Osman Bin Maz'un

Kısaca: Osman bin Maz'un ilk Müslümanlardan. Künyesi, Ebû Sâib’dir. Doğum târihi bilinmemektedir. Hicretin ikinci yılında vefât ettiği rivâyet edilirse de bu durum ihtilâflıdır. Babası, Maz’ûn bin Habîb; annesi, Sahîle binti-Anbes’dir. Zevcesi, Havle binti Hakim’dir. Abdurrahmân ve Sâib isimlerinde iki oğlu vardı. ...devamı ☟

Osman bin Maz'un ilk Müslümanlardan. Künyesi, Ebu Saib’dir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Hicretin ikinci yılında vefat ettiği rivayet edilirse de bu durum ihtilaflıdır. Babası, Maz’un bin Habib; annesi, Sahile binti-Anbes’dir. Zevcesi, Havle binti Hakim’dir. Abdurrahman ve Saib isimlerinde iki oğlu vardı.

Osman bin Maz’un radıyallahü anh temiz bir yaratılışa sahipti. İslamdan önce de düzenli ve ağırbaşlı bir yaşayışı vardı.

Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem İslam dinini gizli gizli anlatmaya başladığı ilk günlerde Osman bin Maz’un, Ubeyde bin Haris, Abdurrahman bin Avf, Ebu Seleme bin Abdi’l-Esed, Ebu Ubeyde bin Cerrah radıyallahü anhüm, Peygamber efendimizin yanına gittiler. Resulullah efendimiz onlara İslamı anlatınca, orada; hepsi Müslüman oldular.

Osman bin Maz’un’un Müslüman oluşu, Resulullah efendimizi çok sevindirdi. Osman bin Maz’un radıyallahü anh Müslüman olduktan sonra evine gitti. Âilesine de İslamı anlatıp, onların da İslamla şereflenmesine vesile oldu. Böylece, ailece Müslüman olma bahtiyarlığına kavuştu. Osman bin Maz’un Müslüman olunca, müşriklerin çeşitli eziyet ve işkencelerine uğradı. Bunun üzerine, Peygamber efendimizin müsadesiyle Habeşistan’a hicret etti.

Aradan bir müddet geçtikten sonra diğer Müslümanlarla birlikte Mekke’ye döndü.

Osman bin Maz’un hazretleri iman ve inancından hiç taviz vermemiş, en ağır eziyet ve hakaretler bile onu davasından vazgeçirememişti.

Osman bin Maz’un radıyallahü anh, Mekke’de kaldığı müddetçe, başına gelen bela ve musibetleri sabırla karşıladı. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem izin verince; kardeşleri Abdullah, Kudame, zevcesi ve oğlu Saib ile beraber Medine’ye hicret etti. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem Medine’de onunla Ebü’l-Haysem’i kardeş yaptı.

Osman bin Maz’un radıyallahü anh hicretin ikinci senesinde Bedr Harbi sırasında hastalandı. Tedavisine çalışılmış, fakat iyileşememişti. Nihayet hicretten otuz ay sonra ebedi aleme göçtü ve Medine’de ilk vefat eden Sahabi oldu. Peygamber efendimiz, o kefenlenirken alnından öptü. “Sen dünyadan, dünya da senden bir şey elde etmedi” buyurdu. Mübarek gözlerinden akan yaşlar, Osman bin Maz’un’un radıyallahü anh yanaklarına damladı.

Osman bin Maz’un’un radıyallahü anh vefatı sırasında Müslümanların henüz bir kabristanı yoktu. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem, Eshabı için bir kabristan arıyordu. Medine etrafını teşrif buyurdular. “Baki’ ile emrolundum.” buyurarak orayı kabristan seçtiler. Osman bin Maz’unhazretleri oraya defnedildi. Böylece Baki’ kabristanına ilk defnedilen o oldu. Kabre indirilirken, Resulullah efendimiz; “O bizim ne iyi selefimizdir.” buyurdu. Kabrinin baş tarafına bir taş dikti. Ondan sonra birisi vefat edince, Resulullah’a; “Nereye defnedelim?” diye sorulur, Peygamberimiz de; “Selefimiz Osman bin Maz’un’un yanına.” buyururlardı.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.