Mavidiş

Kısaca: Bluetooth (ing.) WPAN (Wireless Personal Area Network). Kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı (RF) teknolojisinin adıdır. ...devamı ☟

Mavidiş
Mavidiş

Mavidiş (İngilizcesi:Bluetooth) endüstri standardı kablosuz WPAN (Wireless Personal Area Network).

Kablo bağlantısını ortada kaldıran kısa mesafe radyo frekansı(RF) teknolojisinin adıdır. Mavidiş bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer aygıtların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar. Mavidiş teknolojisi 2.4 ghz ISM frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir. 721 kbps`a kadar veri aktarabilen bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 ile 100 metredir.

Araba kullanırken rahat konusmanın yanında güvenli sürüş olanağı da sağlayan araç kitleri ile yolculuk yaparken rahat bir şekilde iletişim kurulabiliyor.



Telefona hiç dokunmadan konuşma olanağı mavidiş ürünlerinin en önemli özelliği. Markası ne olursa olsun yeni telefonda mavidiş özelliği olması yeterli. Telefondaki uyumluluk garantisi sayesinde, telefon değiştiğinde araç kitinide değiştirmek gerekmiyor.

Mavidiş araç kitleri aracın bir yerine zarar vermeden monte edilerek aracın müzik sistemine entegre oluyor, veya montaj gerektirmesizin aracın çakmak prizine takılarak hemen kullanılıp araçtan araca kolayca taşınabiliyor.

Mavidiş ve kızılötesi ile kablosuz aktarımın yanı sıra kablosuz ağ desteği de sunan avuç içi bilgisayarlar(PDA), aynı zamanda cep telefonu olarak da kullanılabiliyor. Bunun için satılan CF-Sim adaptörlerini kullanabileceğiniz gibi, kızılötesi ve mavidiş üzerinden de cep telefonu ile iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde GPRS bağlantısı da kurmanız mümkün. Eğer çalıştığınız bölgede kablosuz bir ağ varsa, PDA ile bu ağa girebilir ve bu ağdaki genel ağı (internet) paylaşabilirsiniz.

1994 yılında mavidiş Ericsson firması tarafından geliştirildi, cep telefonları ve diğer taşınabilir aygıtları kablosuz birbirine bağlamak ve iletişim kurmak için.

" target="_blank"> üzerinden)]

Mavidiş özelliği bulunan aygıtların finansal çıkar sağlama amacıyla, kişisel gizli bilgileri ele geçirmeye yönelik tehditlere maruz kalabilirler. Phishing saldırılarıda ciddi güvenlik tehlikesi taşıyor.

Taşınabilir (mobil) cihazları hedefleyen kötü amaçları kodların hem sayısında hem de ciddiyetinde artış olması bekleniyor. Özellikle mavidiş özelliği bulunan cihazların açıklarını araştıran birçok öbek (grup) bulunmakta.

Linkler



İlgili Şirketler:

itnerwiki -->

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.