Muhammed Hanefiyye

Kısaca: Muhammed Hanefiyye hazret-i Ali'nin, ilmi ve kahramanlığı ile Ünlü oğlu. Annesi, Havle binti Cafer bin Kays-ı Hanefiyye olduğu için, İbn-i Hanefiyye denilir. 641 (H.21) senesinde doğdu. Muhammed Hanif ve Muhammed-ül-Ekber de denir. İsmi Muhammed, künyesi Ebü'l-Kasım'dır. Hazret-i Hasan ve Hüseyin'den sonra hazret-i Ali'nin oğullarının en üstünü idi. Muhammed bin Hanefiyye, ilimde üstün derecelere sahipti. Abdullah ibni Abbas radıyallahü anh ile beraber, fıkıh, hadis, tefsir gibi ilimle ...devamı ☟

Muhammed Hanefiyye hazret-i Ali'nin, ilmi ve kahramanlığı ile Ünlü oğlu. Annesi, Havle binti Cafer bin Kays-ı Hanefiyye olduğu için, İbn-i Hanefiyye denilir. 641 (H.21) senesinde doğdu. Muhammed Hanif ve Muhammed-ül-Ekber de denir. İsmi Muhammed, künyesi Ebü'l-Kasım'dır. Hazret-i Hasan ve Hüseyin'den sonra hazret-i Ali'nin oğullarının en üstünü idi.

Muhammed bin Hanefiyye, ilimde üstün derecelere sahipti. Abdullah ibni Abbas radıyallahü anh ile beraber, fıkıh, hadis, tefsir gibi ilimleri kitaplara yazdılar. Haramlardan ve şüpheli şeylerden sakınmakta ve güzel huyları kendinde toplamakta çok üstün olup, bu haliyle mübarek babaları hazret-i Ali'nin hususi muhabbet ve takdirlerine mazhar olmuştu.

Muhammed ibni Hanefiyye, Cemel ve Sıffin muharebelerine karışmak istemedi ise de, babasının; “Babanın bulunduğu tarafın haklı olduğundan şüphen mi var?” sözü üzerine babasının yanında yer aldı ve onun sancağını taşıdı. Kahramanlık ve şecaatte eşsiz idi. Hazret-i Ali şehit olduktan sonra, Abdullah ibni Zübeyr ve Abdülmelik bin Mervan arasındaki hadiselere karışmamak için, Kufe'ye çekildi. Abdullah ibni Abbas radıyallahü anh, Taif'te 684'te vefat edince, cenaze namazını Muhammed bin Hanefiyye kıldırdı. Kufe'deyken iki defa hac yapmak istediyse de, siyasi karışıklıklar sebebiyle yapamadı. Halife Abdülmelik bin Mervan'a biat edip, Medine-i münevvereye döndü. Baki mevkiinde bir ev yaptırıp, oraya yerleşmek arzusunda olduğunu Halife Abdülmelik'e bildirdi. Halife derhal izin verip evi kendisi yaptırdı. Muhammed bin Hanefiyye ailesiyle beraber o eve yerleşti. 690 (H.71)'de Medine'de vefat etti. Cenaze namazını hazret-i Osman'ın oğlu Eban kıldırdı. Abdullah, Hamza, Cafer, Hasan, İbrahim, Kasım, Abdurrahman ve Rukayye adlarında sekiz çocuğu oldu.

Muhammed bin Hanefiyye rahmetullahi aleyh, babası hazret-i Ali'den şöyle bir hadis-i şerif rivayet etti: Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Ümmetime şefaat edeceğim. Hatta Rabbim; “Ya Muhammed! Razı mısın?” diye nida edecek. Ben de; “Evet ya Rabbi, razıyım!” diyeceğim.”

Muhammed bin Hanefiyye hazretleri buyurdular ki:

Bir kimse seyyidleri ve alimleri severse, günahı ne kadar çok olursa olsun, Allahü teala o kimseye sayısız ihsanlarda bulunur.

Kanaatkar olup, elini ve dilini kötülükten muhafaza edip, evinde oturan kimseye, Allahü teala merhamet etsin. Allahü tealanın sevdikleriyle görüşmek, onların sohbetlerine katılmak büyük bir nimettir. Kim bu nimete kavuşmuş olarak ölürse, şüphesiz Allahü tealanın ihsanlarına ve Cennetine kavuşur ve orada sevdikleriyle beraber olur.

Allahü tealanın rızası için olmayan her şey boştur, manasızdır.

Kimin nefsi ıslah olmuş ise, onun nezdinde dünyanın zerre kadar kıymeti yoktur.

Allahü teala, Cenneti nefslerinize karşılık kıldı. Nefsinizi, Cennet dururken, başka şeylere satmayınız.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.