Orhaniye, Marmaris

Kısaca: Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı köy. Orhaniye Köyünün Haritası== Tarihçe ==Köyün cumhuriyet öncesi ismi gırvasıl (kır vasil )dir,cumhuriyet döneminde ismi Türkçeleştirilerek Orhaniye olmuştur.. ...devamı ☟

Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı köy. Orhaniye Köyünün Haritası Tarihçe Köyün cumhuriyet öncesi ismi gırvasıl (kır vasil )dir,cumhuriyet döneminde ismi Türkçeleştirilerek Orhaniye olmuştur..Yunanistanla yapılan mübadele öncesinde Rum'larla Türk'lerin beraber yaşadıkları bir köydür.Köy ve bölge Anadolu Selçukluları döneminde Memteşeoğulları isimli Türk Beyliğince Türk topraklarına katılmıştır.Bu beyliğin daha sonra Osmanlı devleti yönetimine girmesiylede 1923 yılına kadar Osmanlı devletinin yönetinde kalmıştır.Cumhuriyetin kurulmasıylada Türkiye Cumhuriyetininbir parcası olmuştur. Köy ve bölge 1.Dünya savaşından sonra bellibir süre(2-3 yıl) İtalya'nın işgaline uğramıştır. Köyde yaşayan halk göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçmiş olan torunlarıdır. Günümüzde ise turizmle beraber köye Türkiyenin ve Dünyanın birçok yerinden gelen ve yerleşen; farlı dil konuşan ve dine inanan insanları görmek mümkündür. Kültür Köyde balık ve sebze ağırlıklı tipik bir Ege-Akdeniz mutfağı vardır. Egenin kültür özelliklerini burada gözlemlemek mümkündür. Coğrafya Köy Marmaris'inde yer aldığı ,Ege denizi ile Akdenizi birbirinden Bozburun yarım adasının üzerinde yer alır. Bu bölgenin yapısı kırılmalarla oluşmuştur.Aynı zamanda türkiyenin en dağlık bölgelerinden biridir. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Akdenizde çok görülen iğne yapraklı çamlar ve makiler doğal bitki örtüsünü oluşturur.

İklim

özelliğinden dolayı narenciye ve her türlü sebze meyve yetişir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi yetiştiriçiliği(marmaris'in meşhur çam balı üreticisi bir köy), turuzim ve önemli sayılmayacak bir miktarda tarım,hayvancılık dayalıdır.Köyde yer alan 1 marina,8 restaurant,10 motel,6 pansiyon,3 villa motel,;4 marangoz atölyesi, demirci atölyesi,nalbur, marketler ve kahve haneler ekenomik hayatın taşıyıcılarıdır. Yazın yöreye gelen yerli ve yabancı turistler ile köy ürünleri satılmakta ve yöre sakinlerine katkısı bulunmaktadır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: :2004 - Arif Ulupınar :1999 -Zeki Dinç :1994 -Mehmet Şengül(Bekiroğlu) :1989 -Mehmet Şengül(Bekiroğlu) :1984 - Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu ve cami vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Marmarise yaz mevsiminde sabah 7.00 ile akşam 24.00 arası;kış mevsiminde de sabah 7.00 akşam 19.00 arası her saat başı yapılan dolmuş seferleriyle ulaşım sağlanır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.