Solucandeliği

Kısaca: Solucandeliği ya da Einstein-Rosen köprüsü, Nathan Rosen ve Albert Einstein tarafından ileri sürülmüştür. Solucandeliği aslında uzayzamanın temelde uzay ve zamanda bir kısayol olan kuramsal topolojik bir vasfıdır. ...devamı ☟

} Solucandeliği aslında uzayzamanın temelde "uzay" ve "zamanda" bir kısayol olan kuramsal topolojik bir vasfıdır. Bir solucandeliğinin bir boğaza bağlı en az iki ağzı vardır. Eğer solucandeliği "geçilebilir" ise madde solucandeliğinde bir ağızdan diğerine boğazdan geçerek ulaşabilir.

Solucandeliği terimi Amerikalı kuramsal fizikçi John Wheeler tarafından 1957 yılında ortaya atılmıştır.

Solucandeliği ismi fenomeni açıklamakta kullanılan bir analojiden gelir. Eğer bir solucan} bir elmanın üzerinde seyahat ediyorsa, tüm elmanın etrafını dolaşmak yerine içinden geçerek bir kestirme yol bulmuş olur. Tıpkı solucandeliğinde yol alan birinin daha yüksek bir boyut içindeki delikten evrenin öbür tarafına kestirmeden ulaşması gibi.

Tanımı

Karadeliklerin en dibi kabul edilen yerde hacim (V) sıfırdır ve yoğunluk (d) ise; "M/V" formülünden ötürü sonsuzdur, ve bilimadamları hacmin "0" olmasından yola çıkarak, karadeliğin dibinin inanilmaz güçlü bir vakum etkisi ile herşeyi yok ettigini düşünürler, yani karadeliklerin dibinde " zaman" ve "mekan" parametreleri bildiğimiz ve kabul ettigimiz jargonun çok dışındadır. (hatta bilinmemektedir)

Bütün bu verilerden yola çıkarak, iki karadeliğin dibinin birbirine bağlanması ile solucan delikleri oluşabilir, bu vakum etkisinden yararlanılarak bir uzay gemisi bir karadeliğin içine girebilir ve öbür karadelikten çok kisa bir süre zarfında dışarıya çıkarak başka bir alt uzaya seyahat edebilir.

Dipnotlar

}Burada geçen solucan İngilizce solucan anlamında ki "worm" kelimesinden gelmektedir. Fakat İngilizce`de worm aynı zaman elma kurdu gibi kurtçukları da içermektedir. wormhole ismindeki worm aslında bir elma kurdunu temsil eder.

}

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.