Nigar Hanım

Kısaca: Nigar Hanım on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında yetişen kadın şâirlerin önde gelenlerinden. 1862’de İstanbul’da doğdu. Babası İslâmiyeti kabul etmiş Macar asıllı Osman Paşadır. Annesi ise İstanbul’un soylu ve kibar bir âilesindendir. ...devamı ☟

Nigar Hanım
Nigar Hanım

Nigar Hanım on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında yetişen kadın şairlerin önde gelenlerinden. 1862’de İstanbul’da doğdu. Babası İslamiyeti kabul etmiş Macar asıllı Osman Paşadır. Annesi ise İstanbul’un soylu ve kibar bir ailesindendir. Yedi yaşında, Kadıköydeki bir Fransız mektebinde okumaya başladı. Kuvvetli bir doğu-batı kültürü ile yetişti. Fransızca, Almanca ve Rumcaya tam vakıftı. 14 yaşında evlendi. Evlilik hayatı bahtsızlık ve boşanma ile sonuçlandı. 1908’den sonra, Hisar’daki sayfiyesiyle, Nişantaşı’ndaki konağında yalnız bir hayat yaşadı. 1 Nisan 1918’de Hamidiye Etfal Hastanesinde sıtmadan öldü. Rumelihisarındaki Kayalar mezarlığına anasıyla babasının yanına gömüldü. Saadetten uzak, kırıklık ve üzüntülerle dolu bir hayat yaşamıştır.

Servet-i fünuncularla aynı devirde yaşayan Nigar Hanım, şiirlerinden bir kısmını “Uryan Kalb” takma adıyla Servet-i Fünun Dergisinde yayınladı. Fakat, daha ziyade Muallim Naci ile son büyük mümessilini veren Divan edebiyatı geleneğine bağlı şairler arasında sayılır. Kendi zamanının önde gelen iki kadın şairinden biridir (Diğeri Makbule Leman Hanım). Şiirlerindeki samimiyet, hassasiyet, hayalcilik, hicran-severlik, kadın tabiatının yanısıra, üzüntülü geçen hayatının da tesirlerini taşır. Şiirlerini Efsus (yazık) I ve II. Niran (ışıklar), Aks-i Seda (yankı), Safahat-ı Kalb isimleriyle yayınladı. Elhan-ı Vatan nesir eseridir. Girive (çıkmaz yol) ise tiyatrodur. Şiir kitaplarında, Batı şairlerinden yaptığı tercümelere de rastlanır. Nigar Hanımın, günlük şeklindeki hatıralarından bir kısmı, vasiyeti gereği oğlu tarafından 1959’da Nigar binti Osman: Hayatımın Hikayesi ismiyle yayınlanmıştır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.