Nişancızade Mehmed Efendi

Kısaca: Osmanlı târihçisi ve Hanefî mezhebi fıkıh âlimi. İsmi, Mehmed bin Ahmed’dir. Babası Ramazanzâde Nişancızâde Ahmed Efendidir. 1555 (H.962) senesinde doğdu. 1622 (H.1031) senesinde İstanbul’da vefât etti. ...devamı ☟

Osmanlı tarihçisi ve Hanefi mezhebi fıkıh alimi. İsmi, Mehmed bin Ahmed’dir. Babası Ramazanzade Nişancızade Ahmed Efendidir. 1555 (H.962) senesinde doğdu. 1622 (H.1031) senesinde İstanbul’da vefat etti.

Çeşitli medreselerde ilim tahsil ettikten sonra Hace-i Sultani Şeyhülislam Hoca Sa’deddin Efendiden icazet (diploma) aldı. Başçı İbrahim Paşa, Eyüpsultan’da Cezeri Kasım Paşa ve Siyavuşpaşa’da Fatma Sultan Medresesiyle Sahn-ı Seman (Fatih) Medreselerinden birinde müderrislik yaptı. İki sene Bağdat kadılığında bulundu. İstanbul’a çağrılarak Yenişehir kadılığına tayin edildi. 1603 senesinde Üsküdar kadısı oldu. 1611 senesinde Haleb, 1612 senesinde ise tekrar Bağdat kadılığına getirildi. 1613 senesinde bu vazifeden ayrılıp, İstanbul’a döndü. Daha sonra Haleb ve Mekke-i mükerreme kadılığı yaptı. 1621 senesinde Edirne kadılığına tayin oldu. Ancak vazifesine giderken yolda vefat etti.

Eserleri:

1) Mir’at-ı Kainat: Mahlukatın yaratılışından Kanuni Sultan Süleyman Hanın vefatına kadar geçen hadiseleri anlatmıştır. Nişancızade Mehmed Efendinin bu eseri hakkında büyük alim Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri; “Mir’at-ı Kainat isimli bir kitap vardır. Bilhassa ikinci kısmı Resulullah’tan (sallallahü aleyhi ve sellem) itibaren çok hoştur.” buyurmuştur. 2) Nur-ul-Ayn fi Islah-ı Cami-il-Füsuleyn: Çelebi Sultan Mehmed Han tarafından idam ettirilen Şeyh Bedreddin’in bozuk fikirlerini ihtiva eden Cami-i Füsuleyn adlı eserine cevaplar vermiştir. 3) Husul-ül-Meram min-Usul-il-Îman, 4) Siyer-ül-Enbiya-il-İzam vel-Hulefa-il-Kiram, 5) El-Fetava-yı Rumiyye, 6) Mir’at-ül-Eyyam.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.