Sibirya Ginsengi

Kısaca: ''Eleutherococcus senticosus'', ''Acanthopanax senticosus'' veya bilinen adıyla ''Sibirya ginsengi'' eski Çin tıbbında kullanılan adaptojen olarak kabul edilen bitkilerden biridir. ...devamı ☟

Eleutherococcus senticosus, Acanthopanax senticosus veya bilinen adıyla Sibirya ginsengi eski Çin tıbbında kullanılan adaptojen olarak kabul edilen bitkilerden biridir. Genel olarak karışık ve iğne yapraklı ormanlarda grup olarak çalımsı şekilde bulunurlar. E. senticosus'a bazen meşe ormanlarında tepe yamaçlarında,nadiren nehir kıyısında ormanlık alanlarda bulunmaktadır. Doğu Asya, Çin, Japonya ve Sibirya bitkinin doğal yaşam alanıdır. Diğer bir özelliğide bilinen Ginsengin aksine kumlu,az verimli,killi,besin değeri yüksek asidik veya nötr alkali toprakları tolere edebilmesidir. Güneşli veya yarı gölge yeri ve hatta belli ölçüde kirliliğide tolere edebilir. İki metreye kadar boylanabilir ancak gelişimi yavaştır. Pek çok alanda temmuzda çiçek açar ve Çin ginsengi gibi türlerin aksine dişi ve erkek çiçekler farklı bitkilerde olup tozlaşması böceklerle olur. Gövdesinde ufak dikenleri bulunmaktadır. Soğuğa dayanıklılık haritası'nda USDA 2B-8 bölgeleri arasında bir dayanıklılığa sahiptir. Araliaceae ailesinden olması nedeniyle bilinen ginseng ailesinden sayılmamaktadır.Bu sebeplerle her ne kadar adı ginseng olarak bilinsede ginseng ailesinden sayılmaz. Batı dünyasındaki doğal tıp alemine yeni girmiş bir bitki olsa da pahalı ve iyi bilinen Panax Ginsengi kadar ün kazanmaya başlamıştır. Ginseng adı Panax türleri için verilmiş olsa da ABD'de ve dünyada yasadışı şekilde ginseng adıyla pazarlanmaktadır. Tıbbi kullanımı E. senticosus adaptojen olarak geniş kullanım alanına sahiptir. Ancak adaptojenlerinin Panaxa göre daha az olduğunu savunanlar da vardır. Sibirya ginsengindeki aktif bileşenin, bir triterpenoid saponin grubu olan ginsenosidler olduğu sanılmaktadır. Kök veya bitki özü şeklindeki üst kalite ginseng ürünlerinin çoğunun ginsenoid içerikleri genelde standardize edilir. Ginsengin vücut üzerindeki etkisinin, hypotalamik gudde ile adrenokortikotropik hormon (ACTH) salgılanmasını teşvik etmesinden kaynaklandığı teori olarak ortaya atılmıştır., *canlılık,performans artışı ve yorgunluğun azaltılması *Antienflamatuvar olarak kullanım *immünojenik (bağışıklık sistemini güçlendirici) kullanım *Fareler üstünde denemelerde keşfedilen antidepresan olarak kullanım sayılabilir. Çin bitki tıbbında ayrıca kemoterapi ve radyasyondan kaynaklanan kemik iliği baskılaması tedavisi,Anjina pektoris,hiperkolestrol,iştahsızlık,başağrısı ile nevrasteni ,uykusuzluk tedavisinde kullanılmaktadır. Etkileşim ve yan etkileri *Yüksek tansiyon hastası kişiler bu bitkiyi alırken doktora danışmalıdır,zira bu bitkinin kullanımı yüksek tansiyon ilaçlarının kullanım dozajının azaltılmasına neden olabilir, *Makrolid sınıfı antibiyotiklerle etkileşime girip etkisini arttırabileceğinden doktora bu tür ilaçları alıyorsanız danışılmalıdır. *Bazı firmalar Periploca graeca bitkisini bu bitki gibi pazarlamaya çalışmaktadır. Periploca graeca bitkisinin bazı yan etkileri olduğundan bu tür aldanmalara dikkat edilmelidir.

Kaynaklar

Dış bağlantılar

* Eleutherococcus senticosus Photos (PlantSystematics.org) * Monographs on Selected Medicinal Plants - Volume 2: Radix Eleutherococci (Dünya Sağlık Örgütü)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.