Seboreik Dermatit

Kısaca: Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya seboreik dermatit denir.Bu durum en çok baş derisinde, burun kenarlarında, kaşlarda, göz kapaklarında, kulak arkasında ve göğüs ortasında görülür.Bu alanlara göbek (göbek deliği), koltuk altı, göğüsler ve kasık da eklenebilir. ...devamı ☟

Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya seboreik dermatit denir.

Bu durum en çok baş derisinde, burun kenarlarında, kaşlarda, göz kapaklarında, kulak arkasında ve göğüs ortasında görülür.Bu alanlara göbek (göbek deliği), koltuk altı, göğüsler ve kasık da eklenebilir. Bu durumdan etkilenen alanlarda kızarıklık ile sarımtırak bir kepeklenme ve yağlanma görülür. Genellikle hafif bir kaşınma yapar. Kimi insanlarda saç dökülmesi hızına etki ettiği bilinmektedir.

Seboreik dermatit tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Seboreik bulaşıcı değildir, kötü tabiatlı değildir ve diyetle ilgisi yoktur.

Konak, baş derisinde kızarıklık olmaksızın gelişen sert kepeklenme ile karakterize edilir. Deride iltihaplanma yoktur.

Aşırı yağlanmada ise deride fazla yağlılık görülür. Özellikle baş derisi ve yüz kısmında olur. Kırmızılık yada deride kepeklenme yoktur. Aşırı yağlanmanın bir sonraki boyutu ise seboreik dermatit’dir. Seboreik dermatit’de hem kızarıklık, hem yağlanma hem de kepeklenme görülür.

Bu durum her yaşta görülebilir; fakat genelde 3 farklı yaş grubunda görülür. 1.Bebeklikte 2.Orta yaşlarda 3.Yaşlılarda görülür.

Bebeklerde, 8-12 ay arasındakilere herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşir. Bunun sebebi doğumdan önce anneden çocuğa geçen hormonların yavaş yavaş kaybolması olabilir. Bebek şampuanları yararlıdır. Bazı bebeklerde seboreik dermatit sadece bez kullanılan yerlerde gelişir; fakat bu durum farklı bez kullanımlarıyla giderilebilir.

Diğer yaş gruplarında seboreik dermatit görüldüğünde, tedavi edilsin veya edilmesin tekrarlar ve kaybolur. Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir.

Seboreik dermatit daha çok yağlı ciltli ve yağlı saçlı insanlarda görülür. Akne ve sedef hastalığı olan kişilerde de görülebilir. Hastalığın oluşumunda maya benzeri bir organizmanın varlığı düşünülmektedir.

Hastalıkların başka hastalıklarla bağlantısı olması şaşırtıcı değildir. Seboreik dermatit; sinir sistemi rahatslıkları, Parkinson hastalığı ya da stresli tıbbi sorunlar yaşayan (kalp krizi gibi) insanlarda artabilir.

Bu hastalık hastanede hemşire gözetiminde, bakım evlerinde uzun süreli kalanlarda ve bağışıklık sistemi zayıflayan insanlarda da artar. Cilt hastalıklarına yakalanma riski düşüktür. Bu durum tedavi edilmese bile cilt kanserine neden olmaz.

Hiç müdahale edilmeden iyileştiği gibi, düzenli bir tedavi ile kısa sürede hastalık kontrol altına alınabilir. Bu hastalığı önleme yada tamamen yoketmek mümkün olmayabilir. Zaman zaman nüksler ve alevlenmeler yineleyebilir. Ancak sürekli tedavi başarının öncelikli yoludur.

Çoğu hastalıklar için gerekli olan kan, idrar ve alerji testlerine gerek yoktur. Çok az rastlanan kronik seboreik dermatit hastalığı için bazı deri biopsi testleri yapılabilir.

Bu deri hastalığı tedavi edilebilir. Fakat yinelemeler olabilir. Düşük etkili kortizon kremi veya losyon uygulamaları ciltte etkileyici bir tedavidir. Bazen hastalar güçlü bir kortizon tedavisine de ihtiyaç duyarlar. Hastalar bu ilacı dermatolog kontrolünde kullanmalıdır. Aşırı dozda kullanılan ilaçların yan etkisi görülür. Bu ilaçları kullanmak istemeyen hastalar için, dermatologların tavsiye ettiği bazı reçetesiz ürünler vardır.

Bunlar; çinko priton, selenyum sülfat, sülfür ve salsilik asit içeren şampuanlardır. Aynı zamanda dermatologların tavsiye ettiği şampuanlar reçetelendirilebilir. (Circloprox ve ketakonazole(kükürt) içeren şampunlar). Bu hastalık birçok insanda reçeteli krem, losyon ve şampuanlarla kontrol altına alınabilir.

Bağlantılı



kaynak:revir.com

misafir - 8 yıl önce
yüzüme elosalic krem verdi doktor sankoda ama yüze sürülmez yazio bi zarari olmusmudur lütfen cevap

misafir - 8 yıl önce
benim 3aylık bır kızımda var krem kullanıyorum ama gecmıyor ne yapmalıyım

misafir - 8 yıl önce
benimde 4 aylık bebeğimde çıktı locoid dermatop hipokort gibi ilaçları kullandık geçmedi gün geçtikçe de yayılıyor. moralim çok bozuk insanlar bu hastalıktan nasıl kurtuluyorlar bilen birileri yardımcı olsun lütfen:((

misafir - 8 yıl önce
Tam da bu cilt sorununu yaşıyorum seboreik dermatit(yağlı egzama) ve aynı yerlerde kaşıntı ve pullanma oluyor göğüs ortası, kulak arkası ,yüzümde, burun kenarlarında ,kaşlarımda, saç derimde ve ayrıca sırtımın tam ortasında da var cildiye doktorunun bana yazmış olduğu şampuan ve kremleri (keterol şampuan ve sebclair krem) kullanıyorum gayet iyi geliyor denemenizi tavsiye ederim ayrıca bu cilt sorununa yakalanan arkadaslar kesinlikle sabun deterjan gibi kimyasal maddeleri vucudunuza temas ettirmeyin ve çok sık su ile yüzünüzü yıkamayın pamuk yardımı ile temizleme losyonları kullanabilirsiniz yüzünüz için saygılar

misafir - 8 yıl önce
Bende seboreik dermatit zulmünü çeken birisi olarak saçta ve kaş bölgesinde meydana gelen deri soyulması ve pul pul dökülmeleri sadece losyon kullanarak giderebilirsiniz. Arkadaşlar şampuana gerek yok ben şahsen psovate ve şuan elecon losyon kullanıyorum şampaun ise fark etmiyor. Öyle özel bir şampuan almanıza gerek yok. Sadece tek başına elecon losyon işe yarıyor ve en uzun giden losyonlardan bir tanesi. Sigorta ya ssk karşılıyor ve fiyatı 13 lira olması lazım. Fakat seboreik dermatitin kötü yanı bir türlü son vermiyor ve özellikle havaların soğudu dönemde fena bir şekilde azıyor. Malesef losyonu mutlaka her haftada 4 yada 5 gün birer defa kullanmanız gerekiyor. Geçmiş olsun herkese

misafir - 8 yıl önce
ewet benimde oğlum 3 aylık 1 haftalıkken çıktı ve hala devam ediyor advantan işe yarıyor ama kortizon oranı yüksek oldugu için uzun süre kullanamıyorum hipokort ise işe yaramıyor. ama bir tanıdıgım elocon pomat işe yaradı dedi ve onu denicem.

misafir - 8 yıl önce
mrb arkadaşlar burdaki tüm kişilerin oldgu gibi bende seboreik denilen rahatsızlıktan dertliyim.kepek ve mantar türü tüm şampuanları kullandım diyebilirim.öncelikle şampuanla bir sonuc almanız cok düşük bir olasılık.basit kepeklenmelerde şampuanlar etkili olurken sebore gibi yaglı saç derisinde ise yanıt almak çok zor oluyor.şimdi gelelim benim tecrübeme.saç kalitesini artırmak için ben biotin kullanmıştım.yanındada seboreden cektigim için kerıumun yogun kepek şampuanını kullandım 2ay biotin kullanımından sonra şunu gözlemlemlemeye basladım.her yıkasımda sactaki kepeklenme ve kabuk kalıntılarının azaldgında hatta bir süre sonra tertemiz bir saç derisine ulastıgımı gördüm.şampunın etkili oldgunu düşünrken aslında biotinin saçlı derideki doku bozulmasını düzeltgini ve onardgını gördüm.internette yaptgım arastrmalardada seboreik dermatit tedavisinde biotinin cok önemli bir yer teskil ettgini özelikle saçlı deride oluşan zamansız hücre atımlarını normal düzeye cekip yavslamasına ve kepek birikimini aza indirdigini anlamış oldum.yaglanma azalmadı ama kabuklanma ve kepekten eser kalmadı.kısaca şampuanlarla vakit harcamayın.normal bir kepek şampuanıyla biotin tedavisini beraber tamamladgnzda kısa süre içince cözüme kavuscagnzı göreceksnz.ztn biotin zararlı bir vitamin degil.5mg bile kullanıldgında her hangi bir tosit etki yok.saglıklı günler...

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.