Paul-Henri Baron De Holbach

Kısaca: Yeni ve özgün bir düşünce geliştirmemiş olmakla birlikte, Lamettrie tarafından kurulmuş olan Fransız materyalizmini daha ayrıntılı ve kesin bir sistem haline getirmeye çalışmış olan filozof. 1723-1789 yılları arasında ya­şamış olan Holbachın temel eseri Siyasetname de la Nature [Doğa Sistemi’dir. ...devamı ☟

Yeni ve özgün bir düşünce geliştirmemiş olmakla birlikte, Lamettrie tarafından kurulmuş olan Fransız materyalizmini daha ayrıntılı ve kesin bir sistem haline getirmeye çalışmış olan filozof. 1723-1789 yılları arasında ya­şamış olan Holbachın temel eseri Siyasetname de la Nature [Doğa Sistemi’dir.

Toplum Felsefesi: Holbach’ın yararcı etik bağlamında düşündüğü ideal toplum mode­li, aslında varolan burjuva toplumunun idea­lize edilmiş şeklidir. Buna göre, eylem için biricik aklı motifin kişinin kendi hazzı, öz­çıkarı ya da mutluluğunun peşinden koşma­sı olduğunu öne süren Holbach, iyi düzen­lenmiş bir toplumun bireyin kişisel mutlulu­ğunun peşinden koşmasının sosyal otorite tarafından hiçbir şekilde engellenmediği bir toplum biçimi olduğunu söyler. Dolayısıy­la, öz-çıkar ile ahlaklılık arasında çatışma varsa eğer, bu, bireylerin ahlaki kusur ve zaaflarından ziyade, toplumsal düzenleme­nin kusurlarından ve eğitimin yetersizliğinden kaynaklanır. Dolayısıyla, bütünüyle bi­reyden hareket eden toplum merkezci düşüncesi neredeyse, özel çıkarla kamu ya­rarı arasında bir çatışma olamayacağını öne sürecek boyutlara varan Holbach’ın ideal yönetim tarzı da, temelinde ahlakın bulun­duğu yönetim şekli olarak etokrasidir. Athocratie, ou le Gouvernement fonda sur la Morale [Etokrasi ya da Ahlaka Dayanan Yönetim adlı eserinde, devletin rolünü ay­dınlanmış öz-çıkar, kişinin kendi kendisini sevmesi, kendi hazzını araması temeli üze­rine yükselen sosyal etiğin yaygınlaştırıla­rak pekiştirilmesi şeklinde tanımlayan filo­zof devletin, toplumun refahıyla üyelerinin mutluluğunun kendisine bağlı olduğu işbir­liği ile ilgili erdemleri yaratmak ve geliştir­mek için mümkün olan her şeyi yapması ge­rektiğini öne sürer. Toplumsal barışın kendisi de zaten, toplum ve bireylerin karşı­lıklı olarak birbirlerine sunacakları hayırlı hizmetlere dayanır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.