Serahsi

Kısaca: Serahsi İslam alimlerinin Ünlülarından. Hanefi mezhebinde büyük fıkıh alimidir. İsmi, Muhammed bin Ahmed bin Ebi Sehl Serahsi'dir. Künyesi Ebu Bekr, lakabı Şems-ül-Eimme'dir. 1010 senesinde Türkistan'ın Serahs şehrinde doğdu. 1090'da vefat etti. Serahs'a izafeten Serahsi denildi. Serahs şehri, Meşhed ile Merv arasında eski bir şehir olup, bugün İran-Türkmenistan sınırı üzerindedir. Ebu Bekr Serahsi, tahsilini Buhara'da yaptı. Fıkıh ilmini, zamanının en Ünlü alimlerinden Şems-ül-Eimme E ...devamı ☟

Serahsi İslam alimlerinin Ünlülarından. Hanefi mezhebinde büyük fıkıh alimidir. İsmi, Muhammed bin Ahmed bin Ebi Sehl Serahsi'dir. Künyesi Ebu Bekr, lakabı Şems-ül-Eimme'dir. 1010 senesinde Türkistan'ın Serahs şehrinde doğdu. 1090'da vefat etti. Serahs'a izafeten Serahsi denildi. Serahs şehri, Meşhed ile Merv arasında eski bir şehir olup, bugün İran-Türkmenistan sınırı üzerindedir.

Ebu Bekr Serahsi, tahsilini Buhara'da yaptı. Fıkıh ilmini, zamanının en Ünlü alimlerinden Şems-ül-Eimme Ebu Muhammed Abdülaziz bin Ahmed Hulvani'den öğrendi. Uzun yıllar bu hocasının derslerine devam edip, fıkıh ilminde çok iyi yetişti. Başka alimlerden de ders gördü. Devletler hukuku hususunda alim İmam-ı Muhammed Şeybani'nin bu husustaki eserleri üzerinde ihtisas sahibi olan Ebü'l-Hasan Ali bin Muhammed bin Hüseyin ile Ebu Hafs Ömer bin Mensur el-Bezzar'dan ders aldı. Hocası Hulvani'den (rahmetullahi aleyh) sonra onun yerine geçti. İlimdeki üstünlüğünden dolayı Serahsi'ye de hocası gibi Şems-ül-Eimme (alimlerin, İmamların Güneşi) lakabı verildi. Zamanının Ünlü alimlerinden olan Serahsi'den de; Burhan-ül-Eimme Abdülaziz bin Ömer bin Maze, Mahmud bin Abdülaziz Özcendi, Rüknüddin Mes'ud bin Hasan, Osman bin Ali bin Muhammed Beykendi fıkıh ilmini öğrendi.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

misafir - 8 yıl önce
Serahs şehrinin asıl Türkçe adı Sarı agıs olup sarı akışlı nehiri bulunan şehir olduğu için böyle adlandırılmıştır.

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.