Organize Suç Örgütlerinin Faaliyet Alanları

Kısaca: Uluslararası suç örgütleri, klasik olarak ilgi alanlarına giren her olayla meşgul olmaktadırlar.Uyuşturucu kaçakçılığı endüstrisi çoğu uluslararası suç örgütü için temel gelir kaynağıdır. Uyuşturucu kaçakçılığı, hem ham maddeyi sağlayanların hem de uyuşturucu maddesinin son kullanıcılarının mahdut gücünün bulunması rekabetinin sınırlı ve ikamesinin de çok az olduğundan, çok verimli bir endüstridir. ...devamı ☟

Uluslararası suç örgütleri, klasik olarak ilgi alanlarına giren her olayla meşgul olmaktadırlar.

Uyuşturucu kaçakçılığı endüstrisi çoğu uluslararası suç örgütü için temel gelir kaynağıdır. Uyuşturucu kaçakçılığı, hem ham maddeyi sağlayanların hem de uyuşturucu maddesinin son kullanıcılarının mahdut gücünün bulunması rekabetinin sınırlı ve ikamesinin de çok az olduğundan, çok verimli bir endüstridir. Uyuşturucu kaçakçılığı endüstrisinden gelen para doğrudan kaçakçı örgütlere gitmektedir.

Uyuşturucu kaçakçılığı endüstrisinin ortaya çıkmasıyla çok sık rastlanan karapara aklama olayları da gündeme gelmiştir. Silah kaçakçılığı başta olmak üzere diğer kaçakçılık türleri ile artan bir ilişkinin varlığı yönünde önemli işaretler bulunmaktadır. Ayrıca, uyuşturucudan elde edilen para, uluslararası suç örgütlerinin üs ülkelerinde rahat ve güvenli bir şekilde barınmasına sebebiyet veren hükümetlerdeki çürüme ve bozulmanın temel kaynağıdır.

Uluslararası suç örgütleri her geçen gün insan kaçakçılığı ile daha fazla ilgilenmektedir. Bu tip bir suçun değişik boyutları vardır; Bunlardan ilki işçi simsarlığı hususudur. Kayıtlara intikal eden bilgilere göre, suç örgütlerinin her yıl, fakir ülkelerden zengin ülkelere yaklaşık 1 milyon insanı kaçırmaya teşebbüs ettiği anlaşılmaktadır.YUKARI

İnsan kaçakçılığının dünya genelinde endişe verici diğer bir boyutu ise; organ kaçakçılığı şeklinde tezahür etmektedir. Organ kaçakçılığı için insan kaçakçılığı yapıldığı yönünde çok ciddi deliller bulunmaktadır. Özellikle, bu iş için Rusya ve Arjantin’de kurulan karaborsalarda milyon dolarlarla ifade edilen insan organlarının pazarlandığı bilinmektedir. Sahte belge ve dökümanlar düzenlemek suretiyle insan organlarının Brezilya, Arjantin, Peru, Honduras ve Meksika’dan alınarak özellikle hukukun, demokrasinin ve en önemlisi insan haklarının merkezi durumundaki Avrupa Birliği ülkelerindeki Alman ve İtalyan müşterilere satıldığı ve yasa dışı yollardan kaçakçılığının yapıldığı yönünde birçok bilgi bulunmaktadır.

Karapara aklama da, suç örgütlerinin değişik illegal faaliyetlerden elde ettikleri yasa dışı kazançlarını saklamak için başvurdukları yöntemlerin başında yer almaktadır. Yasa dışı kazancın büyük bir çoğunluğunu uyuşturucu kaçakçılığından elde edilen para oluşturulmakla birlikte, diğer tip suçlardan elde edilen kazanç, dünya mali sistemine giren toplam yasa dışı kazancın %25’ini oluşturmaktadır.

Kara para aklama süreci genel olarak 3 aşamada gerçekleşmektedir

İlk aşama, eldeki sıcak nakit paranın yetersiz veya eksik yasal düzenlemeleri bulunan ülkelerdeki banka veya diğer mali kuruluşlar aracılığıyla mali sisteme sokulmasıdır. Büyük nakit para işlemleri için sıkı kuralları olan ülkelerde ise, bu durum küçük para işlemleri yapılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir ki bunun adına “smurfing” (mantarlama) denilmektedir. Alternatif bir yaklaşım ise, çok yüksek oranlardaki nakit parayı, yasal boşlukların bulunduğu ve kara paraya ilişkin düzenlemeleri olmayan ülkelere taşımaktır.

İkinci aşama da, genelde “layering” diye adlandırılan yasa dışı paranın kaynağından koparılarak, hesap takibinin zorlaştırılması ve paranın katmanlara ayırdedilmesidir.

Son aşamada ise, kaynağından ayrılan paranın, gayrimenkul alımına veya basitçe yasal düzenlemeleri bulunmayan ülkelerdeki bankalarla işbirliğine giderek, hiç bir şekilde şüphe uyandırmayacak bir biçimde suçtan elde edilen para ve zenginliğin kaynağının yasal gösterilmesi suretiyle mali sistem içine sokulmasıdır.

Uluslararası suç örgütlerinin tüm yasa dışı faaliyetleri yukarıda belirtilen suçlarla sınırlı değildir. Bunların dışında, yasa dışı hayvan ve tarihi eser ticareti, kaçakçılığı, hırsızlığı, adam kaçırma, soygun, gasp, bilgisayar v.b. suçlar da mevcuttur.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.