Ruanda Katliamları

Kısaca: Ruanda Soykırımı, 1994'te 6 Nisan'dan Temmuz ayının ortalarına kadar süren 100 günlük bir zaman zarfında, yaklaşık 800.000 Tutsi ve çekimser Hutuların, iki aşırı Hutu milis grubu (İnterahamwe ve İmpuzamugambi) tarafından öldürülmesine verilen addır. Birçoğu için Ruanda Soykırımı tarihi anlamda belirginliğini, sadece kısa bir sürede birçok insanın öldürülmesinden değil, birçok Batı ülkesinin böyle bir acımasızlığa karşı yürüttüğü politikadan almaktadır. ...devamı ☟

Ruanda Soykırımı, 1994'te 6 Nisan'dan Temmuz ayının ortalarına kadar süren 100 günlük bir zaman zarfında, yaklaşık 800.000 Tutsi ve çekimser Hutuların, iki aşırı Hutu milis grubu (İnterahamwe ve İmpuzamugambi) tarafından öldürülmesine verilen addır.

Birçoğu için Ruanda Soykırımı tarihi anlamda belirginliğini, sadece kısa bir sürede birçok insanın öldürülmesinden değil, birçok Batı ülkesinin böyle bir acımasızlığa karşı yürüttüğü politikadan almaktadır. Katliam başlamadan önce istihbarat güçlerinin katliamı haber vermesine ve uluslararası (haber) medya(sı)nın vahşetin boyutlarını ortaya dökmüş olmasına rağmen, tüm birinci dünya ülkeleri müdahale etmeyi reddetmiştir.

Birleşmiş Milletler bölgedeki (Ruanda'daki) barışgüçlerinin olaya müdahale edip katliama son vermesi taleplerini reddetmiştir. Kanadalı tuğgeneral Roméo Dallaire'nin olay öncesi ve devamında yaptığı uyarılara rağmen, mevcut BM barışgüçlerinin milislere müdahale etmesine ve hatta silahlarını ateşlemelerine izin verilmemiştir. BM saldırıların başlamasından önce Hutu milislerinin silah yığdığına dair raporları göz ardı etmiş, önlem niteliğindeki herhangi bir yasaklamaya dair planları ise reddetmiştir. Bu tip aksaklıklar BM'yi, Fransa ve ABD gibi ülkeleri, özellikle Başkan Clinton'ı ve politikaları belirleyen bireyleri, örneğin Jacques-Roger Booh-Booh, şikayet ve eleştirilerin odak noktası yapmıştır. Her ne kadar Clinton yakın danışmanları ve ABD Ruanda Elçiliği tarafından günlük bazda bilgilendirilmiştir. Katliam ancak Tutsilerin egemen olduğu sürgün edilmiş asilerden oluşan Paul Kagame önderliğindeki hareket, Ruanda Yurtsever Cephesi, Hutu hükümetini devirip, iktidara geldiğinde son bulabilmiştir. İfşa edilmekten ve yakalanmaktan korkan soykırıma katılmış Hutu suçluların çoğu doğu Zaire'ye (bugünkü Demokratik Kongo Cumhuriyeti) kaçmıştır. Vahşet ve bıraktığı hatıralar ülkeyi ve bölgeyi etkilemeye devam etmektedir. Soykırım Birinci ve İkinci Kongo Savaşlarının kökeninde yer sahibi olmasının yanı sıra, Burundi İç Savaşı için de önemli bir yer teşkil etmektedir.

Detaylı bilgi için bkz. Ruanda Soykırımı

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.