Sami Ayanoğlu

thumb|right|Sami Ayanoğlu Sami Ayanoğlu,   (d. 21 Nisan 1913, İstanbul - ö. 7 Kasım 1971, İstanbul)   tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senarist, yapımcı.



Küçük yaşta anne ve babasını yitiren Sami Ayanoğlu, "taşmektep" ve Darüşşafaka`da okumasına karşın, bir dizi şanssızlık sonucu eğitimini tamamlayamadı. Darülbedayi`nin "tiyatro meslek okulu"na giriş sınavını kazanarak, bugün Şehir Tiyatroları adını almış kuruma girdi. Aynı kadroda birlikte yer aldıkları ve sonradan Türkiye`nin ilk kadın tiyatro sahibi olacak olan oyuncu Şayeste Savaşman ile evlendi. Şehir Tiyatroları`nda bir çok oyunda rol aldı, yönetmenlik yaptı. Kamera karşısına geçerek, sinema dünyasında da yerini alan Ayanoğlu, oyunculuğun dışında yapımcılık ve senaristlik te yaptı. Şarkıcı Bora Ayanoğlu`nun babasıdır.





Filmografisi (oyuncu)



  • Fakir Aşıkların Romanı - 1971
  • Paralı Askerler - 1970
  • Bizansı Titreten Adam - 1967
  • Pembe Kadın - 1966
  • Hazreti Süleyman Ve Saba Melikesi - 1966
  • Battal Gazi - 1966
  • Haremde Dört Kadın - 1965
  • İsyancılar - 1965
  • Dört Deli Bir Aptal - 1965
  • Barbut Süleyman - 1962
  • Seni Bekleyeceğim - 1962
  • Acı Zeytin - 1961
  • Siyah Melek (Zincirler Kırılırken) - 1961
  • Kardeş Uğruna - 1961
  • Kara Bela - 1956
  • Battal Gazi Geliyor - 1955
  • Beyaz Şehir - 1955
  • Bozkurt Obası - 1954
  • Ölüme Giden Yol - 1954
  • Paydos - 1954
  • Beklenen Şarkı - 1953
  • Soygun - 1953
  • Gizli Yara - 1953
  • Yavuz Sultan Selim Ağlıyor - 1952
  • İstanbul`un Fethi - 1951
  • Vatan ve Namık Kemal - 1951
  • Domaniç Yolcusu - 1946
  • Hürriyet Apartmanı - 1944
  • Nasreddin Hoca Düğün`de - 1943
  • Dertli Pınar - 1943
  • Onüç Kahraman - 1943
  • Kıskanç - 1942
  • Bir Kavuk Devrildi - 1939
  • Aynaroz Kadısı - 1938
  • Aysel Bataklı Damın Kızı - 1935
  • Milyon Avcıları - 1934
  • Aysel Bataklı Damın Kızı - 1934
  • Karım Beni Aldatırsa - 1933




Filmografisi (yapımcı)



  • Dört Deli Bir Aptal - 1965
  • Kara Bela - 1956
  • Battal Gazi Geliyor - 1955
  • Beyaz Şehir - 1955




Filmografisi (senarist)



  • Dört Deli Bir Aptal - 1965
  • Poyraz Osman - 1964
  • Kardeş Uğruna - 1961
  • Yeşil Kurbağalar - 1960
  • Doksan Dokuz Mustafa - 1958
  • Kara Çalı - 1956
  • Battal Gazi Geliyor - 1955
  • Paydos - 1954
  • Soygun - 1953
  • Gizli Yara - 1953
  • Son Gece - 1952
  • Yavuz Sultan Selim Ağlıyor - 1952
  • Allahaısmarladık - 1951
  • Baba Katili - 1949
  • Er Meydanı - 1949


Filmografisi (yönetmen)



  • Dört Deli Bir Aptal - 1965
  • Barbut Süleyman - 1962
  • Siyah Melek (Zincirler Kırılırken) - 1961
  • Kardeş Uğruna - 1961
  • Yeşil Kurbağalar - 1960
  • Doksan Dokuz Mustafa - 1958
  • Kara Bela - 1956
  • Kara Çalı - 1956
  • Battal Gazi Geliyor - 1955
  • Beyaz Şehir - 1955
  • Paydos - 1954
  • Bozkurt Obası - 1954
  • Soygun - 1953
  • Gizli Yara - 1953
  • Beklenen Şarkı - 1953
  • Son Gece - 1952
  • Yavuz Sultan Selim Ağlıyor - 1952
  • Allahaısmarladık - 1951
  • Vatan ve Namık Kemal - 1951
  • Baba Katili - 1949
  • Er Meydanı - 1949
  • Harmankaya - 1948




Linkler





Tiyatro

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar