Solaklık

Kısaca: Sağ el yerine, sol eli kullanma alışkanlığına verilen ad. İki elini aynı derecede ustalıkla kullanabilen şahısların miktarı oldukça azdır. İnsanların birçoğu, çoğu işlerinde sağ, bâzı işlerinde de sol ellerini kullanmayı tercih ederler. Genellikle sol elini kullananlarsa, her toplumda mevcut olup, sayıları azdır. İşte bu kişilere “solak” ismi verilir. Birçok işte devamlı olarak aynı elin kullanılması insanlara mahsus bir davranıştır. ...devamı ☟

solaklık
Solaklık

Sağ el yerine, sol eli kullanma alışkanlığına verilen ad. İki elini aynı derecede ustalıkla kullanabilen şahısların miktarı oldukça azdır. İnsanların birçoğu, çoğu işlerinde sağ, bazı işlerinde de sol ellerini kullanmayı tercih ederler. Genellikle sol elini kullananlarsa, her toplumda mevcut olup, sayıları azdır. İşte bu kişilere “solak” ismi verilir. Birçok işte devamlı olarak aynı elin kullanılması insanlara mahsus bir davranıştır.

Solaklığın sebepleri hususunda çeşitli görüşler ileri sürülmüş, fakat kesin sebebi bulunamamıştır. İrsiyetle geçtiğine inanılmaktadır. Beyindeki konuşma merkezi, sağ elini kullananlarda sol beyin yarımküresindedir. Solaklarda ise bu merkez, sağ beyin yarımküresindedir. Solaklık, erkeklerde, kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Sol eli kullanmakla, sol ayağı kullanmak arasında bir münasebetin mevcudiyetinden sözedilebilir. Solaklar, sağ gözlerini, sağ elini kullananlar ise, sol gözlerini daha ziyade kullanmaktadırlar.

Eskiden olduğu gibi solak çocuklara, sağ ellerini kullanmaları için baskı yapılmaktadır. Bu konuda telkin faydalı olabilir; fakat yapılacak bir aşırı baskı çocuğa olumsuz tesirler yapabilir, çocukta etrafına uyum sağlayacak kabiliyette olmadığı zannı uyanır. Solak çocuklara, sağ ellerini kullandırmak zor oluyorsa, hiç olmazsa sol elle kalemin tutuş şekli, kağıdın yerleştirilme şekli öğretilmeli ve daha hızlı yazmaları temin edilmelidir. Solak olan çocuklarda, diğer çocuklara göre okuma zorluğu daha fazla görülmektedir. Sağ veya sol elini ustaca kullanmakta zorluk çeken çocukların aynı zamanda, konuşmada da zorluk çektikleri ve kekemeliğin söz konusu olabildiği tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmalarda solaklığın toplumdaki oranı, % 4 ile % 7 kadar bulunmuştur. Solaklıkla, doğuştan her iki eli de aynı derecede kullanabilme kabiliyetini birbirinden ayırmak gerekir. İki eli de aynı derecede kullanabilme hususu, Allahü tealanın bazı kişilere verdiği bir kabiliyettir.

Dinimizde bilhassa yeme ve içmede, sağ elin kullanılması ehemmiyet arz eder. Yüce dinimizde, yeme, içme başta olmak üzere diğer nezih işlerin sağ elle; taharetlenmek ve burnu temizlemek gibi işlerin de sol elle yapılması istenir ve tavsiye edilir. Müslüman ülkelerde solaklığın daha az görülmesinin sebebi budur. Solaklık, telkinle bırakılabiliyorsa ihmal etmemeli, irsi, fiziki veya zihni bir sebebe bağlı ise terk edilmesi için ısrar etmemeli ve böyle olanlar sırf bu sebepten hor görülmemelidir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.