Samsun Tarihi Eserleri ve Turistik Bilgiler

Kısaca: Samsun ili târihi eserleri, tabiî güzellikleri, içme ve kaplıcaları, deniz sâhil ve gölleri, her mevsim yeşil olan bitki örtüsü ve ılıman iklimiyle şirin bir ilimizdir. Fakat turizm konaklama ve altyapı tesisleri ve organizasyon yetersizliğiyle turizm sektörü gelişememiştir.Kale Câmii: Kuyumcular Çarşısında, 1314’te İlhanlı Vâlisi Emir Timurtaş Paşa adına yaptırılmıştır. ...devamı ☟

Samsun ili tarihi eserleri, tabii güzellikleri, içme ve kaplıcaları, deniz sahil ve gölleri, her mevsim yeşil olan bitki örtüsü ve ılıman iklimiyle şirin bir ilimizdir. Fakat turizm konaklama ve altyapı tesisleri ve organizasyon yetersizliğiyle turizm sektörü gelişememiştir.

Kale Camii: Kuyumcular Çarşısında, 1314’te İlhanlı Valisi Emir Timurtaş Paşa adına yaptırılmıştır. Çeşitli zamanlarda tamir görmüştür.

Pazar Camii: Samsun’un en eski camisidir. On dördüncü asırda İlhanlılar tarafından yaptırılmıştır. 1814’te tamir gören cami dikdörtgen planlı ahşap çatı ile örtülüdür.

Şeyh Seyyid Kutbiddin Camii ve Türbesi: On beşinci asırda yaptırılmıştır. Osmanlı eseridir. Caminin bitişiğindeki 800 senelik türbede Büyük İslam Âlimi Seyyid Abdülkadir Geylani hazretlerinin torunları medfundur. Cami dikdörtgen planlıdır.

Yalı Camii: Buğday pazarındadır. 1894’te Sadık bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Küçük minareli ve kubbesi kiremit örtülüdür. Buğday Pazarı ve Hoca Hayreddin Camii isimleriyle de bilinir.

Îsa Baba Camii ve Türbesi: Anadolu’nun fethi uğrunda şehit olan Türk mücahidlerinin ve Îsa Baba’nın kabirleriyle küçük bir mescidden ibarettir. On beşinci asırda yapılan cami ve türbe gördüğü tamirler yüzünden ilk yapılış şeklini kaybetmiştir.

Hacı Hatun Camii: Saathane meydanı yakınlarında İbrahim kızı Hacı Hatice Hatun tarafından yaptırılmıştır. Tamirlerle birçok değişikliğe uğrayan cami kesme taştan ve tuğladandır.

Ulu Cami (Valide Camii); Şehrin en büyük camisidir. Batumlu Hacı Ali tarafından yaptırılmış olup, Sultan Abdülaziz Hanın annesi tarafından tamir ettirilmiştir. Bu yüzden Valide Camii olarak da bilinir. Belediye tarafından esaslı bir şekilde çevre düzenlemesi yaptırılmıştır. Vakıflar tarafından restore ettirilmiş Türkiye Elektrik Kurumu tarafından ışıklandırılmıştır.

Büyük Camii: Bafra ilçesinde Köprülü Mehmed Paşanın hanımı Ayşe Hatun tarafından 1670’te yaptırılmıştır. Caminin bahçesinde bulunan kabristanda meşhur bilim adamlarının mezarları vardır.

Tayyar Paşa Camii: Bafra ilçesinde Cumhuriyet meydanındadır. Tayyar Paşa tarafından 1869’da yaptırılmıştır. Tek şerefli minaresi ilk orjinalliğini korumaktadır.

Mustafa Paşa Camii: Havza ilçesinde İmaret Mahallesindedir. 1256’da kesme taştan yapılan cami çeşitli zamanlarda tamir edilmiştir. Tek şerefeli ve ahşaptır.

Taceddin Paşa Camii: Vezirköprü ilçesinin Çanaklı Mahallesindedir. 1494’te yaptırılan cami 1945 zelzelesinde tamamen yıkılmıştır.

Fazıl Ahmed Paşa Medresesi: Vezirköprü’nün Yenimahalle semtindedir. 1662’de yaptırılan eser 1964’e kadar çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Bu tarihten sonra halk kütüphanesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Emir Mirza Bey Türbesi: Bafra ilçesinin Türbe köyündedir. Dörtgen planlı, moloz taştan türbe, sivri bir kubbeyle örtülüdür. Kitabesinden 1381’de Emir Mirza Beyin, vebadan ölen yakınları için yaptırdığı anlaşılmıştır.

Saat Kulesi: Vezirköprü ilçesindedir. Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinde Sivas Valisi Reşid Âkif Paşa tarafından yaptırılmıştır. Her yöne bakan dört saati vardır. Seksen basamakla çıkılır. Anadolu’nun en güzel saat kulelerinden biridir.

Diğer eserlerden bazıları şunlardır:

Taşhan: Mahmud bin Ali Paşanın vakfıdır. Sivil Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir. Eski Belediye Binası: 1913-1915 arasında eski Belediye Başkanlarından Necmi Bey yaptırmıştır. Samsun Belediyesi 1971-1977’de bu tarihi binayı restore ettirmiştir. Birinci katında Samsun Şehir Müzesi açılmıştır. Eski Adliye Binası: Tarihi bir yapıdır. Atatürk Anıtı: 1931’de yapılmıştır. Samsun parkındadır. Atatürk’ü at üzerinde gösterir. İlk Adım Anıtı: Atatürk 19 Mayıs 1919’da Anadolu’ya ayak bastığı merkez iskelesinde (şimdi doldurulmuştur) 1982’de törenle açılmış bir anıttır. Kaidesi Ünye taşından yapılmıştır. Turban Büyük Samsun Oteli yanındadır. Gazi Müzesi: Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişlerinde kaldığı Mıntıka Otelidir. Alt katı Belediye Oda Tiyatrosudur. Müze kısmında Atatürk’ün çalışma odası, yatak odası ve konferans salonu olarak kullandığı üç odada Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve Bandırma Vapurunun maketi vardır. Atatürk Müzesi: Atatürk’ün şahsi eşyaları ile hayatına ait fotoğraflar bulunmaktadır. Arkeoloji Müzesi: Burada Hitit, Frig, Roma ve Bizans devirlerine ait eserler sergilenmektedir.

Amisos Harabeleri: Cedit Mahallesi sırtlarındadır. Baflagonya Kaya Mezarları: Bafra’ya 35 km mesafededir. M.Ö. 7. asra aittir. Burada; Roma, Bizans ve Osmanlı devrine ait kalıntılar mevcuttur. Asar Kalesi: Bafra Kızılırmak Vadisindedir. Tekkeköy Mağaraları: Eski çağlara aittir. Samsun’a 15 km mesafededir. İkiztepe, Hoşça Kadem Tepe, Dedetepe ve Gökçe Boğaz Höyükleri: Hititlere ve daha öncelere ait höyüklerdir. Öksürüktepe (Dündartepe) Höyüğü: Eski çağlara ait Hitit ve öncesi eserler bulunmuştur. Samsun Mağaraları: Samsun’un doğusundadır. Eski çağlara aittir. Kürtün Irmağında kayalara oyulmuş mağaralar Roma, Bizans ve Cenevizlilere aittir.

Mesire yerleri: Her mevsim yeşil bir örtüyle kaplı olan Samsun, tabii güzellikler bakımından zengindir. Deniz ve ormanın birbirini tamamladığı ilde birçok mesire yeri vardır. Bazıları şunlardır:

Çakırlar Korusu: Samsun-Bafra karayolu üzerinde ve denize çok yakın bir dinlenme yeridir. İl merkezine 15 km mesafededir.

Hasköy Korusu: İl merkezinde, ağaçlarla kaplı bir mesire yeridir. Geniş bir alanı içine alır.

Çamgöl: Bafra-Sinop karayolu üzerindedir. Bafra’ya 42 km uzaklıktadır.

Kaplıca ve İçmeler: Samsun ili kaplıca ve içmeler bakımından da zengindir. Ladik, Havza, Bafra ve Çarşamba’da şifalı kaplıca ve içmeler vardır. Başlıcaları şunlardır:

Havza Kaplıcası: Havza ilçesinde, Amasya-Samsun karayoluna bir km uzaklıkta ve yolun güneybatısındadır. Modern tesisleri mevcuttur. Kaplıca suları her çeşit romatizma, nevralji, nefrit ve kadın hastalıklarının tedavisinde tavsiye edilmektedir.

Hamamyağı Hilyaz Kaplıcası: Ladik ilçesine 13 km, Samsun-Ankara karayoluna 3 km mesafede Hamamyağı köyündedir. Tesisleri mevcuttur. Kaplıca suyu sinir sistemi hastalıklarıyla nefrit ve çocuk felçlerine tavsiye edilir.

Ayrıca tesisleri yetersiz olan, Bafra Darboğaz Madensuyu, Ayvacık Çakaldere Madensuyu, Kavak, Ilıca içmeleri vardır.

misafir - 8 yıl önce
samsun gibisi yok ya medeniyetler diyarı.... süper bi şehir ama bazı konularda da yetersiz görüyorum çoğu tarihi eserimiz yeterince korunamadıkları için harap oluyo bunların dikkate alınmasını istiyorum daha çok güvenlik diyorum....

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Samsun
2 yıl önce

şehir alınamamış ve şehrin hemen yanına "Müslüman Samsun" adıyla bilinen yeni bir şehir kurulmuştur. I. Mehmed dönemine dek iki Samsun şehri de varlığını...

19 Mayıs, Samsun Anadolu Lisesi, İstiklal İlköğretim Okulu, Samsun Atatürk Anadolu Lisesi, Bayındır İlkögretim Okulu, Samsun 23 Nisan İlköğretim Okulu, 1. Dünya Savaşı, 1919, 19 Mayıs Üniversitesi, Alaçam, Samsun, Amasya
19 Mayıs, Samsun
2 yıl önce

Mayıs, Samsun ilinin bir ilçesidir. 19 Mayıs, Samsun- Sinop karayolu güzergâhında olup Samsun il merkezinin 33 km batısındadır. 38 mahallesi ve bulunan...

19 Mayıs, Samsun, 19 Mayıs, Samsun
Tokat (il)
2 yıl önce

düzenlediği Samsun-Kalın demiryolu tren seferleri kuzeyde Samsun, güneyde Sivas'a uzanır. Köklü tarihi, üzerinde birçok medeniyetin hüküm sürmesi ve insanlığın...

Tokat (il), Adana (il), Adıyaman (il), Afyonkarahisar (il), Aksaray (il), Almus, Tokat, Amasya (il), Ankara (il), Antalya (il), Ardahan (il), Artova, Tokat
Sinop
2 yıl önce

Rumlar daha çok küçük üretim ve ticaretle uğraşırdı. 19. yüzyılda Anadolu'nun iç kesimleriyle daha kolay ulaşım sağlayan Samsun ve Trabzon limanlarının önem...

Sinop, Gerze, Sinop, Saraydüzü, Sinop, Türkeli, Sinop, Erfelek, Sinop, Durağan, Sinop, Ayancık, Sinop, Boyabat, Sinop, Dikmen, Sinop, Sinop (il)
Ankara Garı
2 yıl önce

Güney Kurtalan Ekspresi, Turistik Doğu Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi Anahat Trenleri'ne, Ankara - Polatlı Bölgesel Trenleri'ne ve Başkentray (Sincan - Kayaş)...

Fatsa
2 yıl önce

duraklamalar meydana gelmiştir. Şehrin ilk çağ tarihi ile ilgili bilgiler yeteri kadar bulunmamaktadır. Tarihi eserlerinin tahribi, o dönemlere ait kaynak yetersizliği...

Fatsa, Ordu, Sahil, Balıkçılar, Sahil yolu, Bolaman sonrası, Akkuş, Ordu, Aybastı, Ordu, Balıkçılık, Evliya Çelebi, Fındık, Gölköy, Ordu
Tirebolu
2 yıl önce

türkü yakılmıştır. İlçe bölgenin en turistik merkezlerinden birisidir. Tarihi kaleleri, Rumlardan kalan eski binalar ve kilise kalıntıları görülmeye değerdir...

Tirebolu, Giresun, Alucra, Giresun, Bulancak, Giresun, Dereli, Giresun, Doğankent, Giresun, Espiye, Giresun, Eynesil, Giresun, Giresun, Giresun (il), Görele, Giresun, Güce, Giresun
Sürmene
2 yıl önce

^ Bilgin, Mehmet (1990). Sürmene Şehrinin Kurulduğu Yerler”, İkinci Tarih Boyunca Karadeniz Kongresi (1-3 Haziran 1988). Samsun: Sönmez Matbaa ve Yayınevi...

Sürmene, Trabzon, Akçaabat, Trabzon, Araklı, Trabzon, Arsin, Trabzon, Beşikdüzü, Trabzon, Coğrafi koordinat sistemi, Dernekpazarı, Trabzon, Düzköy, Trabzon, Hayrat, Trabzon, Köprübaşı, Trabzon, Maçka, Trabzon