Net.art

Kısaca: net.art terimi genel olarak 1994-1999 arası internet sanatının öncülüğünü yapan grubun yaptığı işleri sınıflandırmak için kullanılır. Bunun yanında zaman zaman internet sanatı ile eşanlamlı olarak kullanıldığı da olur. ...devamı ☟



net.art terimi genel olarak 1994-1999 arası internet sanatının öncülüğünü yapan grubun yaptığı işleri sınıflandırmak için kullanılır.

İlk başlarda sadece internete özgü tüm online sanat eserleri için bu tabir kullanılırken, internet sanatının müzelere girmesiyle net.art daha çok Vuk Ćosić, Jodi.org, Alexei Shulgin, Olia Lialina, Heath Bunting and Valí©ry Grancher, Etoy gibi sanatçı ve sanatçı grupları için kullanılmaya başlamıştır.

Net.art teriminin ilk defa 1995 Aralığında Slovenyalı Vuk Ćosić`in aldığı yazılım hatası nedeniyle karakterleri bozuk çıkan bir email mesajı sonrası kullanılmaya başlandığı şeklinde yaygın bir söylenti vardır. Buna göre mesajda, birçok karakter okunamamaktayken bir yerine "net. art" şeklinde okunabilir bir ifade yer alıyordu. Daha sonra Ćosić bu anektodu yalanlamış, terimin ilk defa 1995`te Pit Schultz tarafından ortaya atıldığını açıklamış, aslında Alexei Shulgin tarafından uydurulup yayılan bu hikayenin de bir çeşit net.art eseri haline geldiğini ifade etmiştir.

net.art Sanatçıları ve Projeleri



net.art Türkiye

Türkiye`de net.art konusu dünyada olduğu gibi kült olmamışdır. Ancak bu konuda üretim yapmış kişiler ve gruplar şunlardır:



net.art Gösterim Yerleri



Ayrıca Bakınız



Linkler

  • 17 Şubat 2006`da Vuc Cosic ile yapılmış bir röportaj http://www.we-make-money-not-art.com/archives/008056.php
  • Düğümküme net.art 1995-2000 yazısı

Kaynaklar

Vikipedi

net.art

net.art terimi genel olarak 1994-1999 arası [[internet sanatı]]nın öncülüğünü yapan grubun yaptığı işleri sınıflandırmak için kullanılır. Terim ilk defa 1995 Aralığında Slovenyalı Vuk Ćosić'in aldığı yazılım hatası nedeniyle karakterleri bozuk çıkan bir email mesajı sonrası kullanılmaya başlamıştır. Bu mesajda, birçok karakter okunamamaktayken bir yerine "net. art" şeklinde okunabilir bir ifade yer alıyordu. Bunun üzerine online sanat hakkında konuşurken Ćosić bu terimi kullanmaya başlamış; terim kısa zamanda çok hızlı bir şekilde yayılmıştır.

İlk başlarda sadece internete özgü tüm online sanat eserleri için bu tabir kullanılırken, internet sanatının müzelere girmesiyle net.art daha çok Vuk Ćosić, Jodi.org, Alexei Shulgin, Olia Lialina, Heath Bunting and Valéry Grancher, Etoy gibi sanatçı ve sanatçı grupları için kullanılmaya başlamıştır.

net.art Sanatçıları ve Projeleri

*http://www.ljudmila.org/~vuk Vuk Ćosić
*http://www.jodi.org Jodi
*http://www.easylife.org Alexei Shulgin
*http://will.teleportacia.org Olia Lialina
*http://www.irational.org Heath Bunting
*http://www.nomemory.org Valéry Grancher
*http://www.etoy.com etoy

Ayrıca Bakınız

*[[İnternet sanatı]]
*[[Dijital sanat]]

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.