Ortaköy (Çorum)

Kısaca: 1324 yılında bucak olarak teşkilatlandırılan Ortaköy Amasya İli'ne bağlı idi. Bilahare yine bucak olarak Çorum'un Mecitözü İlçesine bağlanan Ortaköy 1959 yılında 7033 sayılı Kanun gereğince ilçe haline getirilerek Çorum'a bağlanmıştır. 57 km. ...devamı ☟

1324 yılında bucak olarak teşkilatlandırılan Ortaköy Amasya İli'ne bağlı idi. Bilahare yine bucak olarak Çorum'un Mecitözü İlçesine bağlanan Ortaköy 1959 yılında 7033 sayılı Kanun gereğince ilçe haline getirilerek Çorum'a bağlanmıştır. 57 km. lik yolla Çorum'a bağlı Ortaköy'ün yüzölçümü 238 km2., rakımı ise 720 m. dir. İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçeye bağlı İncesu köyündeki İncesu kanyonu ve Aşdavul kasabasındaki Damlataş mağrası görülmeye değer yerlerdendir. Ayrıca; Ortaköy merkez ve Karahacip beldesinde El dokuması mevcuttur.

1990 sayımına göre toplam nüfusu 13.073 olup, 3353’ü ilçe merkezinde, 9720’si köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 15 köyü vardır. Yüzölçümü 242 km2 olup, nüfus yoğunluğu 54’tür. İlçe topraklarının kuzey ve kuzeybatısı dağlık, doğusu ise ovalıktır. Çekerek Çayı ilçe topraklarını sular.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve soğan olup, ayrıca az miktarda patates, üzüm, pirinç ve armut yetiştirilir. Hayvancılık gelişmiştir. İlçe merkezinde çeltik fabrikaları vardır. İlçe merkezi, Çekerek Suyuna dökülen Karahicip Deresi kıyısında kurulmuştur. İl merkezine 53 km mesafededir. Gelişmemiş ve küçük bir yerleşim merkezidir. Mecitözüne bağlı bucakken, 1959’da ilçe oldu ve aynı sene belediyesi kurulmuştur.

misafir - 8 yıl önce
ben ortaköylüyüm hiç pirinç tarlası görmedim. Ayrıca fabrika konusuna gelirsek pirinç olmayan memlekette fabrikası ne iş yapıyormuş :) ilçemizde fabrika yoktur :(,köyün erkekleri genellikle kahvehaneleri mesken tutarken;artık tarımında makinalaşmasıyla, bayanlarda evlerinde çocuklarıyla ilgileninir, yani günümüz insanının tembellik sendromu ortaköyde de hüküm sürmektedir. Daha doğru bilgilendirme yapmanız dileğiyle.....

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.