Sjogren Sendromu

Kısaca: Sjogren (şögren) sendromunun Amerika Birleşik Devletlerinde 1 milyon ile 4 milyon insanı etkilediği tahmin edilmektedir ve çoğu zaman çok sık görülen, kuru gözler ve ağız kuruluğu gibi çok sık görülen iki belirtisi ile tanımlanmaktadır. ...devamı ☟

Sjogren (şögren) sendromunun Amerika Birleşik Devletlerinde 1 milyon ile 4 milyon insanı etkilediği tahmin edilmektedir ve çoğu zaman çok sık görülen, kuru gözler ve ağız kuruluğu gibi çok sık görülen iki belirtisi ile tanımlanmaktadır.

Ancak, Sjogren sendromu sadece birkaç adet belirtiden ibaret değildir. Bu otoimmün bir hastalık olup genellikle romatoid artrit, lupus, skleroderma ve polimiyozit ile birlikte görülür. Bu romatizmal hastalıklar bağ dokunuzda enflamasyonla göze çarpar ve Sjogren sendromu olan kimselerde bağ dokusu hastalığının da olması sık rastlanan bir olgudur. Romatizmal bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkan Sjogren sendromu sekonder Sjogren sendromu olarak sınıflandırılabilir. Primer Sjogren sendromu ise kendi kendine olur.

Sjogren sendromunda bağışıklık sisteminiz sağlıklı dokuya saldırmaktadır. Mukoza membranları ve ağız ve gözünüzün nem salgılayan bezleri ilk olarak etkilenerek gözyaşı ve tükürük yapımını azaltmaktadır. Bu yutma güçlüklerinden (disfaji) diş çürüklerine, ışığa hassas gözlerden, kornea ülserlerine kadar bir dizi probleme yol açmaktadır. Akciğer, böbrek ve karaciğerlerinizdeki dokularda da harabiyet olabilir.

Sjogren hastalığı her yaşta meydana gelebilirse de, teşhis konulan insanların çoğu 40 yaşından büyüktür. Bu rahatsızlığın kadınlarda, erkeklerden dokuz misli daha fazla meydana gelme ihtimali vardır. Sjogren�in kesin tedavisi yoktur, ancak çeşitli tedavi yöntemleri belirtilerin çoğunu giderebilir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.