Sakiname

Kısaca: Divan edebiyatında gerçek ya da mecaz anlamıyla içki ve içki alemlerinin övülerek anlatıldığı şiir türü. Mesnevilerin bölüm sonlarında bazen sakiname başlığıyla iki beyitlik küçük parçalar olarak yer alır. Türk edebiyatında 17. yüzyılda büyük gelişme gösteren sakinamelerin ilk örneğini İşretname adlı yapıtıyla Revani vermiştir. ...devamı ☟

Sakiname
Sakiname

Divan edebiyatında gerçek ya da mecaz anlamıyla içki ve içki alemlerinin övülerek anlatıldığı şiir türü. Mesnevilerin bölüm sonlarında bazen sakiname başlığıyla iki beyitlik küçük parçalar olarak yer alır. Türk edebiyatında 17. yüzyılda büyük gelişme gösteren sakinamelerin ilk örneğini İşretname adlı yapıtıyla Revani vermiştir.

Konu olarak şarabı, sakiyi, içki meclisini, içki ve kadeh çeşitlerini işleyen eserlere verilen addır. Sakinameler saki ve şaraba övgü ile şarap içme isteği üzerine kurulmuş şiirlerdir. Kendi başına bağımsız bir eser olabileceği gibi, herhangi bir eserin içerisine yerleştirilmiş de olabilir.

Herhangi bir eserin içerisine yerleştirilmiş olan sakinameler'de şair eserini yazarken sakiden ilham yolunun açılması için şarap isteğinde bulunarak sakiye ve şaraba övgülerde bulunur, şarap ister. Çünkü şarap içince zihni açılacak, eserini daha rahat ve daha mükemmel yazacaktır. Ayrı olarak yazılmış saki-nameler ise başlı başına bir eserdir.

Sakinameler, kaside, mesnevi veya terkib-i bend şeklinde kaleme alınırlar. Tamamiyle tasavvufi mahiyette söylenmiş saki-nameler de vardır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.