Odabaşı, Yunak

Kısaca: Odabaşı Köyü Kuzey-Orta Anadolu`nun Ak Göl kenarında bulunan bir köydür. Yaklaşık 200 yıl önce Adıyaman`ın ``Combağı`` aşiretinden ayrılan Kürtler tarafından kurulmuştur. Köyde Kurmanci dili konuşulmaktadır. ...devamı ☟

Odabaşı, Yunak
Odabaşı, Yunak

Odabaşı Köyü Kuzey-Orta Anadolu`nun Ak Göl kenarında bulunan bir köydür. Yaklaşık 200 yıl önce Adıyaman`ın ``Combağı`` aşiretinden ayrılan Kürtler tarafından kurulmuştur. Köyde Kurmanci dili konuşulmaktadır.

Köy de elektrik, su, telefon ve PTT işlem merkezi bulunmaktadır.9 km.asfaltlı yolu ile yunak ankara yoluna bağlanmıştır. köyde eski muhtar MUSTAFA BEYOĞLU döneminde pancar kantarı,köy konağı ve sellektör binası hizmete açılmıştır. şu an köy muhtarı mahmut gömeç`tir.(2006)

KÖYÜN YAYLALARI: türkmenler yaylası,sertler(köy oldu),ballar,çolaklar,hamitçeler,baysallar.köseler,yelboğalar,alibeyoğlu yayları mevcuttur.

Köy sakinlerinin geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve ticarettir. Şeker pancarı, arpa, buğray, fasülye, patates, nohut ve ay çiçeği başlıca tarım ürünlerindendir. Son dönemlerde dikilen meyve fidanları ile meyvecilik de gelişmeye başlamıştır.

4 Mevsimlik bir iklime sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları oldukça gecmektedir.

Odabaşında Türk ve Kürt kökenli vatandaşlar köy halkını oluşturmaktadır. Son 20 senedir dışarı çok göç veren köyde 140-160 haneden günümüze 25-35 civarı hane kalmıştır.

Doğal Hayat

Odabaşı köyünün hemen önünde bulunan Akgöl, 1980`lere kadar Odabaşı ile birlikte çevredeki köylerin balık ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılıyordu. Akgöl Pınarbaşı adlı bir kaynaktan besleniyordu.

Çevresinde barındırdığı yabani hayat bakımından önemli bir etken olan Akgöl`de ve çevresini saran yeşil alanda yaban ördeği, çesitli kaplumbaga türleri, kelebekler, alabalık, yaban domuzu, karabatak, yaban kedisi, kurt, tilki, leylek, kurbağa turleri, kertenkeleler, güvercinler ve kimi diğer kuş türleri, yer sincabı ve başka birçok tür yaşamakta idi.

Bunlarla birlikte çevrede bazı yabani otlar ve marul türleri ile yabani cicekler bulunmaktadır. Tekircan, çıtlık, gökbaş, kedi tırnağı, yenilebilir yabani otlar sınıfından yemlik (tarlalarda yetişen yabani bir marul türü), kiriş (bir nevi yabani su marulu), yabani nane ve guzzuk (ingilizce: ``water crest``) çevrede bulunan bitkilerden bazılarıdır.

Yukarıda bahsedilen hayvan ve bitki türleri, dönemin hükümetinin aldığı bir kararla golün açılan bir kanal ile kurutulmaya tabii tutulması sonucu şu an yok olmuş durumdadır. Bu işlemden sonra tabii hayat yavaş yavaş kaybolmaya yuz tutmuştur.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.