanı ile gagası arasında gözü kapatan siyahımsı mavi ince bir bant bulunur. Ayrıcı gaga ile göğüs arasında siyah bir bant dikkat çeker. Heyecanlandığı zaman, ensesindeki kısa tacı kalkar.

Dağılımı ve yaşam alanı

Mavi baştankara Avrupa, Asya ve kuzeyde batı Afrika boyunca bulunur. Anayurdunda baştankaralar, yaprak döken ormanlar ile park ve bahçelerde beslenirken görülür. Türkiye`de yıl boyunca bütün bölgelerde bulunur.

Beslenme



Küçük böcek, örümcek, meyve ve tohumlar ile beslenir. Mavi baştankaralar, ağaçlarda yiyecek arar, kışın besin kıtlığında yerde beslendiği de olur. Erkekler iki dişiyle yuva kurduğu kaydedilmesine rağmen genellikle tek eşlidir.

Üreme



Yumurtlama zamanı tırtılların bolluğuna göre değişir. Yuva, fincan şeklindedir, yosun ve ottan yapılır, saç, tüy ve yünle ile etrafı iyice sarılır. Bir ağaç veya duvardaki bir delikte yuva kurar. Dişi yuvaya Nisan`da 7-13 adet yumurta bırakır ve 12-16 gün boyunca kulaçkaya yatar. Dişi kuluçkaya yatınca erkek onu yuvada besler. Yumurtadan çıkan yavrular her iki ebeveyn tarafından beslenir. Bazen bir yılda iki defa yuva kurdukları görülür.

Ötüşü

Ötüşü tek parçalı ve cıvıltılıdır. Gezinirken ``seeseedu`` ve ``cherrrr errri`` gibi sesler çıkarır. Bahardaki sesi neşeli ``tsee tsee tsu tsuhuhu``dur.

Dış bağlantılar

  • IUCN2006|değer biçenler=BirdLife International|yıl=2004|id=52113|başlık=Parus caeruleus|alınma=12 May 2006
commons-ufak|Parus caeruleus species-ufak|Parus caeruleus kuş sesi|parus-caeruleus

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar