Snoop Dogg

düzenle|Ağustos 2007 Ünlü| adı=Snoop DoGG| resim=snoop dogg.jpg Doğum tarihi=20 Ekim 1972| Doğduğu ülke=bayrak|ABD Kaliforniya, ABD| Meslek=Müzisyen ve Aktör |

Asıl adı Calvin Broadus olan amerikalı ünlü rapçi.20 ekim 1972`de Kaliforniya`da doğdu.İlk önceleri Snoop Doggy Dogg ismini kullandı ama sonraları snoop dogg olarak sadeleştirdi. Bu takma ismini ona annesi verdi. Dr.dre nin üvey kardeşi olan Warren G ile dostluğu sayesinde Dr. dre ile tanışma fırsatı buldu.Snoop dogg un tarzını beğenen Dr.dre onu desteklemeye başladı.Dr.dre nin ilkl solo albümü "THE CHRONIC" de adı duyulan snoop 1993 de ilk albümü olan "doggstyle" ı çıkardı ve listelerde çıktığı gün ilk sıraya çıkmayı başaran ilk rap albümü oldu."Murder Was The Case" şarkısıyla 1994 e damgasını vurdu ve Quadruple Platinum ödülüne layık görüldü.Sonrasında çete yıllarından kalma davaları yüzünden müziği askıya aldı. 2pac ile düet yaptığı "2 of most americaz wanted" şarkısı 1995`te piyasaya çıktığında 2pac yeni hapisten çıkmış Snoop Dogg`ta adam öldürmekten yargılanmaya başlmıştı ve bir süre hapis yattıktan sonra aklanıp çıkınca ilk işi yarım kalan "The Doggfather"(1996) albümünü yayınlamak oldu. Albüm Death Row şirketinde "fellow"u olan 2pac`ın ölümünden 2 hafta sonra satışa çıktı ve ilk albümündeki başarıyı yakalayamadı. 2pac`ın ölümüyle ilgili Suge Knight (death rowun sahibi)`ı suçladı ve olaylı bir şekilde bu şirketten ayrıldı. Atlantalı prodüktör Master P`nin "No Limit" adlı şirketine katıldı. Ve No Limitte sırasıyla "Da Game is Sold not to be Told"(1998), "Top Dogg"(1999), "Last Meal"(2000) albümlerini yayınladı ve oradan da ayrılıp kendi müzik şirketi "Doggystyle Records"u kurdu. Kendi plak şirketindende "Paid tha Cost to be da Boss"(2002), "R&G The Masterpiece"(2004), The Blue Carpet Treatment"(2006) albümlerini çıkardı. West Coast`un simge isimlerinden biri haline geldi. Solo kariyerini dışında Nate Dogg ve Warren G ile "213", çete yıllarından dostları olan Goldie Loc ve Tray Dee ile "The Eastsidaz" gruplarıylada sevenlerinin karşısına çıktı. Gin and Juicie, What`s my name, Just Dippin`, Bitch Please, Lay Low, Buck `em, Still a G thang, Beautiful, Drop it like it`s hot ve That`s that sh*t başlıca ünlü şarkılarıdır. Dr. Dre ile yapmış olduğu F*ck wit Dre Day, Nuthin` but a G thang, still D.R.E, Next Episode parçaları ilede adını duyurmuş olup Grammy ödülüne layık görülmüşlerdir. Bir çok filmde de rol alan Snoop Doggun "Soul Plane", "Starsky & Hutch", "Training Day", "The Wash" rol aldığı filmlerden bazılarıdır.



Diskografi

  • 1993:``Doggystyle ``
  • 1996:``The Dogg Father ``
  • 1998:``Da Game Is To Be Sold Not To Be Told ``
  • 1999:``No Limit Top Dogg ``
  • 2000:``Dead Man Walking ``
  • 2000:``Tha Last Meal ``
  • 2002:``Snoop Dogg Presents Tha Eastsidaz ``
  • 2002:``Paid Tha Cost To Be Tha Bo$ ``
  • 2004:``213 The Hard Way``
  • 2004:``R&G Rhythm&Gangsta ``
  • 2005:``Welcome To Tha Chuuch ``
  • 2005:``Snoopified: The Best of Snoop Dogg ``
  • 2006:``The Blue Carpet Treatment``
  • 2007/08:``Ego trippin``


Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.