Osmanlı Mecmuaları

Kısaca: Vekayi-i Tıbbiye ...devamı ☟

Vekayi-i Tıbbiye

Osmanlı basınının ilk Türk dergisi.1849 yılında çıkan bu dergi meslek dergisi karakterindeydi.Dili ve içeriği tamamen bu özelliğine göre şekillenmişti.

Mecmua-i Fünun

(The Journal of Sciences/Bilimler Dergisi)

Mecmua-i Fünun 1862 yılında Cemiyet-i İlmiye-i Osmaniye`nin yayın organı olarak yayınlandı. Osmanlı basını dergilerinde ansiklopedik içerik geleneğinin en önemli örneklerindendir.Hedef kitlesi elit,eğitimli,entellektüel insanlardı.Sürekli olarak 48 sayı yayımlanabilmiştir. Osmanlı basınında dergilerin kısa ömürlü olmasına rağmen Mecmua-i Fünun`un bir istisna olması,ardında bir organizasyon olmasına bağlanır. Osmanlı basın tarihinin ilk dergisi Vekayi-i Tıbbiye(1850)den sonra ikinci dergidir.

Dağarcık

Dağarcık 1871 yılında Ahmet Mithat Efendi tarafından basılmaya başlanan Dağarcık,Mecmua-i Fünun gibi ansiklopedik özellikte bir dergi olmasına rağmen hedef kitlesini Mecmua-i Fünun`un aksine halk olarak belirledi.

Mecmua-i Ebu Ziya

Mecmua-i Ebu Ziya 1880 yılında Ebüzziya Tevfik tarafından çıkarılmaya başlanmıştır.Politika dışında her şeyi kapsayan içeriğinin niteliksizliğine rağmen bu dergi teknik bakımdan çok gelişmiş Avrupalı bir forma sahipti.

Servet-i Fünun

Servet-i Fünun 1891 yılında Ahmet İhsan yönetiminde kurulmuş bir magazin dergisi.Çekirdek bir okuyucu kitlesi var ve çok az politik söylem içeriyor. Sonraları yönetime Tevfik Fikret`in gelmesiyle sanat konularına yönelen dergi bir edebiyat dergisi halini alarak Edebiyat-ı Cedide`nin oluşumuna katkıda bulunmuştur.54 yılda 2464 sayısıyla Türk basınının en uzun ömürlü ikinci dergisi ünvanını taşır. Türk basının en uzun ömürlü dergisi ise 1933`ten beri düzenli olarak yayınlanmakta olan Varlık Dergisi`dir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.