Narkoanaliz - İlaç Yardımlı Görüşme

Kısaca: Narkoanaliz- Narkoterapi-İlaç Yardımlı GörüşmePsikiyatrik görüşmelerde daha fazla bilgi alabilmek için bazı psikiyaristler ilaç yardımlı görüşmeler yapmayı savunurlar. Amobarbital'in intravenöz enjeksiyonu ile görüşme kendisine popüler adıyla "Amital Görüşmesi" adının verilmesine neden olmuştur. Narkoterapi veya Narkoanaliz ile İlaç Yardımlı psikoterapi seansları kastedilmektedir. ...devamı ☟

Narkoanaliz- Narkoterapi-İlaç Yardımlı Görüşme

Psikiyatrik görüşmelerde daha fazla bilgi alabilmek için bazı psikiyaristler ilaç yardımlı görüşmeler yapmayı savunurlar. Amobarbital'in intravenöz enjeksiyonu ile görüşme kendisine popüler adıyla "Amital Görüşmesi" adının verilmesine neden olmuştur. Narkoterapi veya Narkoanaliz ile İlaç Yardımlı psikoterapi seansları kastedilmektedir. Hem sedatifler (Örneğin Barbituratlar ve Benzodiazepinler) hem de uyarıcı ilaçlar (Örneğin Metilfenidat) kullanılabilir. Narkoterapi'nin katharsisis sağlayarak, baskılanmış hafızayı kaldırarak, ya da bilinçli farkında olmayı arttırarak yararlı olduğu düşünlmüştür. Narkoterapi'nin modern psikiyatride nadir olarak kullanılmasına rağmen yenilenmiş haline ilgi devam etmektedir. Bazı psikiyatristler 3-4 Metilendioksimetamfetamin'in (MMDA, Ecstasy) ilaç yardımlı görüşme ajanı olarak kullanıldığında yararlı olabaileceğini belirtmektedir. Fakat bu öneri tartışmaya çok açıktır.

Endikasyonları:

İlaç yardımlı görüşmelerle ilgili çok yazılmasına rağmen, literatürde anektodal yayınların ve kontrollü olmayan çalışmaların varolması endikasyonların kesin olmamasına neden olmuştur. Bir kaç kontrollü çalışma, Amobarbital'in "Gerçeklik Serumu" olarak olarak aslında yanlış olarak isimlendirilmesine rağmen, hastaların ilaç kullanımı ile doğruyu söyleyebileceğinin garantisi olmadığını göstermiştir. Bir kaç çalışma da ilaçla kolaylaştırılmış bir görüşmenin, empatik bir görüşmeciden, hipnoz veya plasebo uygulamasından daha iyi olmadığını göstermiştir. Bu tekniğin modern uygulamadaki yeri, bilgi vermeyen, suskun, konuşmayan, katatonik hastalar ve konversiyon bozukluğudur. İlaçsız görüşmeye göre, görüşmeyi kolaylaştırır, ancak terapotik sonuçlara olumlu etkisi olduğuna dair kanıt yoktur. Hasta travmatik olayı tekrar tekrar yaşadığı için anksiyetesi fazladır ve bu nedenle sessizdir (Örneğin; tecavüz, kaza), ilaç yardımlı görüşme bu gibi olgularda başarıyla kullanılabilir. Ama hipnoz, günlük (daytime) sedasyon, empatik ve destekleyici yaklaşımlar ve zaman da bilgi almayı ilaç yardımlı görümeye göre risksiz olarak kolaylaştırır. Mental bozukluğu olan sessiz hastalar katatonik şizofreni veya konversiyon bozukluğu olabilir, ya da hasta numarası yapan olgulardır. Barbituratl'ar ya da Benzodiazepin'ler katatonik hastalarda geçici aktivite sağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle katatonik şizofrenide bu yöntemle görüşme endkiasyonu olabilir. Konversiyon bozukluğu ya da hastalık numarası yapanlarda da bu yöntemle bazen düzelme sağlanabilir. İlaç yardımlı görüşmelerin fonksiyonel veya psikolojik bozuklukları düzelttiği yaygın ancak tartışmalı bir düşünce olmakla birlikte organik veya medikal hastalıklar bu yöntemle düzelmezler hatta daha da kötüleşirler. Eğer hasta düzelirse, ilaç yardımlı görüşmenin bunu yaptığına dair bir endikasyon yoktur, eğer hasta düzelmez ya da daha kötüleşirse bu görüşmeden alınana bilginin hastanın tedavisinin yönlendirilmesinde çok az katkısı vardır.

İlaç yardımlı görüşmenin bir başka endikasyonu konfüzyonun ayırıcı tanısıdır ki fonksiyonel konfüzyonun bu uygulama sırasında kaybolacağı, organik konfüzyonun kaybolmayacağı varsayamına dayanır. Yalancı-pozitif sonuçlar alkol veya barbiturat yoksunluğunda veya epileptik bozukluk nedeniyle hasta konfüze olduğunda görülür. Yalancı-negatif sonuçlar ise görüşmeci çok fazla ilaç kullandığında ve hasta konversif olduğunda ya da hastalık numarası yaptığında görülür. İlaç yardımlı görüşmenin bir diğer endikasyonu da Şizofreni ve depresif bozukluğun ayrılmasındaıdr. Amobarbital şizofreni hastasına verildiğinde şifozreni hastası bizar materyal, depresif hasta ise depresif materyali hatırlar. Kontrollü çalışmalarda hipotez doğrulanmamıştır. Amobarbitalin destek tedavide kullanılabileceği düşünülmekte ve ilaç terapotik öneriyi güçlendirmektedir (Örneğin; sigarayı bırakma). Ayrıca kas gevşetme ek davranış terapisi olarak Na-Amobarbital'den daha güçlü etkiye sahiptir.

Klinik kullanma yöntemleri:

Amobarbital'in % 10 luk solüsyonu 0,5-1 ml/dak hızla uygulanır. hız ve total doz hastaya göre ayarlanır. Total doz 0,25-5 gr. arasında değişir. Bazı hastalar 1 gr. a gereksinim duyarlar Sonuç orta derecede sedasyondu, uyku değildir. Benzodiazepin'ler - örneğin Diazepam (Valium)- Barbiturat'lar kadar efektiftir ve daha az tehlikelidir. Barbiturat'lar karaciğer, böbrek, kardiopulmoner hastalıkları, porfirisi, ve sedatif kötüye kullanımı olan hastalara verilmemelidir. Barbiturat görüşmesi sırasında hastada allerjik reaksiyonlar ya da respiretuar supresyon gelişebilir. Klinisyen bu iki olasılığı hep akılda bulundurmalıdır. Hasta terapotik çalışmalardan geçmediği halde, bir çok klinisyen bunların etkili olduğunu bildirmiştir. Bunların çoğu tehlikeli ve istenmeyen etkilere sahip olduğu için farmakoterapi bunların yerini almıştır.

Kaynak: B J Sadock, Kaplan H I: Other Biological Therapies, In Comprehensive Textbook of Psychiatry, ed 6, H I Kaplan, Sadock B J, editors, p Williams & Wilkins, Baltimore, 1995

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.