Necaset

Kısaca: Necaset pislilik, kirlilik, leke, toz veya kirle kaplı olma, murdarlık, necs sayılma. Çeşitli dinler, bazı canlı ve cansızları necis ve pis kabul ederek bunlara dokunmayı bunları yemeyi, kullanmayı yasak etmiştir. Mesela bütün ilahi dinlerde şarap ve domuz necis olup, yemesi, içmesi haramdı. İslamiyette necaset; namaza zarar veren pislik, namazın sahih (doğru) olmasına mani olan pislik. Namaz kılanın bedeninde, elbisesinde ve namaz kılacağı yerde, necaset bulunursa bunu temizlemeden kı ...devamı ☟

Necaset pislilik, kirlilik, leke, toz veya kirle kaplı olma, murdarlık, necs sayılma. Çeşitli dinler, bazı canlı ve cansızları necis ve pis kabul ederek bunlara dokunmayı bunları yemeyi, kullanmayı yasak etmiştir. Mesela bütün ilahi dinlerde şarap ve domuz necis olup, yemesi, içmesi haramdı.

İslamiyette necaset; namaza zarar veren pislik, namazın sahih (doğru) olmasına mani olan pislik. Namaz kılanın bedeninde, elbisesinde ve namaz kılacağı yerde, necaset bulunursa bunu temizlemeden kılınılan namaz sahih olmaz. Namaz kılacak kimse necasetten temizlenmiş olmalıdır. İki türlü necaset vardır:

1. Kaba necaset (necaset-i galize): İnsandan çıkınca abdest veya gusle sebep olan her şey, eti yenmeyen hayvanların, (yarasa hariç) ve yavrularının yüzülmüş, dabağlanmamış derisi, eti, pisliği, bevli, insanın ve bütün hayvanların kanı, şarap, ispirto, leş, domuz eti ve kümes hayvanlarının pisliği, yük hayvanlarının, koyun ve keçinin necasetleri kaba necasettir.

Vücutta, elbisede, namaz kılınan yerde, dirhem miktarı kaba necaseti yıkamak vacib, dirhemden çok ise yıkamak farz, az ise sünnettir. Akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. Dirhem miktarı, 4,8 gramdır.

2. Hafif necaset (necaset-i hafife): Hafif olan necasetlerden bir uzva ve elbisenin bir kısmına bulaşınca, bu kısım ve uzuvların dörtte biri kadarı namaza zarar vermez. Eti yenen dört ayaklı hayvanların bevli (idrarı) ve eti yenmeyen kuşların pisliği hafif necasettir.

Necasetin şekline ve bulaştığı yere göre temizleme çeşidi otuzu aşmaktadır. Bunlar fıkıh ve ilmihal kitaplarında geniş olarak anlatılmaktadır. En Ünlü temizleme çeşitleri şunlardır:

a) Yıkamak ile; b) Ovmakla ve silmekle (Katı necaset, kemer, çanta, mest ayakkabı üzerinde olunca ovmakla temizlenir); c) Ateş ile (Kanlı bıçak, kelle ateşe tutulup kanı gidince temiz olur); d) Rüzgar ve güneşle (Necaset akan toprak rüzgarla kuruyup, üç sıfatı gidince, temiz olup burada namaz kılınır); e) Kimyasal değişiklikle: Necis yağ, sabun yapılırsa; necis bir leş, tuz haline dönerse temiz olur.

İslam dini, gerek namaz içinde gerekse namaz dışında necasetten temizlenmeğe çok önem vermiş, bunu namazın farzlarından biri saymıştır (Bkz. Namaz). Allahü teala Kur'an-ı kerim'de, Müddessir suresi 4. ayetinde, mealen; “Elbiseni de (daima) temiz tut.” buyurmaktadır. Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifte; “Temizlik imandandır.” buyurdu.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

necaset

Osmanlıca necaset kelimesinin Türkçe karşılığı.
Pislik, kazurat, murdarlık. (Bak: Habes)

necaset

Türkçe necaset kelimesinin İngilizce karşılığı.
Najasat is an impurity.

necaset

pislik. dışkı, ters (ii) .

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.