Nektaryum

Kısaca: Böceklerle tozlaşan (entomogam) çiçeklerde bulunan ve şekerli bir üsâreden meydana gelen balözü (nektar) salgılayan bezler. Bu salgı bezleri, epiderma (bütün bitkinin yüzeyini örten tek hücre sırasından yapılmış tabaka) ile örtülüdür. Nektar, bu epiderma tabakasındaki gözeneklerden veyahut da ince olan epidermanın yüzeyinden salgılanır. ...devamı ☟

Böceklerle tozlaşan (entomogam) çiçeklerde bulunan ve şekerli bir üsareden meydana gelen balözü (nektar) salgılayan bezler. Bu salgı bezleri, epiderma (bütün bitkinin yüzeyini örten tek hücre sırasından yapılmış tabaka) ile örtülüdür. Nektar, bu epiderma tabakasındaki gözeneklerden veyahut da ince olan epidermanın yüzeyinden salgılanır.

Nektaryumlar çiçeğin değişik yerlerinde bulunur. Bazan taç yapraklarının iç yüzü tamamen nektar salgılar. Bazan da, yalnız taç yapraklarının tabanında olan bir çukurda salgılanır. Bazı durumlarda, taç yaprakları tamamen nektaryum haline dönüşebilir. Erkek organların üzerinde, tabanında nektaryumlara rastlanılabilir. Hatta, erkek organlar da körelerek nektaryum haline geçebilir.

Birçok çiçekte nektaryumlar çiçek ekseninden meydana gelebilir. Çiçeklerin dışında, yani vegatif organların üzerinde de nektaryumlara rastlanabilir. Mesela yaprak sapı üzerinde, yaprakların üzerinde de nektaryum görmek mümkündür.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.