Sevda Ferdağ

Sevda Ferdağ,   Gerçek adı; Lütfiye Dumrul,   (d. 15 Ağustos 1942, Edremit)   Sinema ve dizi oyuncusu, şarkıcı.

1958 yılında çevirdiği ilk filmindeki başarısızlık sonucu Almanya`ya yerleşen Ferdağ, ablasının israrlarıyla yeniden sinemada yer almak üzere Türkiye`ye döner. "Azrailin Habercisi" filmiyle beklemediği bir ilgi gören sanatçı, vamp ve "kötü kadın" rolleriyle arka arkaya bir çok filmde yer alır. Salon komedileri ve "sabun köpüğü" tabir edilen filmlerde başrol, daha kalıcı filmlerde ise yardımcı kadın oyuncu rollerinde oynayan Sevda Ferdağ, Türk filmlerine ilginin azaldığı bir dönemde geçinebilmek için sahneye çıkarak (1968) şarkı söylemiştir. Ferdağ, 150`yi aşkın sinema filminde rol almış bir sinema emekçisidir.

Ödülleri





Filmografisi



  • Hacı - 2006
  • Şöhret - 2005
  • Perçem - 2004
  • Gelin - 2003
  • Zeybek Ateşi - 2002
  • Berivan - 2002
  • Kumkapı Olayı / Üzgünüm - 2000
  • Aşk Güzel Şeydir - 2000
  • Hanım Ağa - 2000
  • Güle Güle - 1999
  • Aşkın Dağlarda Gezer - 1999
  • Sıcak Saatler - 1998
  • Ağır Roman - 1997
  • Sara ile Musa - 1996
  • Zehra Ana - 1996
  • Şahin - 1996
  • Yer Çekimli Aşklar - 1995
  • Cemile Ve Umudun Masalı - 1995
  • Bir Kadın Yüzü - 1993
  • Senin İçin Bir Kadeh - 1993
  • Tersine Dünya - 1993
  • Gizli Yüz - 1990
  • Acı Su - 1988
  • Kavanozdaki Adam - 1987
  • Sevgiye Hasret - 1987
  • Yaşamaya Mecburum - 1987
  • Ziyaret - 1987
  • Öksüzler - 1986
  • Sıcak Tatlı Yaz - 1986
  • Gülümse Biraz - 1986
  • Kadın Bir Defa Sever - 1984
  • Davetsiz Misafir - 1983
  • Seni Seviyorum - 1983
  • Bedel - 1983
  • Seninle Son Defa - 1978
  • Tokat - 1977
  • Derbeder - 1977 Sevda
  • İntikam Meleği - 1976
  • Namus Belası - 1976
  • Kapıcılar Kralı - 1976
  • Deli Deli Tepeli - 1975
  • Şöhret Budalası - 1975
  • Macera - 1975
  • Hop Dedik Kazım - 1974
  • Ne Hakem - 1974
  • Dikiz Aynası - 1973
  • Cennetin Kapısı - 1973
  • Yalan Dünya - 1972
  • Günahsızlar - 1972
  • Ay Aman Of - 1972
  • Şehvet Kurbanı - 1972
  • Ayşecik Bahar Çiçeği - 1971
  • Tamam mı Canım - 1971
  • Kanımın Son Damlasına Kadar - 1970
  • Günahımı Çekeceksin - 1970
  • Casus Kıran - 1970
  • Aşk Hırsızı - 1970
  • Galatalı Fatma - 1969
  • Günahını Ödeyen Kadın - 1969
  • Gülnaz Sultan - 1969
  • Muhabbet Kuşu - 1969
  • Benimle Evlenir misin - 1968
  • Casus Kıran - 1968
  • Gönüllü Kahramanlar - 1968
  • Belalı Hayat - 1968
  • Bir Damat Aranıyor - 1968
  • Menderes Köprüsü - 1968
  • Anjelik Ve Deli İbrahim - 1968
  • Kabadayı - 1968
  • Kışlalar Doldu Bugün - 1968
  • Çingene Güzeli - 1968
  • Alnımın Kara Yazısı - 1968
  • Son Vurgun - 1968
  • Çıldırtan Dudaklar - 1967
  • Hesap Günü - 1967
  • İmamın Gazabı - 1967
  • Galatalı Mustafa - 1967
  • Ringo Kid - 1967
  • Anjelik Osmanlı Saraylarında - 1967
  • Hacı Murat - 1967
  • Gençlik Türküsü - 1967
  • Kanlı Takip - 1967
  • Ağlayan Kadın - 1967
  • Beni Katil Ettiler - 1967
  • Demirel`e Söylerim - 1967
  • Karım Beni Aldatırsa - 1967
  • Son Söz Benim - 1967
  • Üç Sevdalı Kız - 1967
  • Aslan Yürekli Kabadayı - 1967
  • Çıldırtan Arzu - 1967
  • Ağır Suç - 1967
  • Kardeş Kavgası - 1967
  • Ölüm Saati - 1967
  • Hindistan Cevizi - 1967
  • Sefiller - 1967
  • Yedi Dağın Aslanı - 1966
  • Kan Ve Kurşun - 1966
  • Babam Katil Değildi - 1966
  • Fatih`in Fedaisi - 1966
  • Ailenin Yüz Karası - 1966
  • Şehzade Murat ve Gülnaz Sultan - 1966
  • Kara Fatma - 1966
  • Karanlıkta Vuruşanlar - 1966
  • Para Kadın Ve Silah - 1966
  • Severek Döğüşenler - 1966
  • İnsan Bir Kere Ölür - 1966
  • Arzunun Bedeli - 1966
  • Çingene - 1966
  • Çalıkuşu - 1966
  • Cibali Karakolu - 1966
  • Aslanların Dönüşü - 1966
  • Kanun Benim - 1966
  • Şenol Birol Gool - 1965
  • Bir Caniye Gönül Verdim - 1965
  • İstanbul Kazan Ben Kepçe - 1965
  • Kart Horoz - 1965
  • Şehvetin Esiriyiz - 1965
  • Vahşi Gelin - 1965
  • Hak Yolunda Hazreti Yahya - 1965
  • Kahreden Kurşun - 1965
  • Posta Güvercini - 1965
  • Taşralı Amca - 1965
  • Beleş Osman - 1965
  • Helal Adanalı Celal - 1965
  • Tehlikeli Adımlar - 1965
  • Tavan Arası - 1965
  • Sonsuz Geceler - 1965
  • Son Darbe - 1965
  • Hazreti Yusuf`un Hayatı - 1965
  • Cezmi Band 007.5 - 1965
  • Kanunsuzlar - 1965
  • On Korkusuz Adam - 1964
  • Halime`den Mektup Var - 1964
  • Ölümün Ücreti - 1964
  • Beş Şeker Kız - 1964
  • Hızır Dede - 1964
  • Hizmetçi Dediğin Böyle Olur - 1964
  • Sokakların Kanunu - 1964
  • Erkek Ali - 1964
  • İstanbul`un Kızları - 1964
  • Dullar Tercih Edilir - 1964
  • Günah Kızları - 1964
  • Hızlı Osman - 1964
  • Kelebekler Çift Uçar - 1964
  • Aşkların En Güzeli - 1964
  • Gurbet Kuşları - 1964
  • Adanalı Tayfur Kardeşler - 1964
  • Helal Olsun Ali Abi - 1963
  • Adanalı Tayfur - 1963
  • Azrailin Habercisi - 1963
  • Beyoğlu Piliçleri - 1963
  • O Günden Sonra - 1958


Linkler





Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.

Sevda Ferdağ ilgili konular

  • Kapıcılar Kralı (film)

    Kapıcılar Kralı, Yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, başrollerinde Kemal Sunal, Sevda Ferdağ ve Bilge Zobu'nun oynadığı 1976 yapımı
  • Gizli Yüz (film)

    Gizli Yüz, senaryosunu Orhan Pamuk'un yazdığı, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı 1991 yapımı Türk filmidir. Pamuk senaryoyu Kara Kitap
  • Kapıcılar kralı

    Kapıcılar Kralı, Yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, başrollerinde Kemal Sunal, Sevda Ferdağ ve Bilge Zobu'nun oynadığı 1976 yapımı
  • Halime'den Mektup Var

    ''Halime'den Mektup Var'', başrollerinde Ahmet Mekin ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Süha Doğan'ın yaptığı 1964 yapımı
  • Yedi Dağın Aslanı

    ''Hudutların Kanunu'', başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapım
  • Hızır Dede

    ''Hızır Dede'', senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1964 yapımı Türk filmidir. Film, roman uyarlamasıdır.
  • Sefiller (film, 1967)

    ''Sefiller'', senaryo ve yapımcılığını Osman F. Seden'in üstlendiği, Zafer Davutoğlu'nun yönettiği 1967 yapımı Türk filmidir. Film, roma
  • Seninle Son Defa

    ''Seninle Son Defa'', başrollerinde Tarık Akan, Sema Tamer ve Sevda Ferdağ'nın yeraldığı 1978 tarihli Türk filmi. Senaryosunu Selim İleri'nin
  • Kahreden Kurşun

    ''Kahreden Kurşun'', başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'nın yaptığı 1965 yapım