Sibirya kaplanı

Sibirya kaplanı (Panthera tigris altaica) ya da bilinen diğer ismiyle Amur kaplanı, kedigiller (Felidae) familyasından Sibirya'da yaşayan bir kaplan alt türü.

Sibirya kaplanı

Sibirya kaplanı (``Panthera tigris altaica``), Amur kaplanı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasından dünyanın en büyük ve en güçlü kaplanı aynı zamanda kedisi.

Fiziksel Özellikler

İri bir erkeğin boyu 90 santimi kuyruk olmak üzere 3 metreye yakındır. Ağırlığı ise 200 kiloyu aşabilir. Dişinin boyu 30 cm kısa, ağırlığı 45 kg azdır. Ten rengi kahverengimsi sarıdan paslı kırmızıya kadar değişir. Bali kaplanı en koyu renge sahip kaplan türüdür. Sibirya ve Mançurya gibi soğuk iklime sahip bölgelerde bulunan kaplanların tüyleri soğuktan korunmaları için daha uzundur.

Dağılım

Sibirya kaplanı Sibirya`nın seyrek ormanlarında yaşar. Dev patileri ve uzun tüyleri 1 metreyi geçen karda bile rahatça yol alabilmesini sağlar. Kar ona her açıdan avantaj sağlar. 1900`lü yıllarda sibirya kaplanı Kore`de, Çin`de ve Mongolya`da da yaygınlık gösteriyordu. Fakat bugün maalesef Yalnızca Rusya`nın güneydoğusunda ve Kuzey Kure`de yaşamını sürdürüyor.

Beslenme

Sibirya kaplanı, yaban domuzu, mus geyiği, karaca, benekli geyik gibi hayvanlarla birlikte tavşan gibi kemirgenleri de avlar. Balıkla beslendiği de olur. Hatta bazen siyah ayı ve boz ayıların yavru veya yaşlı olanlarını avlayabilirler. Ayrıca kurtlar da bu kedilere yem olabilir.


Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara

Yanıtlar