Sayısal Bilgisayarların Gelişimi

Kısaca: Sayısal bilgisayarlar, Charles Babbage ve onun Analitik Motor’u zamanından baş­layıp günümüze kadar gelen önemli teknolojik evrimin vardığı en son noktadır. Ma­kinesi mekanik olduğu ve 1833'te ölene kadar tatmin edici olarak çalıştırılamadığı halde Babbage'in, genel olarak, sayısal bilgisayarın mucidi olduğu kabul edilir. Bu tarihten sonraki gelişme yavaştır ve lambalar kullanılarak ilk elektronik sayısal bilgisayarın yapılması, II.Dünya Savaşı’nın bitişinden önce değildir. Bu makinel ...devamı ☟

Sayısal bilgisayarlar, Charles Babbage ve onun Analitik Motor’u zamanından baş­layıp günümüze kadar gelen önemli teknolojik evrimin vardığı en son noktadır. Ma­kinesi mekanik olduğu ve 1833'te ölene kadar tatmin edici olarak çalıştırılamadığı halde Babbage'in, genel olarak, sayısal bilgisayarın mucidi olduğu kabul edilir.

Bu tarihten sonraki gelişme yavaştır ve lambalar kullanılarak ilk elektronik sayısal bilgisayarın yapılması, II.Dünya Savaşı’nın bitişinden önce değildir. Bu makinelerin güvenilirlikleri fazla değildi. Ancak, 1947'de transistörün bulunuşu, bugün bilinen genel-amaçlı elektronik sayısal bilgisayarların doğuşunun müjdecisi oldu.

Transistör, sayısal bilgisayarların yapıldığı tüm elektronik devrelerin temelini oluşturur. 1947'de bulunuşundan beri transistörlerin yapımında kullanılan yarı-iletken teknolojisi çok hızlı bir evrim geçirmiştir. Örneğin, insanların yaklaşık bin tran­sistörden oluşan elektronik bir devreyle yapılmış kol saati kullanıyor olması artık sı­radan bir olaydır. Aynı şekilde, birçok kişi artık programlanabilir küçük hesap makineleri (sayısal bilgisayarların küçük bir modeli) kullanmaktadır. Bu makineler de birkaç bin transistörden oluşan tek bir entegre devreden yapılmışlardır.

Yarı-iletken teknolojisi, 10.000 transistörden oluşan tek bir entegre devre ile güçlü bir bilgisayar işlem biriminin yapılabilmesiyle 1970'lerin başında bir gelişme dü­zeyine ulaşmıştır. Ek bazı entegre devrelerle güçlü bir genel-amaçlı sayısal he­saplama sistemini oluşturan bu birim, mikroişlemci olarak bilinir.

Yarı-iletken teknolojisindeki gelişmeler günümüzde de sürmektedir. Bu nedenle, bu­günkü teknoloji bir entegre devrede 100.000 transistör gibi pratik bir sınır koyduğu halde, bir milyon transistör içerecek olası birimler konusunda birçok spekülasyon vardır. Artık spekülasyon, böyle bir cihazın mümkün olup olmadığı üzerine değil, ne zaman mevcut hale geleceği üzerinedir.

Bilgisayarların ve bilgisayar teknolojisinin tarihsel gelişimi 1883 - Babbage’nin Analitik Motor’u 1910 - Vakumlu lambanın bulunuşu 1946 - İlk elektronik sayısal bilgisayar 1947 - Transistörün bulunuşu 1960 - İlk transistörlü sayısal bilgisayar 1963 - Entegre devrenin bulunuşu (10 transistörlü) 1970 - İlk mikroişlemci (10.000 transistörlü) 1981 - 100.000 transistörlü entegre devreler

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.