Nesibe Gevser Hatun

Kısaca: Nesibe Gevser Hatun Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Kılıç Arslan'ın kızı. Hayatı hakkında fazla bilgi bulunmayıp, kardeşi Gıyaseddin Keyhüsrev'in yaptırdığı Şifaiyye Medresesinin kapısı üzerindeki kitabede kendisinden bahsedilmektedir. Kitabede Şifaiyye Medresesi 1206'da tamamlandığı belirtildiğinden, NesibeGevher Hatunun bu tarihten önce vefat ettiği anlaşılmaktadır. Gıyaseddin Keyhüsrev kendi adını verdiği medrese ile kızkardeşinin vasiyetini yerine getirmek için, Şifaiyye adı verile ...devamı ☟

Nesibe Gevser Hatun Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Kılıç Arslan'ın kızı. Hayatı hakkında fazla bilgi bulunmayıp, kardeşi Gıyaseddin Keyhüsrev'in yaptırdığı Şifaiyye Medresesinin kapısı üzerindeki kitabede kendisinden bahsedilmektedir. Kitabede Şifaiyye Medresesi 1206'da tamamlandığı belirtildiğinden, NesibeGevher Hatunun bu tarihten önce vefat ettiği anlaşılmaktadır.

Gıyaseddin Keyhüsrev kendi adını verdiği medrese ile kızkardeşinin vasiyetini yerine getirmek için, Şifaiyye adı verilen; tıp tahsili yapılan medreseyle, hastane olarak kullanılan eserleri yaptırdı. Bu eserler, Anadolu Selçuklu Devletinin kültür seviyesi ve mimari tarzı bakımından ulaştıkları seviyeleri göstermesi bakımından çok önemlidir. Halk arasında Çifteler adı verilen bu ilim yuvaları, 1890 yılına kadar faaliyetlerine devam etti. NesibeGevher Hatun için yaptırılan Şifaiyye, Anadolu'da tıp öğrenimi yapılan ilk bina olarak kabul edilir. Yapılışından yedi yüz elli yıl sonra Şifaiyye restore edilerek, 1955'te Hacettepe Üniversitesine bağlı Kayseri Tıp Fakültesi Temel ilimler Enstitüsünün merkezi haline getirildi. Böylece insanlara sıhhat sunması, hastaların yardımına koşulması vasiyet edilen bu eser, çalışır hale getirildi.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.