Pil Geri Dönüşümü

Kısaca: Pil geri dönüşümü, kullanım ömrünü tamamlayan pillerin insan sağlığına zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla barındırdığı zararlı kimyasal ve ağır metallerin bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm sürecidir. Piller, kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakıldığı takdirde bu zararlı kimyasal ve ağır metallerin toprak ve su kirliliğine sebep olma riskleri vardır. ...devamı ☟

Pil geri dönüşümü
Pil Geri Dönüşümü

Pil geri dönüşümü, kullanım ömrünü tamamlayan pillerin insan sağlığına zarar vermemesi ve ekonomiye tekrar kazandırılması amacıyla barındırdığı zararlı kimyasal ve ağır metallerin bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm sürecidir. Piller, kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakıldığı takdirde bu zararlı kimyasal ve ağır metallerin toprak ve su kirliliğine sebep olma riskleri vardır.

Akü

ler
de birer pil çeşitidir. Pillerin içinde civa, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur. Bunlar, hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir. Atık pillerin çöpe atılması çevre kirliliğine yol açar ve insan sağlığına zarar verir. Atık pilleri çevrede azaltmanın yolu, yeniden doldurulabilir şarjlı piller kullanmaktır. Kullanım ömrü bitmiş piller toplama kutularına atılarak geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilir. Pillerin uzun ömürlü olanlarını kullanmak daha ekonomiktir. Türlerine göre pil geri dönüşümü Pillerin çoğu geri dönüştürülebilir. Ancak bazı pillerin geri kazanımı diğerlerine göre daha kolaydır: otomotivde kullanılan akü ve daha çok saatlerde kullanılan düğme piller. Alkalin pil ve şarj edilebilir piller de geri kazanılabilir.

Akü

Kurşun ve asit karışımına sahip aküler, geri kazanılabilir. Otomotivde, küçük araçlarda ve kesintisiz güç kaynağı'nda kullanılan akülerdeki asit ve kurşun nötralize edilerek ayrıştırılır ve yeniden kullanılması sağlanır. Kazanılan bu malzemeler yeni pil üretimi dahil birçok alanda kullanılabilir.

Gümüş oksit piller

Saat, oyuncak ve bazı tıbbi malzemelerde kullanılan gümüş oksit pil (düğme pil) az miktarda cıva içerir. Birçok ülkede bu cıvanın uygun yöntemlerle bertaraf edilmesine dair çeşitli mevzuatlar vardır.

Gümüş oksit piller

cıvanın çevreye zarar vermemesi ve tekrar kullanılabilmesi için geri dönüşüm sürecine tabi tutulur.

Dış bağlantılar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.