Obv

Kısaca: OBV OBV, fiyatlardaki değişiklikle işlem hacmini ilişkilendiren bir göstergedir. OBV, işlem hacminin süreç içinde toplanmasıyla elde edilir. Hisse senedi bir önceki güne göre daha yukarı bir seviyede kapanış gerçekleştirirse, işlem hacmi pozitif olarak hesaba katılır. Hisse senedi bir önceki güne göre daha düşük bir seviyede kapanış gerçekleştirildiği taktirde, işlem hacmi Negatif kabul edilir. OBV'deki değişmenin fiyat hareketindeki değişimden önce gerçekleştiği yaygın bir kan ...devamı ☟

OBV OBV, fiyatlardaki değişiklikle işlem hacmini ilişkilendiren bir göstergedir. OBV, işlem hacminin süreç içinde toplanmasıyla elde edilir. Hisse senedi bir önceki güne göre daha yukarı bir seviyede kapanış gerçekleştirirse, işlem hacmi pozitif olarak hesaba katılır. Hisse senedi bir önceki güne göre daha düşük bir seviyede kapanış gerçekleştirildiği taktirde, işlem hacmi Negatif kabul edilir.

OBV'deki değişmenin fiyat hareketindeki değişimden önce gerçekleştiği yaygın bir kanıdır. OBV'nin yükselmeye başlaması, uzman yatırımcıların hisse senedine talep gösterdiğini belirtir. Halk yığınları da hisse senedine talep göstermeye başlayınca, hisse senedinin ve OBV'nin değerleri birlikte yükselmeye devam ederler.

Hisse senedi fiyatı, OBV'den önce hareket ederse, "teyidsizlik" durumu oluşur. "Teyidsizlik", yükseliş trendinin tepe noktalarında (hisse senedinin yalnız başına veya OBV'den daha önce yükselmesi) veya düşüş trendinin dip noktalarında (hisse senedinin yalnız başına veya OBV'den daha önce düşmesi) görülebilir.

OBV, her tepe noktasının bir önceki tepe noktasından ve her dip noktasının bir önceki dip noktasından yüksek olduğu dönemlerde yükseliş trendindedir. Benzer şekilde, OBV, her dip noktasının bir önceki dip noktasından ve her tepe noktasının bir önceki tepe noktasından düşük olduğu dönemlerde düşüş trendindedir. OBV, birbirini izleyen dip veya tepe noktaları oluşturmuyorsa "şüpheli trend" durumdadır. Bir trend oluştuğunda, mevcut trend bozulana kadar devam ettiği kabul edilir.

Mevcut trendin bozulması iki şekilde olabilir. Birinci şekil, yükseliş trendinden düşüş trendine girilmesi veya düşüş trendinden yükseliş trendine girilmesiyle oluşur. OBV trendinin bozulmasının ikinci şekli ise, "şüpheli trend" konumuna girilmesi ve üç günden fazla "şüpheli trend" konumunda kalınmasıyla gerçekleşir.

OBV yükseliş trendinde iken, "şüpheli trend" konumuna girer ve bu konumda sadece iki gün kalıp tekrar yükseliş trendine girerse, OBV'nin sürekli olarak yükseliş trendinde olduğu kabul edilir. OBV'nin yükseliş veya düşüş trendine girmesi "breakout" olarak adlandırılır.

OBV "breakout"ları genellikle fiyat "breakout"larından daha önce gerçekleşir. Dolayısıyla, yatırımcılara OBV'nin yukarı "breakout" yaptığı anda alım, aşağı "breakout" yaptığında ise satım yapmaları önerilir. Trend değişene kadar pozisyonun korunması gerekmektedir. OBV bu şekilde kullanıldığı taktirde, kısa dönemli periyotlarda iyi performans gösterir. Kısa vadeli yatırımlarda başarı sağlamak için yatırımcılar, hızlı ve kararlı bir tutum izlemelidirler.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.