Sakallı fok (''Erignathus barbatus''), fokgiller (Phocidae) familyasının ''Halichoerus'' cinsine mensub, Arktik Okyanusunda yaşayan bir fok türü. İlkbaharda deniz üzerinde yüzen buz parçacıkları üzerinde, Alaska'da nisan sonunda, Arktik Kanada'da ise mayıs ayında doğururlar. Doğduklarında 30-40 kg ağırlığındadırlar.

Sakallı fok

Sakallı fok (Erignathus barbatus), fokgiller (Phocidae) familyasının Halichoerus cinsine mensub, Arktik Okyanusunda yaşayan bir fok türü. İlkbaharda deniz üzerinde yüzen buz parçacıkları üzerinde, Alaska'da nisan sonunda, Arktik Kanada'da ise mayıs ayında doğururlar. Doğduklarında 30-40 kg ağırlığındadırlar. Arktik Alaska'da İnyupikler ve Yupikler gibi Eskimo halklarının en yaygın avlarından biridir ve kültürlerinde önemli bir yer tutar. == Özellikleri == En karakteristik özelliği bıtıklarının dikkat çekecek kadar uzun ve çok olmasıdır. Bıyıkları avlanırken duyarga vazifesi görür. Erginleri grimsi kahverengi olup sırtı daha koyudur ve arkasında birkaç soluk benek, yanlarda ise daha koyu benekler bulunur. == Besini == Bentik bölgede midye, kalamar ve balıklarla beslenir.

Alt türleri

İki alt türe ayrılır *Erignathus barbatus barbatus *Erignathus barbatus nautica

Kaynaklar

Vikipedi

Yanıtlar